25 oktober 2013

Världsarvsfotografering som kan resultera i att ens bilder används i kommersiellt syfte

Idag när jag åkte från Luleå till Boden twittrade en bekant

Jag hade precis passerat kyrkbyn så jag bestämde mig för att åka tillbaka senare när jag ändå skulle till Luleå i ett ärende.

Ute idag var det galet vackert trots hällregnet, det var helt vindstilla och kallt nog för att vattendropparna skulle stanna på träden. Vissa droppar var nästan en centimeter i diameter. På håll såg träden ut att var täckta av snö. Så häftigt. Ville fota det oxå.

Men så var jag tvungen att fixa en grej åt Vincent innan vi kom iväg så när vi väl var Gammelstad så hade skymningen kommit och jag fick verkligen skynda på för att få någon bild från världsarvet kyrkbyn i Gammelstad på världsarvsdagen. Fick iväg några bilder i hällregnet men han inte fota något träd, eller jo ett men objektivet var så fullt i regndroppar att jag inte kunde få en skarp bild.

En bild behövde ju vara med mobilen också för instagramtaggen #worldheritageday. 
Lyckades fota kyrkan och ett spöke med semitransparent huvud :-)


Min bild på Instagram
Mina bilder från kameran:
När jag varit hemma ett tag och scannat igenom twitter så kikade jag på den taggen även där och hittade:
Lade till taggen #endagivarldsarvet på mitt instagraminlägg och sen kikade jag på webbplatsen. Där möts jag av infon om att om man taggat med #worldheritageday eller #endagivarldsarvet så är man automatiskt med i någon form av tävling där de skall ge ut en kalender med de bilder de gillar mest. De kommer även visa de bilderna på sin webb. När de lagt upp bilderna kommer de kontakta de som de valt ut via Instagram och först då kan man säga att de inte får använda ens bild.
Urvalsprocessen för bilderna till kalender går till på följande vis;Administratörerna av detta projekt går igenom alla bilder manuellt och som taggats den 24/10 (övriga bilder ratas) Vi gör denna genomgång via sajten statigram.com. 
De bilder vi anser vara allra bäst plockar vi ut och publicerar här på sajten​. Samtidigt underättar vi alla finalister direkt på deras bild på Instagram, att just deras bild blivit utvald som finalist. De som inte vill medverka bör då snabbt meddela oss om detta, så väljer vi annan bild istället.
Därefter tar en utvald jury​ vid och röstar fram de allra bästa utav dessa som sedan kommer medverka i kalendern.  
Dessa bilder kommer vi publicera som preliminära vinnare som reposts på vårt eget instagramkonto @worldheritagesweden, och samtidigt uppge kontaktuppgifterna i anslutning till bilden, som vi vill att alla vinnarna kontaktar oss genom snarast därefter.  
Härifrån vidtar en direktkontakt via mail med alla vinnarna med vidare information, samt för ett fastställande av exakt vilka bilder som skall publiceras i kalendern. Det kan nämlingen vara så att någon inte vill medverka mer än i själva Instagramappen, eller att någon bild av något annat skäl inte kan eller bör medverka. Därför det är viktigt att vi har kontakt med alla personerna bakom vinnarbilderna innan bilderna finalt spikas. 
Samtliga vinnare kommer få ett eget exemplar av kalendern skickat tills sig.I övrigt utgår ingen ersättning för de vinnande bilderna eller medverkan i projektet.
Får de ens göra så? Sno bilder och sen be om tillstånd, man måste säga till att man inte vill vara med. Trodde man var tvungen att be om tillstånd innan återpublicering. Vad säger ni med koll?

Inga kommentarer: