15 maj 2008

Är vitsord i anställningsbetyg förlegat?

Idag har vi haft diskussion på jobbet gällande arbetsbetyg. Många tycker det är helt onödigt att få ut ett arbetsbetyg, de tycker att man hellre kan använda personliga referenser. Nog använder jag personliga referenser för det mesta när jag söker jobb men det händer ju att en rekryterare begär in betyg från tidigare anställningar och då är det ju jobbigt om man inte har ett liggande.

En del av diskussionen handlade om att skriva utkast till vitsorden själv och sen får chefen eller annan kollega som man vill ha betyget från skriva under (ev. ändra lite i det man skrivit). Jag tycker det är helt absurt. Jag vill att mina betyg skall vara hur mina medarbetare uppfattar mig och vad de faktiskt tycker om det arbete jag genomfört tillsammans med dem. Annat blir ju bara löjligt. Hur jag själv uppfattar mig syns i mitt personliga brev, skall det då ha exakt samma ordalydelse som mitt betyg? Eller måste jag börja skriva om mina egna formuleringar på två sätt.

Jag kanske lallar omkring i en naiv värld där jag tror på rätt och fel, tror på att det som står i ett tjänstgöringsbetyg faktiskt är en bedömning av personen från hans/hennes medarbetare. Läste en artikel i Metro om att skriva sina vitsord själv så helt ovanligt är det kanske inte men inget jag trodde att arbetsgivare bad en göra.

Sen när det kommer till själva texten verkar det ju vara oerhört viktigt hur man formulerar sig. Om det "hemliga" kodspråket existerar och används så kan det ju bli helt förödande om den som skriver ett betyg inte är medveten om det utan tror sig skriva ett bra betyg.

Liten lathund för gällande betygssättning i ord:
Med utomordentligt gott resultat = betyg 5
Med mycket gott resulatat = 4
Med gott resultat = 3
Till vår fulla belåtenhet = 2
Till vår belåtenhet = 1

Vi ger X "med nöje våra allra bästa rekommendationer" = 5
Våra allra bästa rekommendationer = 4
Med nöje våra bästa rekommendationer = 3
Våra bästa rekommendationer = 2
Våra rekommendationer = 1
Sämst alla kategorier och som ung betyder "VARNING" är "Vi önskar X lycka till".

Har sett exempeltexter på betygsbrev som i sin standardform har avslutningen
"Vi vill härmed ge XXX de allra bästa rekommendationerna och vi önskar honom/henne lycka till i framtiden. "
Dvs en fyra och en VARNING, fin mix.

Själv använder jag som sagt helst personliga referenser som en potentiell arbetsgivare får kontakta, nackdelen är att jag inte har en aning om vad som sägs/skrivs i den kommunikationen. Jag har ju även några referenser på min LinkedIn-sida som går att använda kanske.

Hur gör ni, skulle ni kunna tänka er att skriva era egna vitsord?

Andra bloggar om: , , , , , ,

7 kommentarer:

Ann sa...

Nope, det vill jag inte, även om jag blev ombedd att göra det en gång. Det kändes som att den chefen inte hade koll på vad jag hade haft för mig, och då kunde det vara, eftersom jag redan hade fått ett nytt jobb. Den andra gången fick jag som du säger, ett som lät bra (innehöll dock inte allt som jag hade gjort) men ska det tolkas i de där koderna så var det halvdant. Också då hade jag fått ett nytt jobb, och själv sagt upp mig, så jag tog det som det var. Men skulle jag bli uppsagd, så skulle jag hänvisa till de här artiklarna (som jag tidigare hade undervisat om) och propsat på en överhalning. Det kostar ju inte dem något, egentligen.
Lycka till med ditt jobbsökande!

Rolf sa...

Det där med "hemliga koder" tror jag är en aftonbladet-skröna.

Rent allmänt så ska man undvika floskler och tomma uttryck. Ju fler konkreta detaljer i ditt vitsord/CV/rekommendationsbrev, desto större chans att du får ett jobb - och ärligt talat, vad spelar det för roll om det är du som skrivit det eller inte? Om nu chefen inte tycker han har tillräckligt bra koll på vad du gjort så är det ju bättre att du gör det - och om det gör dig upprörd på honom... tja, du är ju ändå på väg från jobbet av en eller annan anledning, så vad spelar det för roll? Blicken framåt, inte bakåt. Det förgångna kan du ändå inte ändra.

Huvudsaken är att innehållet i brevet är sant, att chefen håller med det du säger (genom att läsa genom, kommentera och skriva under) och att han håller med om innehållet i brevet när din nästa presumtiva arbetsgivare ringer och pratar med honom.

Rolf sa...

Exempel:

Mindre konkret: "Beatrice är flexibel och mycket bra på säljpresentationer."

Konkret: "Beatrice höll 2007 en säljpresentation mot kunden X som hon blev tvungen att förbereda med två timmars varsel. Denna presentation var direkt avgörande för att kunden skulle förlänga sitt kontrakt med oss. Efter presentationen valde kunden inte bara att gå vidare med oss, utan även att köpa produkten Y, vilket ledde till en merförsäljning på 1.5 miljoner pengar."

En sak till:
Ett konkret vitsord från din närmaste chef slår högre än ett floskelfyllt vitsord från VD, precis som triss i tvåor slår par i kungar. Särskilt i detta fall, där man kan se att du blev uppsagd i samband med konkurs. VD är uppenbarligen inte särskilt kompetent, eftersom han drev bolaget i konkurs; dessutom har han skrivit vitsord till alla andra som sades upp. Vad händer om någon av dina kollegor söker samma jobb, och ni har identiska vitsord? Sådana vitsord upplevs inte bara som ett meningslöst slöseri med läsarens tid, det kastar även en skugga på allt ni gjort på det företaget i hans ögon.

Béatrice Karjalainen sa...

VD kommer inte skriva något, vi har ingen i bolaget så det är lugnt.

Gällande koderna så är de ju tillräckligt stark skröna för att det skall finnas böcker om hur man skall läsa/skriva meritbrev. Även om det är skröna att de skrivs så så kan den ju ha rotat sig tillräckligt starkt för att läsarna skall läsa enligt kodningen.

Anonym sa...

Sanningen är att jag aldrig behövt visa något betyg från en arbetsgivare.

Anonym sa...

Se definitivt till att få ett betyg. Inte kanske för att en blivande arbetsgivare läser det så himlade noggrant men för att det kan verka underligt om det saknas ett betyg. Och det kanske inte verkar underligt för det nya jobb du söker nu, men några år fram, när du söker nytt jobb igen, då kanske dina gamla betyg efterfrågas.

I ärlighetens namn är det nog så att många arbetsgivare inte har full koll på vad deras anställda gör och hur de presterar. Dessutom har många arbetsgivare svårt att formulera sig i text och därför kanske inte ett betyg blir rättvisande. Man kan, för att förenkla för arbetsgivaren och för att betyget ska bli mera rättvisande, hjälpa till med formuleringarna, framför allt vad det gäller arbetsuppgifterna. Det personliga omdömet är ju lite svårare :-)

Kom ihåg att betyget inte är någonting som riktar sig till dig, egentligen inte en belöning för gott arbete. Betyget är en formalitet som du behöver för att hitta bättre jobb i framtiden. Svälj alltså stoltheten och tankarna om hur dina medarbetare uppfattar dig. Det är strunt samma om tio år, men ett väl skrivet betyg är det inte. Personliga referenser är självklart guld värda, men de finns inte kvar i all evinnerlighet. En blivande arbetsgivare tittar faktiskt inte bara på din absolut senaste anställning.

Lycka till med jobbsökandet!

Tjejen

Béatrice Karjalainen sa...

Texten om vad jag jobbat med har jag formulerat själv men omdömesbiten blir besvärligare :-)

Min närmsta chef slutade före mig, har jobbat med en annan i ~3 månader. Men min första första chef som slutade i årsskiftet har sagt att hon kan hjälpa till om så behövs eftersom vi jobbade väldigt nära även när hon slutade vara min chef.

Vi får se vad jag får. Jag har blivit ombedd at visa upp betyg på några tjänster jag sökt under mina yrkesverksamma år och vet att det då är skönt att ha ett att lämna fram.