07 december 2014

#blogg24 #07 Pysselcurling och oförmåga att säga till

Idag har vi haft julstuga hos Friluftsfrämjandet. Ca 70 personer kom dit, hälften barn. Vi serverade gröt och skinkmackor samt fika och hade en pysselhörna.

Jag hade förberett med pyssel för flirtkulesnögubbar, tredjedelsänglar, flätade hjärtan, julkort, målarboksbilder med jultema, kakformar att rita av och klippa ut osv... hade massor med olikfärgade papper, kort i vykortsstorlekm glitterim, glitter man måste ha lim för, glittertejpar, tuschpennor, kritor och pennor i alla möjliga färger.

Barnen som kommer är allt från 2 år och uppåt så det behöver finnas något för alla, de allra minsta är klart svårast. Fick tips till nästa år att ta pekarkaksformar, pärlplatteärlor man häller i formen och in i ugnen en stund då blir det formar de kan hänga i granen sen, det klarar även de allra minsta.

Det kom rätt mycket barn redan från början och de flesta ville göra en snögubbe. Av de barn som satt där var så gott som alla stora nog att själva greja med snögubben med lite hjälp från en vuxen att göra de hål som behövs för näsa och armar. De barnen som satt närmast mig fick instruktioner och de fixade det galant. De bröt av tandpetarna för att få en vass näsa, målade dem med orange tuschpenna och stoppade in den i hålet.

De bröt tandpetare för att göra armar och en för att sätta ihop huvud och kropp.  De tog pennan för att måla ögon, mun och knappar, bad om hjälp med att limma fast hatten och få en bottenplatta utklippt från det stora pappersarket.

De barnen gjorde det mesta själva. Sen hade vi några barn längre bort vars föräldrar mer eller mindre slet pysslet ur händerna på dem, gjorde allt åt dem. Jag blev så illa berörd, försökte säga på ett fint sätt att det är bättre om barnen får pyssla själva så de känner att de gjort pysslet själva inte bara tittat på och möjligtvis räckt saker eller svarat på frågor om munnen skall vara svart eller röd osv...

Sen har vi de barnen som var alldeles för små för att göra snögubbar men ändå envisades föräldrarna till dessa barn att sätta sig och börja med snögubbar. Trots att jag försökte påpeka att det var för de större barnen (jag hade bara med min flirtkulor till 10 snögubbar). Så vips var allt snögubbematerial slut fast bara 3-4 barn faktiskt gjort sina själva. De lite större barnen som kom sen fick nöja sig med det andra pysslet.

Sen så höll jag på att bli galen på några barn som mer eller mindre hällde ut glitterlim på papper bara för att tycka att det blev kladdigt, knölade ihop pappret, började om med att tömma en tredjedels flaska, tyckte det var tråkigt, såg att någon annan ritade en teckning, ville göra det istället, tog ett papper, blev skitsur när jag sa att fylla i fick man göra med kritor och inte tuschpennor, knölade ihop pappret, drog åt sig 2 styva kort och började ritade ett streck på ena och började kluddra på det andra (nu var barnet stort nog för att rita, en 2-4 åring hade jag kunnat förstå). Han sträckte sig efter några dyrare papper jag köpt till flätande hjärtan då sa jag ifrån att ha får nog nöja sig med ett pyssel i taget. Oj vilken sur unge. Det värsta var nog att pappan satt bredvid hela tiden och inte sa inte ett pip medan ungen trashade massa pysselmaterial för andra barn.

Vi hade ett annat liknande barn som började klippa mitt i de dyra mönstrade arken och bara rita mitt på några av dem innan jag fick stopp på barnet, inte föräldern som satt bredvid och berömde barnet. Jo jo lilla S var jätteduktig med saxen men hen hade ju kunnat klippa ut sin stjärna i hörnet istället för mitt i pappret så hade det räckt till 4-5 barn till.

Inte ens teckningar fick visa barn göra själva utan föräldrarna satt och ritade åt dem. Givetvis fanns det barn som gjorde sina egna också. Har absolut inga krav på att de skall pyssla "bra" men tycker att man i alla fall skall göra en sak i taget och göra den klar innan nästa påbörjas.

Så lätt att slösa med material när man själv inte behöver betala. Vi är en liten ideell förening som tar ur vår kassa för att bjuda på pysslet, vi hoppas ju givetvis att de som kommer köper fika, gröt och macka oxå men det är inget tvång.

Nästa år måste jag kanske införskaffa mer pysselmaterial så kan de vuxna få sitta vid ett bord och pyssla så får barnen pyssla i fred med det de klarar av. Det är väl de där pysselmarodörerna man får se upp med, inget material framför dem, allt måste hämtas ut på ett tredje bord kanske.

Inga kommentarer: