20 april 2013

Vetenskap med barnen #088 #blogg100

Idag var vi på Teknikens Hus hela familjen. Vi deltog i deras workshop - Flyter det? En del av deras workshopserie i Feast-projektet.

FEAST 
Familjeworkshoparna arrangeras inom ramen för EU-projektet FEAST (Facilitating Engagement of Adults in Science and Technology). Syftet med projektet är att engagera vuxna som föräldrar, far- och morföräldrar i deras barn/barnbarns lärande inom teknik och naturvetenskap. 

Vi fick först testa vad vi trodde oss veta, en serie bilder där ett föremål flöt eller sjönk och sen skulle vi säga om ett annat föremål som exempelvis var dubbelt så stort, innehöll luft mm om det sjönk eller flöt. Barnen fick sen beskriva sin hypotes, varför trodde de att det skulle sjunka/flyta. Sen fick vi testa, minst 3 av våra hypoteser skulle prövas och vi fick reflektera över varför det blev som det blev.

Jag jobbade ihop med en lite halvt motsträvig Herman men vissa av försöken verkade han gilla i alla fall. Ett experiment hade annat utfall än han trodde att det skulle ha men resten hade han förstått hur det funkade på.

Sen förevisades Archimedes princip med tre olika föremål och vi fick fika, barnen fick hjälpa till med experimeten mellan fikatuggorna. Tyvärr misslyckades experimenten något, det blev lite andra vikter på undanträngt vatten än vad det skulle bli, kanske dåligt våg eller nåt men det blev i alla fall konsekvent fel.

Jag tyckte det var ganska trevligt sätt att tillbringa eftermiddagen, nu är ju inte jag pedagog men jag själv kände att vissa experiment hade behövt få en förklaring, varför blev det inte som man trodde eller varför blev det som det blev. Nu är ju både jag och sambon hyfsade på fysik odl så vi kan förklara men om det är en förälder som själv blir helt överraskad av resultatet hade kanske behövt lite hjälp. Jag märkte själv att det inte var helt lätt att pedagogiskt förklara utan att barnen hade fått grundläggande begrepp som densitet mm.

Men jag tror barnen lärde sig något i alla fall.

Även vi vuxna fick lära oss något om cola, cola light och cola zero.

Efteråt tillbringande vi en stund på utställningen och sambon tog sig en rymdtur.


Inga kommentarer: