03 november 2010

Självmordskandidater

Många drabbas av höstdepression nu när mörkret slagit till och som alla vet kan det även leda till självmordstankar. Detta är något man tydligt kan se på gatorna i Boden nu om hösten. Dagligen möter jag både till fots, med bil och cykel dessa människor som så gärna vill slippa ifrån jordelivet att de är beredda att förstöra en annan människas liv på köpet.

Vilka talar jag då om jo, de där som går/cyklar mörkt klädda utan en tillstymmelse till reflex eller lampa. De där som man upptäcker när man är bara någon meter ifrån och tackar en högre makt för att man några sekunder innan inte gick ut i vägrenen för att släppa förbi fartdåren bakom.

Idag såg jag en cyklist på Väg 97, det enda som avslöjade att det fanns en cyklist framför mig var en reflex på ena trampan. När jag senare var ute och cyklade (införd hjälm med pannlampa, reflexväst och med cykellysen och cykelreflexer (minus vit framreflex för den har någon brutit av för mig såg jag idag)) mötte jag ett antal personer som var ute och gick i vägkanten. Ett par höll jag på att köra på, de gick med trafiken och hade alltså ryggarna mot mig, de såg jag när jag var en meter ifrån dem, fick bromsa hårt och kasta mig åt sidan.

Andra jag möter är föredömliga, reflexväst och inte helt sällan pannlampa, reflexer på hunden och även på koppelsnöret. Då blir man glad, de syns på långt långt avstånd. Tänk om fler kunde vara förståndiga och inse att om de vill ta livet av sig så finns det smidigare sätt än att chansa på att någon skall köra ihjäl dem.

3 kommentarer:

missj sa...

Det där kan reta total gallfeber på mig, om folk vill vara självmordskandidater - fine...men blanda inte in mig i processen!! Man blir så jävla rädd, en dag kommer jag att stanna och skälla ut någon som går där i mörkret utan tillstymmelse till reflex!

Béatrice Karjalainen sa...

Det har jag gjort flera gånger och gett dem en reflexväst. Brukar köpa en bunt lite då och då när de bara kostar en 10-20 kr på ex. Clas Ohlsson.

missj sa...

Klockrent! Det borde man ju göra...det är ju en vink, tydligar eän någon! :)

Jag undrar om de ens är medvetna om faran och hur otroligt obehagligt det är att sitat i en bil och upptäcka folk längs vägen när de är nån ynka meter bort. De kan ju inte vara det...