05 november 2009

Så var det gjort, fjärilarna utflugna ur magen nu

Nu har jag haft mitt seminarium om Framgångsrikt arbetssökande för 30-40 arbetslösa som går hos TRR. Har haft fjärilar i magen och typ tokstressad hela dagen för detta men var väl egentligen aldrig orolig för att jag inte skulle klara det mer för vad skulle de tycka, tänk om folk somnar.

Är nu rätt trött i både huvudet och kroppen. Sov apkasst i natt = inget alls och han inte äta lunch, inte idealt direkt.

Men det känns som om seminariet gick bra, såg inte att det var någon som stack i halvtid i alla fall, ingen som somna och ingen som bara reste sig och gick (eller jo på slutet men då hade vi dragit över en stund, jag hade räknat med 15 mins paus men den var 30 min och folk hade bussar, parkeringstider mm att passa). Får väl be Marianne göra en utvärdering. Om någon av er deltagare läser här så får ni hemskt gärna kommentera.

Det är en liten speceill känsla att stå och prata om sig själv och sitt eget (arbets)liv i 1,5 timmar, sina egna misslyckanden, känslor, tankar och strategier. Tror jag höll mig till mitt planerade manus rätt väl. Hade några dagar innan skrivit ner ett textmanus att kunna snegla ner i vid behov, om jag skulle tappa bort mig helt. Han aldrig repa in det heller (gick på bio igår istället) utan chansade att det skulle funka tidsmässigt och det gjorde det. Fick kasta ett getöga efter pausen och någon gång då och då för att inte glömma små detaljer jag ville ha med. Läste innantill en gång men det var ett blogginlägg jag ville lyfta fram.

Prezin funkade sådär, hade inte haft tid att hitta högupplösta bilder till vissa grejer och när man slänger in jpg:ar så verkar de komprimeras lite väl hårt. De om LinkedIn går inte att läsa, synd. Det jag kan sakna i en Prezi är att själv kunna se översikten/vad är nästa bild. Jag hade även gjort Tidslinjen lite för liten så i utzoomat läge kan man inte se något vilket var bängligt när jag ville hoppa någonstans i texten. Jag pratade en massa så ibland glömde jag att klicka mig fram i presentationen, hade varit bra med fjärrstyrning att ha i handen.

Prezin går att hitta här och mitt utkast till manus och lite annat finns här, följde det som sagt inte till punkt och pricka men det mesta är nog med. Siffrorna stämmer med antalet klick i prezin. Fram till Verktyg går det att följa med i manuset men efter så pratade jag utan förberedelse alls. Satte bara upp stolpar.

Tack ni som gav mig exempel på där man fått jobb/uppdrag via mikrobloggar/facebook, kul att kunna ha exempel. Det finns en PPT-version av presentationen oxå, gjorde en backuplösning ifall jag av någon anledning inte skulle komma åt prezin online.

Tack till alla som kom med stöttande ord innan när jag var toknervös.

2 kommentarer:

Bertil H sa...

Hej.
Du ville ha en kommentar om din föreläsning idag.
Jo det märktes att du var nervös i början men so what..då presterar man bara bättre och du gjorde det bra. Du förmedlade exakt de känslor jag känner (eller har känt ) just nu. Har nu varit arbetslös i 4 månader och det går upp&ner som du beskrev. Ibland vill man bara dra täcket över sig och vänta på kväll så man får gå och lägga sig :). För det mesta såkommer djävlaranamman och man känner att "nu ska jag bara ha ett jobb för jag är värd det med mina erfarenheter och kunskaper". Alla såna här föreläsningar, seminarier, träffar eller liknande är välkomna avbrott i tristessen man upplever just nu i höstmörkret. Det ger energi att komma igen och det gav din föreläsning.
MEN- (nu låter jag som Tony i Let's dance).. Du är 36 år har 300 p universitetsutbildning och har jobbat med flera olika saker inom IT och har en bred bas att falla tillbaka på. Vi var nog flera i åhörarskaran som inte riktigt kan komma med liknande den CV'n du har. Själv är jag 55 år har jobbat i 37 år är in-nischad i ett sugrör sen 19 år i samma branch och blev uppsagd från ett otroligt bra jobb som jag trivdes oerhört bra med. Jag har svårt att se att arbetsgivare kommer att bjuda över varandra då de ser min CV. Men givetvis har jag kvar tron på att de kommer att lösa sig.
Sedan har många av de äldre som blivit uppsagda liten eller knappt någon kännedom vilka kommunikationsmöjligheter det finns i dag med facebook och liknande. Som tur är så har jag även jobbat inom IT jag med och har ett intresse kvar för allt sånt där. Men jag vet en kvinna som är över 60 och kan knappt logga in på en dator och då är det oerhört svårt med allt CV skrivande och siter som man ska synas på.
Men det gäller ändå att ta till allt positivt man kan få för det behövs energipåfyllning och det gav din föreläsning.
Ska skicka min CV för granskning av dig sen då jag tycker att jag fått ihop nåt bra..
mvh Bertil H

Béatrice Karjalainen sa...

Tack för din kommentar Bertil. Trevligt att någon tog sig tid för lite återkoppling. Det här med ålder är svårt, man är erfaren men kanske inte så breddad vilket idag ses allt oftare som en nödvändighet. Men jag tror att en person i 50+ oxå kan lära nytt, kan ta tillvara den erfarenhet de har och applicera på annat. Men att få arbetsgivarna att våga satsa är kanske svårt.

Jag kan nog säga att jag ofta kan känna mig väldigt smal själv i min egen kompetens även om jag har fått prova på en hel del under mina år i arbetslivet.

Jag hoppas och önskar att TRR, arbetsförmedlingen och andra ställen man möter som arbetssökande hjälper till att hitta nya kanaler, att lära ut den kunskap som behövs. Men det gäller också att som 60-åring våga lära sig något nytt, ha kvar nyfikenheten och våga tro på att man kan tillföra något. Men tappar man lusten, viljan och tron så är det svårt. Det gäller att gräva fram lite jävlar annamma.

Till en början kände jag "åh shit alla är ju så mycket äldre än mig, helt fel personer att prata sociala nätverk och liknande med" och jag hoppade över en del men samtidigt ville jag väcka tanken att det kanske finns något där även för de som inte är nybakade i skolan. Man behöver inte vara en "digital native" för att dra nytta av nätet det går bra att invandra i den världen. Men det är som vilken värld som helst det måste finnas en vilja och intresse.

Jag önskar er verkligen lycka till med arbetssökandet och ställer gladeligen upp som extra par ögon för CV-genomgång odl. Ni har ju proffsen hos TRR men ibland kan det vara bra att ha någon mer att bolla med.