11 december 2005

Gamla journaler

Igår gick jag till ICA för att hämta ut ett paket som kommit, hade inte en susning om vad det kunde vara. Det visade sig vara ett rekommenderat brev innehållandes en av mina journaler som jag beställde från arkivet på NÄL (varför de inte skickade den andra oxå skrev de inget om). Det enda som kom med i brevet förutom själva journalen var en lapp där det står att det kommer en faktura med avgiften för rekommendationen av brevet. En liten detalj de glömde att upplysa mig om när jag ringde och frågade hur man fick tag på gamla journaler.

Att läsa journalen var inte direkt upplyftande, jag hade kommit in 85-01-03 (11 år gammal) med ett Hb på 77 och uttömda järndepåer (precis som för några veckor sedan) men man hittade aldrig någon orsak och jag svarade bra på järntabletterna jag fick. Alltså gav journalerna mig ingen direkt ledtråd till vad som kan vara orsaken till att jag blir sjuk ibland. Men så började jag tänka efter (baserat på lite annan info som fanns i journalen angående ett återbesök). Mina föräldrar skiljdes strax innan jag blev sjuk och jag vet att jag tyckte det var extremt jobbigt samt att jag hade problem med kompisar i skolan och en enerverande jobbig lillasyster hemma som tog min mammas hela uppmärksamhet. Gång nummer 2 när jag var 18 år så hade jag precis flyttat hemifrån och jag hade en strulig relation till en kille som tärde på mig (hade gärna velat se den journalen oxå för den medicinska biten). Denna gång har jag stressat kroppen med viktnedgång och massa motion samtidigt som jag psykiskt inte mått tipp-topp direkt. Så kan det vara så att stress+andra psykologiska faktorer kan utlösa något som gör att kroppen tycker att järnupptag blir mindre viktigt? Men vad prioriterar den istället?

Hur skall jag undvika att det händer igen?

1 kommentar:

eatfrog sa...

Stress är aldrig bra för kroppen, och påverkar allt möjligt! Du får försöka låta bli att stressa upp dig i fortsättningen. ;-) (Lättare sagt än gjort)