03 september 2012

Ännu en leksak att leka med

En oväntad gåva

Stod på mitt rum och talade med chefen när en av kollegorna kom och räckte in en låda till mig. "Här" sa han. "Hmm vad är det?" undrade jag aningen förvirrat, såg att det stod Samsung på lådan men enda paket jag väntade på var ett från Lenovo med en DisplayPortkabel till min X1:a.

"Du ville ju ha en så här får du" svarade Johan och räckte över paketet. Oj vad det tog tid för mig att koppla. Det var ju Chromeboxen han fick på Google I/O som han ännu inte ens packat upp och inte visste vad han skulle ha till. Jag hade skojat i bilen från ett kundmöte om att jag kunde ta den (eller ja önskan var ju riktig men trodde ju aldrig jag skulle få den).

Johan är härmed utnämnd till favoritmedarbetare :-)

Installation och uppkoppling

Så idag kom jag hem med en leksak att koppla in och testa. Insåg rätt snabbt att hmm jag har ju ingen mer skärm hemma, får koppla in den till TV:n. Upp med lådan och fram med grejerna. Attans amerikansk strömkabel, åh no. Ut i förrådet och leta fram en strömkabel, tur man aldrig kastar kablar till grejer som kasserats. Hittade en med rätt sorts kontakt i båda ändarna.

Fram med en HDMI-kabel, men hmm inga HDMI-uttag, bara DisplayPort++-uttag och DVI-I. Gahh inga displayportkablar hemma av den sorten. Koppla ur igen, fundera. Jo men låg det inte en DVI-I-kabel i lådan med kablar. Rota rota, jo men se på sjutton det gjorde det. Vincents skärm har DVI-I-ingång och hans laptop har bara VGA så då kan vi ju köra dubbelt på den. Enligt instruktionsboken behövde man koppla in nätverkskabel innan man var ready-to-go. Hmm har den inte wireless han fara genom skallen. Ja ja ny utflykt till kabellådan och fram med en nätkabel. In med kabeln, sådär ja dags att trycka på powerknappen.

Det sägs att den startar på 7 sekunder och det kan nog stämma, jag han inte ens vrida på huvudet från att ha tittat på boxen tills vi hade startskärmen framme. Den började med att fråga efter vilket av de funna trådlösa nätverken den skulle ansluta till. Valde vårt hemmanät, matade in lösen och den uppdaterade programvaran. Det tog en stund och efter en omstart bad den mig om ett Google-id. Valde mig själv och vips hade jag Chrome igång och alla mina plugin som jag synkar över alla instanser installerade. Bytte bakgrundbild och utforskade vilka saker den automatiskt lagt till i aktivitetslisten. Barnen tyckte dock det var konstigt att de inte kunde lägga något på skrivbordet utan att man bara har en applauncher. Den verkar visa ett visst antal appar i stort på skärmen tills man överskrider en gräns då visar den bara en liten ruta man kan bläddra i.


Drog igång G+ och skrev ett inlägg om att nu var den igång. Kollade igenom lite inställningar, satte så att ungarna inte kan skapa konton på burken åt allt och alla, kompisarna får använda det gästkontot som bara startar en webbläsare.

Sen var det dags för barnen att få sina konton, gick snabbt att lägga till användare och de var imponerade över att vips ha alla sina bokmärken mm på plats. De valde ikon till sina konton och satte bakgrunder. Vi gick igenom hur det funkar med att lägga till appar, hur man tar bort och lägger till på aktivitetsraden. Visade hur Google docs funkar, hur man sparar ner filer och hur det funkar mellan datorer mm.

Man är up-and running på bara några minuter om man har alla kablar på plats, grymt snabbt och intiutivt. Nu har vi alla var sitt konto.Skärmdumpsproblematik

Herman ville designa en egen bakgrund och drog igång någon webbplats med graffittidesigner, han ritade en design men eftersom det var flash kunde vi inte på något sätt spara ner bilden. Jag hittade en plugin till Chrome (Screeen Capture från Google) för att göra skärmdumpar men den tog hela fönstret, kom upp någon text om att det var en specialsida (antar pga flashen) att den inte kunde spara bara det vi markerat utan tog hela sidan. Sparade bilden i hans Picasagalleri (som vi fick skapa för appen hade tyvärr ingen koppling till Google Drive, sparaknappen gjorde inget och Delaknappen gav bara Picasa och andra liknande program). Men i Picasa på webben verkar man inte kunna göra någon redigering alls. Ville beskära bilden så där har vi en liten utmaning, hur man skall redigera bilder i Chrome OS. Kanske pixlr går att köra, jo men visst fanns det en pixlrapp för Chrome som utan problem öppnar bilder från Google Drive men man kan inte nå bilderna från Picasa men integrationen till Drive är väldigt trevlig. Hmm....

Kollade i hjälpen för Chrome OS där fanns info om skärmdumpar, men hänvisar till en knapp som inte finns på mitt tangentbord. Gahh...

Vi letar vidare, nog måste det gå att göra en skärmdump, spara till Drive, aha pixlr har ett plugintillägg till Chrome men det fick vi heller inte att fungera och inte heller Awsome Screen capture for Chrome OS.

Så hjälp, vilket plugin skall man använda om man vill kunna göra en skärmdump och spara bilden till Drive och/eller kunna klistra in den från urklippshanteraren till ex pixlr?

Tömma kameran & blogga


Jag tog några bilder på boxen och på skärmen och ville ha med dem i detta blogginlägg (som jag började skriva på min MBA men fortsatte här på boxen när ungarna lämnat datorn). Kopplade in kameran via USB-sladden och någon sekund senare dök filhanteraren upp och visade mina mappar på kamerakortet. Ibland verkar det dock ta lite tid och fläkten i boxen drar igång och my god vad den kan låta.

Om jag dubbelklickar på ett foto visas det i något som ser ut som Picasa och se på fan längst ner finns en redigeringsknapp och möjlighet till crop mm.Hittade även Picasa som app. Nice. Däremot skall man nog ta och föra över bilderna till Drive innan man trycker på Edit eftersom den automatiskt spara förändringarna eller om man heller vill sparar en kopia men då får man det på sitt kamerakort.

Den delen funkade finfint, gick även snabbt att nå filerna i Blogger. Så mitt bloggande klarar lätt av att köra Chrome OS, de bilder jag tar med iPhonen och Galaxy S hamnar ju dessutom i instant upload då de finns redan accessbara.

Utskrifter i molnet

Hmm skriva ut verkar inte så lätt. Vi har en gammal skrivare som inte har CloudPrinting. Men jag får väl testa det sätt som nämns här och upprepa det på oss alla. Verkade då funka nu när macen som jag anslöt via var online den oxå. 

Vad skall vi mer testa?

Vi tänkte försöka blogga lite hur det är att leva med Chromeboxen, Det blir väl mest Herman 9,5 år som skall använda den i första hand (jag har rätt många andra enheter att leka runt med :-) Han hänger mest på kalleanka.se, ritar graffiti och och chattar. Vi installerade imo en Skype/Gtalkapp till honom, han får utvärdera den. Själv kommer jag nog nöja mig med chatten i GMail/G+ och eventuellt starta igång IM+-webbsidan om jag behöver fler protokoll eller så testkör jag imo jag också den såg rätt trevlig ut.

Jag kommer testa att redigera lite foton i den enkla redigeraren och i Pixlr men mest blir det väl Picasa som jag kan sen tidigare och använder för alla mina foton, tipsa gärna om andra program.

Medan jag höll på att flippa mellan konton kom en beta av remote desktopapp som jag också skall kolla in.

Sen skall jag testa lite saker som är mer jobbrelaterade, dels våra egna applikationer som ex tidrapportering. MS CRM blir svårare då det bara går i IE. Får se om jag kan köra någon citrixhistoria. Jag kommer även testa Lucidchart för att rita mockups mm är annars en Balsamiqanvändare, hmm undra om AIR-program funkar tror inte det va?

Vincent är spelaren, han är van att köra Chromespel men han kommer inte kunna köra sitt älskade Minecraft eller LOL så för honom lär det ju inte passa. Henrik vet jag inte riktigt vad han använder datorn till förutom att spela spel han oxå. Chatta och läsa G+ och forum funkar dock även här.

Eftersom den har möjlighet att höra upp till 2 skärmar samtidigt måste vi ju även testa det och se vilka USB-eneheter den gillar och inte gillar.

Streama film måste ju oxå testat enligt alla :-)


4 kommentarer:

Olof sa...

Knapparna på tangentbordet mappar mot F-tangenterna på ett PC-tangentbord. Så för att ta en skärmdump använder man ctrl-f5.

Ctrl-alt-/ på ett amerikanskt tangentbord visar dig layouten på skärmen, jag vet inte om det ligger kvar nere vid högra shift-tangenten på svenska tangentbord eller om du behöver ctrl-alt-shift-7 istället.

olu sa...

Mönsterskydd + Apple = Stämmning? Med hänvisning till Apple-Mini?

Daniel Glifberg sa...

Spännande, bra läsning, nu hamnade den ju på vill ha listan.

Anonym sa...

Intressant box men som LoL spelare själv så är det nog inget för mig :)