06 juni 2006

Sverigebakelse, nä ge mig Nationaldagsbakelse


Alltså den som kom på Sverigebakelsen måste ju haft noll inspiration dagen före deadline för att lämna in bidrag och juryn som valde ut den som vinnare måste ju haft bortopereade smaklökar och noll hälsosinne, dessutom är den för liten.

Jag menar hur kul är det med en aluminiumform med o'hoj kolasås i botten, en tunn tunn sockerkasbit i tårtbottensversion ovanpå och sen ett berg med grädde och sen yttepylle lite riven choklad på toppen, tryck dit en Sverigeflagga sist. Det låter ju som något man slänger ihop när svärmor ringer och säger vi tittar förbi på en fika och det enda man råkar ha hemma skåpen äe en skvätt grädde som snart går ut, en bit överbliven vit blockchoklad, en halvtom tub kolasås och lite torra bitar med sockerkaka. Sen struntar ajg blankt i om den anspelar på" den snöiga Nord”. Vem fasiken bryr sig om snö den 6/6?

Nä tacka vet jag nationaldagsbakelsen som uppfanns av Helena Bergsmark på Café Gateau i Stockholm. Den är smarrig och nästa år får det bli sådana den 6/6. Den är en mazarinbotten med en mandelmassakräm toppad med jordgubbar. Det är svensk sommar! Tack till Fruktrådet som utlyste tävlingen och visade den goda smaken att ta fram en underbar bakelse.

Bild på Sverigebakelsen kommer från Rammefors konditori & café. De verkar i alla fall ha rejält med choklad på sina jämfört med de jag köpte idag.

Bild på Nationadagsbakelsen kommer från Nordiska muséet (där hittar ni även receptet) och är taget av Mats Landin.

1 kommentar:

Anonym sa...

Håller med dig i 190...Den där jordgubbskrationen såg jättegod ut!

Jag blev även jättearg över att barn i några skolor i Swe inte får sjunga nationalsången vårt land till ära!!! Det är ju hemskt!