12 juli 2017

Men det är väl bara att du bygger en app lite snabbt

Träffade en bekant häromdagen som sa ungefär så när pratade om en grej jag håller på med. Som att en app det slänger man väl typ ihop under en fikarast. Det kan ju vem som helst göra, till och med 9-åringar. Det har man ju läst om i tidningarna.

Hen var inte den första som sa de där orden och som inte har någon som helst koll på vilken komplexitet det kan vara att bygga en app. Jag har typ varje gång jag hört det där velat rabbla hela långa listan på frågor man måste ställa sig. Frågor som folk som jobbar med teknik och utveckling förr eller senare kommer till. Som en bekant sa "meh det är väl inget nytt". Nä för oss som sitter och försöker lösa saker är det som sagt inte någon revolutionerande sammanställning även om jag i många utvecklingsprojekt varit med om att man faktiskt ändå inte tänkt på en del, inte tagit fram vem som ex skall ansvara för cert mm...

Visst man kan börja enkelt och skala upp efter hand inom många av frågeställningarna men om man ex bygger något som har med persondata att göra är det exempelvis bra att ha koll på lagar och regler och tänka integrity by design och inte försöka lägga på det sen osv...

Så tillslut tänkte jag, jag skriver ner listan, någon mer kanske kan ha nytta av den när de sitter med kund, säljare osv... som beställare kan det vara bra att fråga hur de olika sakerna skall lösas eller bara få en inblick i att det kanske inte är så enkelt att bara bygga en app. Men visst vissa appar är så där jättelätta men det kommer man ju också fram till med checklistan "behövs inte, behövs inte..." skitbra va?

Så nu finns listan som en LinkedInartikel. En app är (oftast) inte bara en app.

Ni som läser listan får hemskt gärna hojta till om jag har fel, missat något eller bara rent allmänt vill ge feedback. Tänkte att jag kan uppdatera listan med er input sen. Gillar ni det ni läser och tror andra kan ha nytta av det så får ni gärna lämna en kommentar/like eller dela vidare.

Inga kommentarer: