28 februari 2013

Turism bara för sörlänningar? #037 #blogg100

Den 25:e februari kom ett medlemsutskick från Svenska turistföreningen och i det gjorde de reklam för Fjälltåg. Perfekt för en fjällnörd som mig som faktiskt föredrar att åka tåg till fjällen.
Lapplandsfjällen är jag ju rätt ofta i och priset för tåg + 5 nätter är ju rätt ok om man i alla fall har turen att inte alltid få golvbädd. I infon står det:
Boendet är ospecificerat och bestäms vid incheckning. Du får bästa tillgängliga boende utifrån fjällstationens/fjällstugans beläggning. Om det skulle vara fullt får du en så kallad golvbädd vilket innebär en madrass på golvet med täcke och kudde. Alla får alltid tak över huvudet, det är STFs motto i fjällen!
 Klickar mig vidare för att få mer info om tågresan (och upptäcker att nä i Lapplandsfjällen är det en annan kostnad, från 3695:- de där 2260:- gäller bara 3 övernattningar i Jämtlandsfjällen) och hamnar på SJ:s sida och klickar mig ännu mer vidare (för varför skulle det vara lätt att boka med bara 1 klick från nyhetsbrevet) och hamnar på en ny sida hos SJ, här verkar man kunna boka. Sidan är väldigt konstigt upplagd, som gjort för biljetter till kulturevenemang, man skall först välja ett datum som i sig inte verkar ha någon som helst betydelse för resan och vistelsen.

Här står det nu att boendepaketet kostar 1495 och att tågresan kan kosta från 195 kr, vänta nu 1495 + 195 blir ju 1690 varför står det då i erbjudandet ovan "från 3695-"? Mysko.

Klickar mig vidare till bokning av biljett (dvs boende) + tågresa och skall nu välja avreseort och det är nu jag blir lite putt.


Ingen av avreseorterna är norr om Gävle. Varför skickar de ut ett utskick till mig som bor i Boden, något de mycket väl vet, där jag inte kan ta del av erbjudandet? En del klagar på data mininig att organisationer vet för mycket om en men själv blir jag lite irriterad när de faktiskt inte nyttjar det faktum att de vet var jag bor. Bäst hade förstås varit att man faktiskt fick kliva på det där tåget på annan ort än dessa 5. Men nä. Eller ja jag kan ju säkert boka en biljett från Stockholm och sen kliva på här i Boden, de som bokat från Stockholm byter ändå tåg här. Fast 3695 är kanske inte alls ett bra pris då eftersom jag då kommer betala en jäkla massa tågresa jag inte tänker använda.

Ja tänkte jag, jag gör väl tvärt om jag åker från Boden söderut, till Jämtlandsfjällen istället då där är man ju inte så ofta när man bor här uppe, men tyvärr samma resultat, dit får man heller åka från norr om Gävle och nu en stund senare verkar det inte gå att boka alls. Vilket datum man än väljer så står "Kommande speltillfällen saknas för vald ort".

Sen undrar jag när man skall boka för att få det där priset på 195 kr för tågresan, för vilket datum jag än väljer är priset betydligt högre än det där (men faller nog inom ramen för "från 3695:-")

Försökte hitta de där 195 kr-resorna via Lågpriskalendern på sj.se men där har de bara några fåtal orter med och från Stockholm kan du hitta resor som längst upp till Sundsvall.

Varför är så mycket turism inriktat på de som bor söderut, även de erbjudanden som kommer via mail för grejer söderut riktar sig till de som redan bor där. Roligast är när Viking Line tycker att jag skall släppa vardagen och  ta en helgtrip över till Danmark, jo men jag flyger gärna ner till Skåne för att åka båt till billig penning över till Danmark och sen tillbaka och tar flyget tillbaka igen. Det blir jättebilligt och jag måste dessutom ta ledigt fredag och måndag för att det skall passa med tiderna på båtarna för det mesta. Jag förstår att man gör erbjudanden till de stora massorna men ge då fan i att skicka dem till mig. Ni vet var jag bor!

Och fortfarande kan man inte åka till fjälls över en helg med tåg från Boden och få vettiga tider, man är i Abisko vid 14-tiden och måste åka därifrån redan kl 13. Idioti. Så skall jag upp över en helg blir det till att ta bilen för inte heller bussarna är anpassade för oss som "bara" bor 40 mil bort.

Inga kommentarer: