18 juni 2010

Paddellycka

I förrgår var jag och barnen i Luleå och hämtade min kajak, den röda sköna Point 65 SeaCruiser som tog mig varligt fram mellan vågorna i fjol (förövrigt är jag skitledsen över att årets 3-dagarstur blir på midsommarhelgen och jag inte har någon möjlighet att be familjen om att få åka på den).

När vi var vid kajakklubben fick Herman prova lite kajak vid bryggan (Vincent vågade inte). Calle instruerade om hur man kliver i.

IMG_5421

IMG_5422

Calle hjälpte oss med att få på takräcket och efter lite mer snack, letande av prylar (kapellet var puts väck) mm så bar det av hemåt.

IMG_5423

Kajaken placerades i nedre garaget i väntan på att bli använd. Har lånat en paddel av Nogge, kapellet återfanns medan vi körde hem och flytväst införskaffades igår .

Så igår blev det dags att inviga kajaken i Svartbyträsket. Först ut var Herman. Eftersom paddeln är stor för mig och ännu större för Herman och han saknar koll på hur man paddlar blev det flytväst på och sen knöt vi ett långt band i aktern på kajaken så jag kunde hala in honom när det barkade iväg åt fel håll.

IMG_5424

IMG_5430

Vincent satt en bra stund vid bryggan och kände sig för innan han vågade paddla iväg men han fick in rätt bra teknik med en gång och jag hade fullt sjå att hänga med.

IMG_5432

Sen var det min tur att känna lite på den. Drog på den nya flytvästen och hoppade i, först kopplade jag loss linan. Vincent och Herman turades om att försöka fota 

IMG_5437

Efter en kort provtur sprang jag in och bytte om och satte på kapellet och gav mig iväg på en första runda på sjön. Det är så otroligt härligt att paddla. Visste inte hur mycket jag skulle orka så jag kretsade i närheten av bryggan men gav mig av på en liten utflykt i kanalen mot Lillavan men tyvärr låg det ett stort sjok med vass i vattnet och spärrade vägen. Synd för det hade varit häftigt om jag kunnat paddla hela vägen till stan (man behöver lyfta vid utflödet i Lillavan och så hörde jag att det är galler för utfarten mot Bodån sen de planerade in fisk i Lillavan. Jag får kika nästa gång jag går förbi där.

Totalt blev det 6 km paddling. Sista stunden fick jag vara med om ett antal olika sjötyper. Lätt krusning som övergick till helt spegelblankt och pang, någon slog på motvindsfläkten som gjorde att jag knappt tog mig till bryggan samtidigt som det blåste upp rejäla vågor.

Det kommer garanterat bli fler turer, men tydligen ingen 3-dagars :-(

Inga kommentarer: