30 augusti 2012

Dagens hoppsan, nä du har inte diabetes!

Det kom ett brev från Norrbottens Läns Landsting adresserat till Helena Beatrice Karjalainen idag. Kändes som många papper. Sprättade upp det och funderade på vad sjutton det kunde vara, kanske svar på mina blodprover som jag tog för några veckor sedan men det vore ju underligt, läkaren är inte tillbaka från semestern förrän på måndag. Men jag väntar spänt på dem. Nä något annat måste det vara.

Fick upp ett litet häfte, en inbjudan till undersökning om förekomst av svår trötthet. Jag började läsa texten, lite skummande först och tänkte ja ha jag skall vara referensgrupp till en undersökning om Typ 1-diabetes. Jag som ibland är megatrött pga anemin kanske inte är världens bästa referensperson för "normalbefolkningen" han jag tänka innan ögonen fastnade vid orden "du kontrolleras för din diabetes vid diabetsmottagningen på Sunderby sjukhus".

Va, har jag diabetes? men sen kom hjärnan i kapp och jag insåg att något måste blivit helt galet.

Ringde upp professorn och överläkaren som stod som ansvarig, jag han knappt presentera mig innan han förstod varför jag ringt. Stackarn. Det visade sig att den enkät (som skicades ut via ett externt företag) som skulle gå ut till 400 diabetespatienter istället gick till de 700 i kontrollgruppen och mest troligtvis blev det väl även tvärt om. Han bad mig kasta enkäten. Undra hur många av de 1100 som fått hem papper som ringt under dagen och hur många som blivit rädda att de har diabetes.

Diabetes är en sjukdom jag gärna slipper.

3 kommentarer:

Andreas E sa...

Men förihelvete. Det bör ju vara toppnyhet i lokalt tidning i morgon dag.

Béatrice Karjalainen sa...

"700 fick falska diabetesbesked via enkät"

Äh misstag sker och han som var ansvarig för undersökningen var lätt att få tag på och mycket ödmjuk inför misstaget. Det företag som gjort fel borde dock fått stå till svars istället för den stackars forskaren. Han lät som han tagit emot många samtal under dagen.

Mest glad över att jag inte hade diabetes :-)

Michael sa...

Ett tips ! www.kunskapskällan.se