30 augusti 2012

Sätt Sverige i Rörelse på Gruvberget 2/9

Nu på söndag är det dags för SSIR igen på Gruvberget. Vi på Friluftsfrämjandet är på plats och har aktiviter för alla åldrar.


  • Mulles sagostig & aktivitetsstig
  • Tipsrunda
  • Rep & Knopar
  • Grilla pinnbröd
  • Täljning
  • Svampkonsulent som berättar om svampar
  • Våffelservering
  • Eldarna igång för egen grillning
Kom och hälsa på oss uppe på Gruvberget i Boden kl 11-14.

Alla är välkomna!

Tror någon mer behöver ha läxa i geografi och i svenska

Lite bilder från 11-åringens veckobrev idag.


Mig veterligen är Svealand och Norrland landsdelar inte landskap. Eller har ett i trillat bort och de skall kunna landskapen i Svealand och Norrland? De hade landskapen i Götaland i 4:an.

Det ger väl sig om en vecka eller så när själva läxan dyker upp.


Hoppas barnen även får träna på ihopskrivning, då kan lärarna passa på att träna samtidigt. Sen förstår jag inte varför vi som har barn i 5A behöver få info om vad de läser i 5B. Vi får inte heller veta vad barnen i 5A läser det hade varit lite mer intressant faktiskt.


Dagens hoppsan, nä du har inte diabetes!

Det kom ett brev från Norrbottens Läns Landsting adresserat till Helena Beatrice Karjalainen idag. Kändes som många papper. Sprättade upp det och funderade på vad sjutton det kunde vara, kanske svar på mina blodprover som jag tog för några veckor sedan men det vore ju underligt, läkaren är inte tillbaka från semestern förrän på måndag. Men jag väntar spänt på dem. Nä något annat måste det vara.

Fick upp ett litet häfte, en inbjudan till undersökning om förekomst av svår trötthet. Jag började läsa texten, lite skummande först och tänkte ja ha jag skall vara referensgrupp till en undersökning om Typ 1-diabetes. Jag som ibland är megatrött pga anemin kanske inte är världens bästa referensperson för "normalbefolkningen" han jag tänka innan ögonen fastnade vid orden "du kontrolleras för din diabetes vid diabetsmottagningen på Sunderby sjukhus".

Va, har jag diabetes? men sen kom hjärnan i kapp och jag insåg att något måste blivit helt galet.

Ringde upp professorn och överläkaren som stod som ansvarig, jag han knappt presentera mig innan han förstod varför jag ringt. Stackarn. Det visade sig att den enkät (som skicades ut via ett externt företag) som skulle gå ut till 400 diabetespatienter istället gick till de 700 i kontrollgruppen och mest troligtvis blev det väl även tvärt om. Han bad mig kasta enkäten. Undra hur många av de 1100 som fått hem papper som ringt under dagen och hur många som blivit rädda att de har diabetes.

Diabetes är en sjukdom jag gärna slipper.

22 augusti 2012

Grymt bra till lockarna

Köpte ett serum som skulle vara bra för lockigt hår och det är det verkligen. Får fantastiskt fina ihophållna lockar/korkskruvar som håller hela dagen.

17 augusti 2012

Det kom ett mail om fantasyböcker


Rolf som älskar fantasy skickade mig ett långt mail med tips på böcker åt Herman som jag här vidareförmedlar till andra som letar inom samma genre. Han kommer också med tips på vad som man mer behöver tänka på som att inte läsa bara en genre och lära sig engelska fort som attan samt varnar för sådant man icke bör läsa alls.

Kommentera gärna med fler böcker så lägger jag till det i första inläggets lista på tips.

----

Titta, ett ämne som ligger mig nära om hjärtat. =)

Det absolut bästa tipset jag kan ge dig, är att få honom att förstå att det är viktigt att lära sig engelska ordentligt, för de allra flesta bra fantasyböckerna översätts inte till svenska (iaf inte inom rimlig tid). Det borde vara en bra motivator för att hänga med på engelskalektionerna - och en sak som antagligen gör honom BRA på engelska (funkade för mig, iallafall, från 14 års ålder läste jag mer på engelska än svenska).

Ett annat tips är att uppmuntra honom att läsa något annat än fantasy. Det finns många bra böcker som inte är fantasy... ett tips är att ringa någon av mellan/högstadielärarna i Svenska och fråga ved de brukar ha som 'påtvingad' läsning under skoltiden. Har han läst de böckerna frivilligt innan, så lär det ju vara betydligt lättare för honom att skriva recensioner mm på dem = bättre betyg.

Svenska författare

Peter Bergtings böker om Legenden om Morwhayle har fått bra kritik. 2 delar är utgivna, Häxmästaren och Demonprinsessan. har ej läst dem själv. 

Dan Hörnings böcker (Svärdsspel i Hadarlon, Stormens Vandrare) har jag bara läst första delen av; den var OK, och ganska oförarglig.

Erik Granström (Svavelvinter och Slaktare Små) - ligger i att-läsa-högen. Återkommer...

Nene Ormes - Udda Verklighet och Särskild - om ett magiskt malmö, inte läst själv ännu

Osvenska författare

Eftersom första filmen av "The Hobbit" kommer i vinter så tycker jag definitivt det är läge att läsa den, och senare läsa Härskarringen. (även om det blir 11-årsgräns så får man se den tidigare i målsmans sällskap).

George R R Martins böcker (Kampen om Järntronen, Kungarnas krig, Svärdets makt, Kråkornas fest, Drakarnas dans) är riktigt bra 'potatisfantasy' (dvs mycket lite magi) som inte är helt svart och vit.

Robin Hobbs böcker om fjärrskådarna - Mördarens Lärling, Vargbroder, Mördarens Jakt (del 1 och 2) samt 10 böcker till (vet ej om alla finns på svenska, dock).

Drakens ögon, av Stephen King. Jag läste den runt 14-15 och gillade den skarpt då. King skrev den för sin 13-åriga dotter.

Anne McCaffreys Pern-böcker (Drakryttarna, tror jag första heter) läste jag med god behållning runt 11-13, borde funka för honom också.

John Ajvide Lindqvist, Låt den rätte komma in?

Bram Stoker - Dracula

R A Salvatore - När demonen vaknar. Första delen av sju. Enda delen som finns utgiven på svenska...

Roald Dahl - Kalle och Chokladfabriken. 

Stephen R Donaldsons böcker om Thomas Covenant? Kanske lite svårsmält för en nioåring.

Marion Zimmer Bradleys Avalon-böcker har jag för mig jag lånade och läste.

Belgarionböckerna, definitivt. Sjutton böcker, hyfsat lättlästa. Bra litteratur att ta fram när nån ligger hemma och är sjuk!

Eragonböckerna - jag läste första boken och blev f-bannat irriterad på att han slogs medvetslös till höger och vänster. Men ganska lättsmält. Läsvärd.

Neil Gaiman - Stjärnstoft. Det är Gaiman. Kommentarer överflödig. Läs boken själv om du inte gjort det. Nej, det räcker inte med att bara sett filmen. Men när du läst boken, se filmen om du inte gjort det.

Cressida Crowell - Hur du tränar din Drake + uppföljarna. Boken som filmen med samma namn är baserad på. Har ej läst själv, men funderar på det.

Trudi Canavans böcker om Sonea... fast de är nog inte översatta än. Hmm. Bra läsövning när han lärt sig engelska dock.

Raymond E Feists böcker om 'Riftwar' vet jag finns utgiven på svenska.

Terry Goodkinds böcker om sanningens svärd... kanske. har inte läst böckerna, men sett TV-serien (legend of the seeker).


Ej fantasy men historiska, framför allt medeltid

Ken Folletts två böcker om den medeltida byn Kingsbridge - "Svärdet och Spiran" och "En värld utan slut". Nyligan filmatiserad för TV.

Frans G Bengtsson, Röde orm? Inte fantasy men historier om vikingar kan väl också vara häftigt?

Robert Sheas Shike? Utspelar sig i Japan under 1200-talet. En ung ninja-munk (skippa tänket om killar i svart pyjamas, tänk mer crouching tiger) ska eskortera en ung flicka och blir kär i henne. Olycklig kärlek i 2 böcker.

Ellis Peters böcker om munken Cadfael - några finns utgivna på svenska och fanns på biblioteket förr om tiden iallafall.

Alexander Dumas - De tre musketörerna. Kanske greven av Monte Cristo och Mannen med Järnmasken. Klassiker.

Jan Fridegårds "Trägudars land" med uppföljare.

Guillous böcker om Arn är rätt OK, det ger ju en inblick i svensk historia vilket han kan ha nytta av i skolgången.

Om vi lämnar Historia, Medeltid och Fantasy och går lite åt SF-hållet skulle jag definitivt rekommendera Enders Spel av Orson Scott Card. Man kan skippa alla uppföljarna, men ska man läsa en SF-bok är det rätt bok. Allvarligt, ska man läsa EN ENDA BOK NÅGONSIN så är det ett ett bra val.

Lite icke-fantasy:
Ondskan är nog den enda riktigt bra bok Guillou skrivit. För en nioåring? Kanske. Det är ju inte fantasy, dock...

Charles Dickens - Oliver Twist

Emily Bronte - Svindlande höjder

Per Anders Fogelströms Stockholmsserie ("Mina drömmars stad" osv) 

Mycket fantasy är ju tyvärr ganska bra på att cementera könsroller. Killar är hjältar, tjejer våp som behöver skyddas. Den ställer heller sällan några svåra frågor; de onda är onda, de goda är goda, punkt. Möjligtvis kan det finnas nån förrädare bland de goda. Tar gärna mot tips på fantasy som inte är sådan.

Lite tips på medeltida/historiska/
fantasyserier som kan vara intressanta för att de finns på svenska, men som jag inte läst själv och därför inte har nån aning om hur lämpliga de är för en nioåring, men som du själv kan kolla upp:

David Gemmell - Böckerna om Riganterna ("heroisk fantasy med krigiska hjältar och storslagna strider", tycket Bokus).
Nick Perumov - Böckerna om Mörkrets ring. Sagan om ringen, omsrkiven i Sovjet. :-)
Sandemo - sagan om isfolket
Saga Borg - jarastavens vandring
Simon Scarrow - bokserie om rommarriket
Conn Iggulden - dito :-)
Joseph Delaney - Väktaren-böckerna.
Cornelia Funke - Bläckhjärta, Bläckmagi, 
Bläckdöd.
Eoin Colfer - Artemis Fowl-serien

Rekommenderas inte:
Sven Wernström - Trälarna. En guldklimp i kommunistpropaganda från 70-talet: "Handlingen, vilken utspelar sig i trakten av det som så småningom blev Norrköping, börjar under tidig medeltid och slutar i nutid. Böckerna skildrar människor i arbetslivet och Wernström ville med detta visa på vad han uppfattade som orättvisor, vilka alla skulle lösas i ett socialistiskt samhälle". 

Umberto Eco - Rosens namn. Jättebra, mörk historia; men gör din son en tjänst och se filmen med Sean Connery istället. Kanske när han är lite äldre. Jag har ÄN IDAG inte lyckats ta mig förbi första 20 sidorna. Det är något med texten som jag helt enkelt inte är kompatibel med.

15 augusti 2012

En kort tur i Arjeplogsfjällen men många härliga vyer

Efter Skåne, Legoland och en lång bilresa norrut lämnade jag av familjen i Timrå och åkte hem ensam, packade om och drog till fjälls. Jag körde till startplatsen och sov i bilen natten till fredag.

Hade tänkt gå från den stora naturrastplatsen vid Guoletisjávrre vid Rv 95, Silvervägen till Mavas (semaforen på södra sidan). En sträcka på 34 km enkel väg. Helt perfekt för en 2 dagarstur. Nu blev det inte riktigt som jag tänkt mig pga av ont i magen, jag gick bara halva sträckan till Ikesjaures rastplats och där vände jag och gick tillbaka till Jurun där jag sov i tältet. Men det blev en härlig tur ändå.

Jag vill åka tillbaka till den här platsen om några veckor när höstfärgerna sprakar, tror att det kan vara perfekt.

Har samlat mina bilder och lite mer text i ett galleri, du kan se ett större bildspel också.


14 augusti 2012

Vad skall Herman läsa när Harry Potterböckerna är slut?

Herman 9,5 år har snart läst ut alla Harry Potterböcker och är på jakt efter något nytt att läsa, han gillar fantasy och det skall vara lite spänning. Han är tom lite ledsen över att HP snart är slut då han verkligen fastnade i böckerna.

Herman vill helst ha böcker han kan läsa några dagar, han älskar tjocka böcker, han började läsa Spiderwick men blev så besviken på att de var så korta. Fast det är klart köper man alla delarna i ett svep har han ju ett tag.

Några tips på vad han skall läsa?

 De tips vi fått hittills är:
  • Serien om syskonen Baudelaires olycksaliga liv av Lemony Snickets 
  • Eragon av Christopher Paolini
  • Sagan om ringen av Tolkien
  • Narnia av C. S. Lewis
  • Saga om Belgarion av David Eddings
  • Vargbröder av Michelle Paver
  • Eld-triologin 
  • Momo eller kampen om tiden 
  • Olov Svedlids deckare för barn 
  • Triologi om Urchin av McAllister 
  • Hjältar o monster på himlavalvet om gamla grekiska sagor av Maj Samzelius
  • Shannara-triologin av Terry Brooks
Se även inlägget Det kom ett mail om fantasyböcker där Rolf listar en massa böcker.

Vi tar gärna emot fler tips och motiveringar till varför de bör läsas, även varför någon av ovanstående inte är bra.

 Han själv vill läsa hungerspelentriologin men får vänta tills Vincent är klar, vi har boken med alla tre delarna i och Vincent befinner sig i bok 2 och läser inte alls lika ofta som lillebror. 

Jag själv läser inte fantasy alls bortsett från en del Discworld då och då så jag har verkligen noll koll. Sambon läser fantasy men mest på engelska och nog inte lämpliga för en liten kille ännu.

Herman kommer ta med sig listan till biblioteket och kolla vad som verkar bra.