25 maj 2010

Jämställdhet och självförtroende bara för tjejer?

@hejg (Gustav Holmström) skrev igår om hur hans hemkommun Kumla bara bjuder tjejer på en föreläsning om jämställdhet och självförtroende. Hans blogginlägg innehåller en mailkonversation som tydligt visar hur snett man tänker från kommunens håll. De menar på att tjejer behöver denna föreläsning för att bli mer framgångsrika och kunna ta för sig. Visst det är viktigt men om det nu är så att tjejer inte släpps fram exempelvis som entreprenörer är det för att tjejer inte vågar eller är det för att killar inte släpper in dem? Kanske det i så fall är killarna som behöver en föreläsning i så fall? Men jag lovar någonstans på skolorna i Kumla sitter det killar som har dålig självkänsla, killar som skulle vilja våga men som inte tror på sin idé, när skall de få den hjälp de behöver? Varför skall de missgynnas för att de råkar ha snopp?

Ja det finns strukturella skillnader i samhället mellan könen men jag tror inte man kommer till rätta med det genom att dela upp människors egenskaper baserat på kön det borde snarare cementera föreställningarna om att vi är så otroligt olika mellan könen.
Jag förstår att du känner att det är lite orättvist men allt är inte alltid lika. Rättvisa är att alla får det de behöver för att utvecklas till demokratiska samhällsmedborgare. Denna gång får tjejerna det de så väl behöver. Nästa gång får killarna det de behöver.
Vem bestämmer vad killar respektive tjejer behöver? Vem tar hand om de som hamnar emellan?

Våga se barn och ungdomar för vilka de är inte vilket kön de har, annars kommer vi bara lära dem att det är helt ok att dela upp människor efter kön.

@politikerlilith (Lilith Svensson) skriver om det i sin blogg.

@stielli erbjuder sig att komma och hålla en föreläsning gratis för ALLA.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 kommentar:

Erica sa...

Det verkar vara en gundbult i vårt land, att dela upp flickor och pojkar för sig. Min ena sons klass envisas med denna uppdelning. Trots att vi föräldrar är emot detta så envisas pedagogerna. Själv tycker jag det är vansinnigt!