02 april 2021

Akvarellförsök #47 - Vårlandskap

 Jag har varit sjuk/är sjuk. Järnet har lämnat min kropp och jag är trött och svag. För 2 veckor sedan betedde mitt ena öga sig lite konstigt, hade som en geleklump som var inne i ögat. 1177 skickade mig till hälsocentralen. Där fick jag träffa en annan läkare än min vanliga och när jag ändå var där passade jag på att be om att få ta blodprover eftersom jag var så sjukt trött, snurrig och hjärtklappning. Fick ta blodstatus och mitt Hb var 74, depåerna tomma. På eftermiddagen ringde de upp och sa att jag fått remiss till akuten för att få blod. Frågade varför jag inte bara skulle få Ferinject som vanligt men fick inget bra svar. Blod skulle jag ha.

Sonen fick skjutsa mig till akuten efter jobbet. Efter ytterligare provtagning fick jag plats på ett rum. Låg där och väntade och väntade och tillslut kom en läkare och sa du får inget blod, det är bättre du får järn, 1000 ml Ferinject. Jaha, skönt tyckte ena halvan av mig, dels är det lite läskigt att få blod och dels så ger det ju bara en kortvarigt effekt. Men andra halvan av mig var mycket besviken eftersom blod ger en omedelbar effekt, det är ren doping. Efter ytterligare väntan fick jag droppet, småpratade med sänggrannen på andra sidan draperiet, en man som behövde något annat att tänka på än de smärtor han hade. Läkaren kom och berättade att hon skulle skriva till vårdcentralen att de får se till att hålla mitt järn jämnt samt att jag skulle få 500 mg Ferinject en vecka senare (500 för att jag väger under 70 kg). Sen fick jag upphämtning och fick sova i min egen säng.

En vecka senare hade jag inte hört något alls från hälsocentralen om min påfyllnadsdos så jag ringde och frågade vad som hänt med den remissen. Hon hittade då bara remissen på att jag skulle få blod. Hon skulle prata med läkaren och återkomma. Några timmar senare ringde sköterskan och sa att läkaren sagt att jag skulle komma och ta ett Hb-värde. Om det låg kvar lika lågt sen sist så skulle jag bokas in för ett samtal med läkaren, om det hade stigit till 90 skulle jag få 1000 mg Ferinject. Nu blev jag aningen förvirrad för läkarna verkar inte ett dugg överens om min behandling. Jag åkte in och tog provet, Hb var nu 80. Dvs det hade gått upp lite. Men 90 var det ju inte. Så jag verkar ha hamnat i någon form av limbo för villkoren var lika lågt = läkarträff,  >=90 = Ferinject. Men 80 uppfyllde ju inget av de villkoren och en vecka senare hade jag inte hört något alls. Mina prover är ovidimerade i 1177-appen och jag känner mig helt bortglömd. Fortfarande ofantligt trött och orkeslös.

Men nu är det påskledigt och långfredag så eftersom man då inte behöver gå till jobbet kunde jag istället ta en promenad och sen leta fram en tutorial för att måla lite akvarell. Inte haft någon som helst ork sen senast vilket var 21 februari.

Eftersom våren kommer med en rasande fart i år så letade jag fram en vårbild för nybörjare och fastnade för en Mini Monday av Ellen Crimi-Trent. Hon har bra tutorials i realtid, förklarar vad hon gör och är inte så noga med färgnamn utan beskriver snarare färgerna vilket jag gillar. Då känner man sig inte lika låst när man inte har exakt den färgen som används.

Hade redan ett halvt a4 upptejpat på mitt underlägg så jag delade det på mitten med maskningstejp och körde lite större format än hennes bild. Målade båda samtidigt, medan nederdelen på första torkade körde jag nederdelen på andra. På så sätt kan jag testa lite olika sker, försöka förbättra det jag misslyckades med på ena osv... Ibland funkar det ibland inte. Här blev olika saker bra på de olika bilderna.

Den nedre är 47a och den övre 47b.

Himle, skuggorna från träden och blommorna/gräset är bättre på 47a. Träden bättre på 47b. Tyvärr stack lite grön färg iväg på 47a och färgade himlen grön till vänster. Jag har ingen riktigt smal pensel förutom en med väldig långa strån och den var svår att rita grässtrån med så mina fick bli lite för tjocka.


Försökte inte ens stoppa bilden i skannern denna gång utan fotade av det lätt böjda pappret mot en svart t-shirt som låg i en stol som badade i solljus.


Inga kommentarer: