17 november 2018

Bli bättre på att skriva (#skrivutmaningen 7x7x7x7)

Idag deltog jag för första gången i en skrivutmaning. Följer @skrivutmaningen på Instagram. Gillar att skriva men har aldrig lagt ut något innan (förutom bloggen då och någon dikt till en bild). Bestämt att 2019 skall jag bli bättre på att skriva så smygstartar lite nu.

Jag har skrivit för byrålådan till och från. Har en del texter som ett fåtal personer fått läsa men utan någon egentlig återkoppling. Jag kan sakna just det, återkoppling. Få hjälp att bli bättre så därför antog jag gratiserbjudandet från Writeify.se som har månadsutmaningar man får skicka in och får återkoppling på. Får se om jag lyckas få ihop någon text. Sen har jag hittat två novelltävlingar. Novellformatet är det jag trivs med bäst hittills när jag skrivit. Gillar utmaningen i att man inte har någon plats att ge långa karaktärsbeskrivningar och man måste i handlingen ge nog med ledtrådar till vilka personerna är och bakgrunden till situationen de är i. Man kan heller inte skriva något långt utdraget slut utan helst skall det vara ett där läsaren fyller i från eget huvud.

Dock vet jag inte hur det skall hinnas med att skrivas och fotas om jag kör en bild om dagen ett åt till. Men vi får väl se hur det går. Idag valde jag att ta en bild (rotade fram 4 hus ur vårt Settlers of Catan) till helgens utmaning som heter 7x7x7x7 (utmaningen inte bilden). Sjuorna stod för metoden att hitta ämnet.

Jag skulle plocka bok nummer 7 från min bokhylla.

”Min bokhylla" som om man bara har en och hur sjutton väljer man sjunde boken när överdelen av första bokhyllan tyngs ner av otaliga bokhögar, räknar man uppifrån eller nerifrån? Skippar man bokhögarna och går på första hyllplanet där böckerna står upp men skall man då ta bakre eller främre raden? (Ja jag har alldeles för mycket böcker).

Nu blev det första stapeln längst fram från topplanet av första hyllan. Kjell av Kjell Eriksson var boken och sidan 7 (första sidan av berättelsen med sidnummer 7, men borde jag ha bläddrat till sjunde sidan med text?). På 7:e raden bärjar meningen"Färgerna var det enda som skiljde husen från varandra.”.

 Nu skulle jag skriva 7 rader text eller dikt kring det. Öh är inte en dikt en text?

Mer ordagrant står det i reglerna "Använd meningen som står där". Använda betyder det att texten i fråga måste finnas med eller räcker det att inspireras av den? Jag valde det senare.

 7 rader, hur långa då?

 Min hjärna är hopplös, låser fast sig i “reglerna” och kommer inte vidare till det kreativa med att skriva. Men jag tog fram Pages på datorn, Baskerville 12 pt på en sida med normala 2,54 cm marginaler på A4-papper det fick vara mina gränser.

Började skriva en löpande text och fick inte till det. Började bryta upp och resultatet blev det här. Men radantalet är ju beroende på bredd på webbläsaren så jag gjorde en bild.
Detta blev lika mycket en övning i att se bortom reglerna, börja trots okänt, bestämma själv. Något som jag får jobba med som kontrollfreak, regelmänniska med strukturbehov. De där delarna som är folk tror inte är så kreativa men be mig hitta kryphålen i en kravspev eller upphandling så skall jag visa er vad kreativitet är. Mitt behov av att göra rätt var något jag jobbade med under långvandringen. Att göra saker good enough hörde också dit. Och jag tror skrivutmaningarna kan hjälpa mig. Korta utmaningar med ont om tid och publicera. Jag koller inte kunna fila på varenda ord och mening i evigheter. Tror på att utveckla tänkandet kring skriva först. Sen kan jag gå på finlir. Eller vad säger ni?

Det blev också en övning i att inte förklara hur jag tänkt även om det är sjukt jobbigt. Men det vore oerhört spännande att få höra hur texten tolkas.

 Och för er med bra minne, mitt bokprojekt (vandringsboken) är inte bortglömt. I sommras jobbade jag hela sommaren så jag han inte ut och mappa upp sträckorna och fota. Och i fjol var vädret så jäkla kasst. Men jag har förhoppningar om kommande sommar.

Inga kommentarer: