30 april 2011

Böcker skall inte förkortas!

Vem kom på att ljudböcker skall förkortas? Och vem på Storytel kom på att det var en god idé att lägga upp dem som vilka andra ljudböcker som helst utan att skriva att de var förkortade?


Visst oftast kan man gissa sig till det på längden på boken, men ibland är det svårt att avgöra. Nu senast blev jag lurad av Storytel gällande boken Triptych. Jag läste snabbt igenom beskrivningen i mobilen, valde att sätta boken offline och började lyssna men snart insåg jag att något var fel. För Karin Slaughter har fått rätt bra recensioner för sitt språk, sina karaktärer mm men här var allt så platt, så konstigt och framför allt verkar allt brutalt våld som hon är känd för så mjäkigt att mina barn skulle nog kunna ha lyssnat på detta.

Plockade fram appen i mobilen och läste beskrivningen en gång till nä det stod inte ett ord om att det var en förkortad variant. Kollade tiden, och ja det borde jag ha gjort från början men jag blev så glad att hitta en bok som stått på att-läsa-listan länge i originalspråk som ljudbok att jag nog inte reagerade på att den endast var knappt 6 timmar. Få romaner är så otroligt korta. Googlade runt lite och fick det bekräftat 5:50-versionen var enligt alla andra ställen en "abridged"-version.


Så jag får ta och plocka fram mitt signerade svenska exemplar istället och läsa på egen hand det kommer väl ta ungefär lika lång tid som uppläsningen av den förkortade varianten.4 kommentarer:

olu sa...

Lustigt, idag förvånades jag över att Echo burning, Lee Child bara var ~3.5 timmar lång på storytel, tittar jag på amazon så står det att den skall vara 13 timmar unabridged

Béatrice Karjalainen sa...

Horribelt, 10 timmar bort jösses. Du får ocå gå in på deras "feedback" och skriva att det är helt knas.

Neurotic Kitten sa...

Förkortade böcker är en styggelse. Lyssnar aldrig på ljudböcker. Men jag gillar att läsa gamla deckare, sådana som gavs ut på 60-talet och tidigare. Har förstått att de svenska översättningarna är ofta förkortade. Usch!

Maria sa...

Att förkorta böcker hör till tradition när man gör ljudböcker på engelska.
Att vi inte informerar om vilka böcker som är förkortade beror från början på att vi inte hade den möjligheten i de gamla mobilerna. Nu med de nya smarta mobilerna har vi större utrymme att ge information. Vi är medvetna om att det finns önskemål om att göra detta tydligare och håller på att titta över lösningar.
Maria/Storytel