12 juli 2017

Fotoförbud eller inte?


 Här i Boden dräller det av gamla militära ställen, sådana som är nedlagda exempelvis våra fort. Men överallt sitter fortfarande skyltar om fotoförbud typ i varenda skog här. Vad gäller egentligen. Hur vet man om skylten bara är kvarglömd eller om den faktiskt gäller.  jag ser exempelvis ett av forten från mitt vardagsrumsfönster, fotar ofta norrsken åt det hållet. Hur nära måste man vara för att fotoförbudet skall gälla.

Lagen de hänvisar till på skyltarna är inte heller längre aktuell är det kanske det man skall gå på? Nu gällande lag är Skyddslag 2010:305.

Läste i Kamera & Bild om att en man blivit bortförd av polisen för att ha fotat kvinnor på en strand. Hur skall vi "vanliga människor" kunna veta var gränserna går om inte ens polisen verkar kunna lagarna. Ett annat sådant fall nyligen var en fotograf från Aftonbladet som blev stoppad från att fota en avvisning av flyktingar för att polisen hävdade fotoförbud.

Man får fotografera nästan vad man vill var som helst men sen är det inte säkert att du får använda dina bilder till precis vad du vill. Du kanske kränker någon med att exempelvis lägga ut bilden på Instagram. Där känns gränserna betydligt mer luddiga, svårt att veta när någon annan skulle kunna känna sig kränkt. Försöker tänka på det när jag fotograferar människor.

Inga kommentarer: