13 maj 2014

Funderar på att sadla om #074 #blogg100

Idag när jag läste NSD föll mina ögon på en artikel om en turismutbildning som fått väldigt få sökande, Naturturismutvecklare, 200 p yrkeshögskoleutbildning. Jag tog hem broschyren  och läste och det verkar helt klart intressant. Turism i norra Sverige är ju något jag skulle vilja jobba med men frågan är ju vad det finns för marknad, finns det jobb? Är det bara små snorungar som kommer direkt från gymnasiet som kommer gå utbildningen och så är jag gamla tanten?

Får jag studiemedel? Enligt CSN har jag 86 veckor kvar att ta ut studiemedel på. Tjoho! Trodde jag hade maxat ut allt redan.

Nu skall jag skriva ut ansökan och fylla i den, jo för de har inte en digital blankett utan utskrift och TEXTA TYDLIGT. Ja men hallå ge mig en digital blankett så skall det bli jättetydligt. Blanketten skall jag sen komma ihåg att stoppa i ett kuvert, skriva rätt adress och köpa ett frimärke att klistra på. Hallå 1800-talet vill ha tillbaka sitt kommunikationssätt. Blir ju lite orolig när utbildningsordnarna inte kan fixa så jag kan lämna in blanketten digitalt och signera med ex Bankid. Kommer de ha moderna verktyg i utbildningen?

Stod i artikeln att utbildningen var ganska snabbt ihopsatt, det syns lite då de har råkat skriva samma text på kurs 1 och kurs 5, har mailat och frågat om vad som skall stå på kurs 5. Kursen har Jokkmokk som studieort men 5 stycken av de 20 som tas in kan gå i Piteå. Det vore ju onekligen lättare att gå i Piteå än Jokkmokk. Det är 13,6 mil enkel väg till Jokkmokk och 8,19 mil enkel väg till Piteå, drygt 10 mil mer till Jokkmokk per dag med andra ord.

Men söka skall jag göra, undra var jag har mina betyg, hallå vi lever år 2014 finns inte sådant centralt registrerat, jag skall alltså 41 år gammal leta fram mina gymnasiebetyg från 1993? Om jag inte hittar dem hur får man då tag på dem? Kan man komplettera med dem i efterhand eller är betygskomplettering senare bara tillgängligt för dem som just nu går i gymnasiet? Såg att man kan få extra poäng för att man har studerat 200 p eller mer av ett språk i gymnasiet men vad motsvarar det då? Jag har 2 år Spanska som C-språk. Räknas det? Någon med koll på sådant?

Tror jag kan få tjänstledigt för att plugga i alla fall. Kanske är det 1 års avbrott från allt jag behöver?

Eller jag kanske skulle bli Vattenkraftstekniker istället :-)

Inga kommentarer: