14 februari 2013

Jag glömde att ladda iPhonen #023 #blogg100


Jag och min iPhone aka Darjeeling har varit oskiljaktiga sen den dagen min första som var en 3GS landade i min hand. Vi genomgick många saker tillsammans inklusive ett dopp i ett dike. Den svek mig inte helt efter det men bråkade en del i alla fall. Jag tvingades i några dagar leva med bara min jobbtelefon en Samsung Galaxy S  som jag verkligen ogillade, inget med den var bra. Men så vaknade iPhonen till liv igen men blev utbytt mot en iPhone 4S trots att jag fortfarande undrar vad de tänkte på när de satte formen på den (men med bumper är den rätt ok).

Jobbtelefonen blev sämre och sämre och sämre (trodde inte det skulle gå men när den låste skärmen hårt så fort det ringde så blev jag less). Bestämde mig för att införskaffa en ny jobbtelefon, en Lumuia 920 och beställde en röd men leveranstiden var obestämbar och en dag lade jobbtelefonen av helt, panik behövde verkligen en.

Så jag sneglade en del på +Thomas Åström:s Nexus 4, den verkade ju onekligen rätt trevlig, men en Androidlur till? Skulle jag och den komma överens alls? Under tiden jag funderade han jag vinna en Nexus 7:a och den och jag kom väldigt bra överens direkt, min gamla iPad pensionerades (dvs glömdes bort på hyllan) och jag och Nexus 7:an var kompisar direkt och den lämnade knappt min hand under Abiskoresan de stunder jag inte var ute och fotade. Sen läste jag artikeln en en Apple fan boy som testade Nexus 4 och det bärjade gro allt mer.

Så jag bestämde mig, Nexus 7:an skulle få en släkting i huset. På onsdag eftermiddag beställde jag den och på fredag (när jag var i Abisko kom den till posten). På måndagen efter jobbet hämtade jag ut den, packade upp, slog på och synkade med mitt Googlekonto. Swich sa det och alla inställningar, bakgrundsbild mm från Nexus 7:an ramlade in automatiskt. Så sjukt smidigt.

Men det skulle ju bara vara min jobbtelefon, så jag lade inte ner någon jättemöda på att installera appar jag behöver för resten av livet till en början.

Men så började jag märka att vad jag än skulle göra plockade jag snarare upp Nexusen än iPhonen, kan inte riktigt förklara varför, kanske var det den stora skärmen? En dag upptäckte jag att jag hade glömt ladda iPhonen, och hade den oladdad en hel dag utan att sakna den alls. Det var lite läskigt, jag och min iPhone som varit oskiljaktiga, de gånger den varit urladdad helt är lätträknade och alltid åtföljts av panik.

Nu 3 veckor senare och några smårepor i glaset senare tänkte jag skriva lite om vad jag upplever som bra dåligt. Och det kommer nog hända fler gånger att iPhonen glöms att laddas men det är ju mitt privatnummer i den som jag haft sen långt långt tillbaka så att lägga bort privattelefonen funkar inte. Men om de löser forward på SMS kanske (tom det har jag ju i Androiden, jag får min SMS, inkommande samtal mm i GTalken för att på datorn och på andra telefonen se om det kommer in något, rest kvar från när jag hade min Galaxy S som funkade så dåligt).

Form/Feeling mm

Den är lite stor för fickan men det vägs upp av den stora skärmen som är som en dröm att surfa, skriva mail mm på. Bra skärpa och svärta i skärmen. Väger inte så mycket heller vilket jag gillar.

Glasbaksida är ju lite vanskligt, är hela tiden rädd för att krossa både fram och bak. Hör en massa folk som krossat sin baksida i dagarna. Det blir till att köpa en bumper.

Jag och fronthögtalaren är inte riktigt överens, det hamnar helt fel mot mitt öra, sitter så långt ut på kanten att det är obekvämt så jag måste skaffa mig ett headset. För det kom inget headset med telefonen, det ogillas!

Jag har läst att en del tycker att GUI är långsamt men det har jag inte upplevt, tycker det svarar snabbt på scroll, klick mm. Jämfört med min 4S är det ingen skillnad. Vissa grejer upplever jag dessutom som snabbare. En sak som jag har lite problem med är att ibland när jag trycker på strömknappen för att väcka skärmen händer inget direkt, mycket irriterande.

Jag gillar att det inte är några fysiska knappar framtill, ger ett snyggt intryck. Jag gillar snabbknappen för att nå aktiva applikationer och därifrån kunna göra swipe för att stänga en app. Går snabbt att stänga ner.

Tangentbordet var något jag hade svårt för på gamla Androiden men på N4;an är vi nästan överens hela tiden. Autocorrect vill dock särskriva lite mer än vad jag gillar och jag har inte riktigt fått i ordning på att klicka bort förslag jag inte använda.

En sak jag toksaknar är text-shortcuts från iPhonen, jag brukar där skriva bkgml och så expanderar den till beatrice.karjalainen@gmail.com så skönt. Har inte hittat något liknande på androiden.

Sen att kunna från olika appar skicka info/data/öppna i så gott som vilken annan app som helst, där sålde de in mig totalt. Älskar att snabbt kunna ta en bild och välja var jag vill publicera den. Dela med mig av ett blogginlägg mm. Det saknar jag verkligen på iPhonen, där har de bestämt vilka appar som skall kunna del med vilka.

Sen är det ju helknas att man måste hämta hem en speciell app för att slippa beskära bakgrundsbilden även om bilden har exakt rätt mått.

Jag älskar jag att ha mönsterkod istället för nuffror på låsskärmen.

Batteritid 

Många klagar på batteritiden på N4:an men jag har bara en enda gång tömt batteriet på en dag och då har jag ändå använt den precis lika frekvent som jag brukar använda min 4S. Försöker komma ihåg att slå av sådant som inte används och det är ju sjukt mycket lättare att snabbt komma åt inställningar för ex wifi, bluetooth mm på N4:an än på 4S:en.

Appar/Widgets 

Jag har några appar som jag använder mer än andra.Hittills har jag inte saknat en enda app

Kamera/Album

Standardkameran tycker jag är sjukt långsam, hinner ofta ta ner telefonen innan bilden faktiskt blir tagen. Det gör mig galen men jag hittade en annan kameraapp som var betydligt snabbare så nu kör jag med den. Har dock inte hittat en riktigt lika bra kameraapp som Camera Awesome! som jag verkligen gillar på iPhonen. Men så har jag inte letat så där jättemycket heller. Det är ju en nackdel det finns så jävla många appar att man kan inte testa dem alla och alla inte funkar på alla telefoner så det krävs en del efterforskning på nätet för att hitta något bra.

Jag verkligen älskar att mina Picasaalbum finns direkt i telefonen, på iPhonen krävdes en extra app och skulle jag använda en av bilderna till något var jag först tvungen att hämta hem den lokalt. Det slipper jag nu.

Foursquare

Appen startar mycket snabbare på N4:an i övrigt tycker jag inte det är någon större skillnad. Nu kom dock en uppdatering nyss som jag inte hunnit utvärdera ännu men gillar att de valt att använda den dolda slide in-menyn på Android.

Instagram

iPhoneappen vinner mest för att på Android beter densig underligt ibland, klickar på kommentarwea och hamanr i mitt News-flöde vilket irriterar mig. Har inte lyckats lista ut exakt när den gör så. Sen så saknar jag sidoswipe för att ta bort en kommentar eller svara på en, en redigeraknapp känns inte alls lika bra. I övrigt är de väldigt lika.

Kalender

Standardkalendern i iOS gillar jag inte och kör WeekCal istället. På Androiden tycker jag att standardkalendern är helt ok. Hade dock velat ha en som även hämtar Kategorifärger mm från Exchange. Kanske finns någon som kör EWS. Får söka lite mer.

Karta

Behöver jag ens säga något :-) Men sanningen är den att jag har ju inte uppdaterat till iOS6 för att slippa Applemaps. Sen är det ju skönt att ha Latitude integrerat i kartappen istället för 2 appar.

Mail/Gmail

På båda telefonerna har jag separerat jobbmailen och privatmailen, privatmailen i GMailappen. Där vinner konstigt nog iOS-versionen av GMailappen, den skalar om ex html-mail till läsbara medan de blir helskumma på Androiden.

G+

Från början var appen så mycket bättre på iOS men nu har de totalsabbat bildvisningen av album på iOS-appen och fixat en massa saker i Androidappen så där vinner N4:an helt klart. Den stora skärmen gör att det är lätt att läsa inlägg och titta på bilder.

Reader

Det finns ingen Google Readerapp till iPhone, det finns tredjepartsläsare och jag har testat Deeddler och Feedly men inte kommit överens med någon av dem. Mitt Google Readerläsande har definitivt ökat med att ha Readerappen.

Chat

På iPhonen kör jag IM+ för allt MSN, ICQ och Gtalk. På N4:an kör jag Talk-appen för Gtalk och IM+ för de andra. På iPhonen kör jag även iMessage men det behövs inte på jobbtelefonen. IM+ är lite trevligare på iPhonen. SMS-appen och GTalkappen är lite för lika på Androiden, vill gärna tydligt se vilken app jag är i, särskilt när vissa envisas med att växla mellan SMS och GTalk. Både på iOS och i Android envisas de med att högerställa mina egna meddelanden i SMS-konversationer, det ogillar jag.

Webbläsare

På båda telefonerna använder jag mest Chrome, ingen större skillnad tycker jag. men stor skärm är ju mycket trevligare. 

Widgets

När jag vant sig vid att ha widgets både på låsskärmen och på vanliga sidor så saknar jag det enormt på iPhonen. Har widgets för väder, klockam, energiinställningar, SMS, missade samtal, kalender, mail, länkar direkt in i Google drivefiler mm.

Ekosystem

Jag har en Apple-TV hemma och det är ju lite tråkigt att inte kunna styra den med N4:an däremot kan jag skicka vissa saker från N4:an till den. Nu har ju vi en flertal apple-enheter hemma så på så sätt spelar det inte någon större roll. Jag som kör Mail, Reader, Drive, G+ mm från Google gillar hur det integrerar direkt i mobilen, man märker att de hör ihop. Men vill man köra högtalare, bilinsatser mm så är ju än så länge iPhonen helt klart lättare.

Notifieringar

Jag älskar att N4:an inte tänder upp min skärm och visar meddelanden (det går nog att stänga av på iPhone i och för sig men då ser man ju inte att man fått något)  utan istället blinkar lite diskret och talar om att nu har jag meddelande. Däremot när jag har den igång kan jag sakna att notifieringsbaren glider ner och visar vad som kom in som den gör på iPhonen. Jag gillar att jag på N4:an snabbt ser vilka appar jag har notifieringar från längst upp och att jag snabbt kan swipa bort dem en och en, på iPhonen måste jag stänga ner alla notifieringar för en specifik app. Android grupperar dock vissa grejer, mail och 4sq-incheckningar till exempel så de måste jag swipa bort i grupp. 

iOS är bättre på badges för att visa antal olästa mm. där är Android rätt dålig, för vissa appar kan man lägga till en extra app för att få det. Så borde det inte vara. Extra dåligt funkar det på mappnivå tycker jag.

2 kommentarer:

Unknown sa...

'Jag älskar jag att ha mönsterkod istället för nuffror.'

Är det låsskärmen du menar? Jo, gillar det med.

Sedan att mata in text med att svepa fingret över tangentbordet är riktigt bra! Med en pekpenna går det riktigt fort att mata in text.
Olika alternativa stavningar får man om man trycker länge på ordet.

Béatrice Karjalainen sa...

Jupp låsskärmen (förtydligar ovan), jo jag skriver oxå med svepande ibland men inte riktigt kommit in i det på mobilen. på N7:an oftare. Jag får bara inte till något bra för när den föreslår fel ord, på iPhonen är jag van att klicka bort ordet den föreslår och därmed få det jag faktiskt skrivit. Jag har mest inte fått till flytet i det ännu.