23 augusti 2006

Dags att börja fundera på val 2006

Så här i valtider så måste man ju börja fundera på vilka man skall lägga sin röst. Brukar lyssna på partiledarutfrågningen på P1 och ofta låter allt de säger så himla bra tills det hoppar en stora groda ur munnen på dem och man inser, nähä det partiet kan jag ju heller inte rösta på. Jag måste helt enkelt fundera igenom vilka frågor som är viktigast för mig och vilka idiotiska förslag jag skulle kunna leva med.

Jag tänker nu ta och genomföra några "valtester" för att se vad standardfrågorna ger mig för vägledning. Först ut var DNs test och där blev resultatet så här:


Nästa test blev SvDs valkompass där resultatet blev så här:


Det tredje blev Expressens test men där retade jag mig på formuleringar som "Ersättningsnivån i a-kassan skall behållas som den är" och så skall jag tala om hur väl det stämmer med min åsikt. Om jag svarar att jag inte håller med är det då för att jag vill ha en förändring uppåt eller neråt? Hjälprutan man får upp talar bara om vad ersättningen är idag och hur mycket den kostar staten. Nästa fråga är "Lagen bör ändras så att mammor och pappor delar lika på föräldraförsäkringen" men det är ju redan så men man har rätten att skriva över dagar på den andra föräldern om det passar familjen bättre. Att dela den hårt 50/50 gör ju inte att de kommer dela lika mer än nu. En 50/50 delning skulle dessutom kräva förlängd föräldraledighet om man skall kunna amma så länge som det förespråkas men det talas det inget om i frågan så vad sjutton svarar man på den.

Skit jag står enligt expressens resultat närmre kristdemokraterna ärn vänsterpatiet, hur kunde det gå så illa? Jag tror mig dock veta, det hade med frågor kring föräldraförsäkringen att göra för av någon anledning är jag och (v) inte alls överens där längre.

Nästa blev Aftonbladets där jag fick börja med att svara på vilka frågor som är viktigast för mig, men det är ju det jag inte bestämt ännu känns det som. Klickade lite på måfå på ord som kändes viktiga, man tenderar nog att ta sådant där man vet att man kommer hålla med så jag försökta att klicka även på sådant där jag vet att partier lagt förslag som är åt fanders enligt mig. men redan på första frågan körde jag fast "Könsmaktsordningen måste brytas" för det första måste jag alltså erkänna att det finns en könsmaktordning för det andra så skall jag svara med om jag tycker det är ett bra förslag eller inte, men jag upplever inte påståendet som ett förslag, man säger att den skall brytas men hur då? Det måste ju ändå vara det viktiga i frågan.

Så här blev resultatet i alla fall, plötsligt står jag närmast Miljöpartiet, spännande.

Har ni tips på fler partivaltester så skriv en kommentar så får jag se vad de testerna ger mig för svar.

Andra bloggar om: , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Varför kan inte politikerna prata som människor så man förstår?
Hur ska man annars veta vem som är minst dålig?