15 augusti 2006

En film mindre att släpa på

Idag lyckades vi se The Desent (Instängd), filmen jag kånkat omkring på i väskan snart ett år. Den var helt ok, tyvärr strulade jalles projektor/DVD-uppspelare (eller var det nu var) med oss i början så han och nogge satt och pratade teknikmumbojumbo ett bra tag och vi fick starta om filmen några gånger men tillslut så såg vi den. Avbrotten (det har gått troll i denna film hela tiden) gjorde dock att jag missade lite av stämningsuppyggnaden. Jag har ju haft höga förhoppningar på filmen så det kändes nästan lite konstigt att äntligen få se den. Dock hade nogge bråttom iväg hem efter filmen så det blev inte så mycket snackat om filmen (en stor del av nöjet med att se film men någon som uppskattar genren), jalle är inte lika "efterfilmpratsam".

Filmen handlar om 6 kvinnor som träffas en gång om året och gör något äventyrligt ihop och detta året blir det grottutforskning. Året innan hade Sarahs man och dotter omkommit i en äcklig (Neil Marshall sätter splatterstatusen direkt) olycka och en lite annan stämning har infunnit sig i gruppen. De tror alla att de skall vara i en tidigare utforskad grotta, en turistfälla enligt en av de tuffa tjejerna. När ett ras inträffar och ingången blir blockerad avslöjas sanningen, de är i ett tidigare helt outforskat grottsystem som ingen har varit i förut, eller? Snart så börjar några att höra konstiga ljud och se oförklarliga saker. Är det den sorts hallucination som kan drabba en person som varit med om ett trauma eller är det mörkret som spelar dem ett spratt eller är det någon där nere?

Det är lite intressant med en film där det inte förekommer några män alls i huvudhandlingen och tjejerna som porträtteras är mänskliga, de är inga "vi sliter av oss alla kläder och springer nakna" skräckfilmsbrudar och inte heller några superkvinnor utan vardagliga tjejer med olika erfarenheter och personligheter. Avsaknaden av män gör att man slipper alla "nu låter vi tjejen göra det här för att visa att vi ser likadant på båda könen" eller "sådär ja nu fixade killen biffen för att visa vem som är mannen i sällskapet". Men Neil Marshall slösar inte onödigt många minuter på att ge karaktärer åt tjejerna men man får ändå en bra bild av vilka de är.

Filmen är mörk, riktigt mörk och i "behind the scenes" kan man se hur enda ljuskällan i vissa scener är eldfacklor. Stämningen byggs upp av detta kompakta mörker, ljud långt borta och tjejernas påtagliga rädsla för att inte veta vilken väg som de skall ta.

När jag såg filmen undrade jag hur sjutton de lyckats hitta grottor att filma i men sen fick jag ju se "behind the scenes" och inte en enda grottscen kommer från riktiga grottor, allt är uppbyggt av styrofoamplast. Amazing! De ser så jädra verkliga ut.

Det här var helt klart en film i min smak (påminde ganska mycket om R-point i stämningen mm), måste nog ta och se Dog Soldiers av Neil Marshall den oxå.

Jag ger filmen 4 pannlampor.


Hyr eller köp filmen hos lovefilm.se

Så nu kan jag äntligen stryka den från listan. Nu ser listan ut så här (länkade till imdb.com):

Det verkar som Saw II står härnäst på listan men skall jalle vara med bör han nog ta och se ettan innan för de jag pratat med som sett Saw II säger att man bör ha sett Saw innan. Men sen så har nogge spelat in Haute Tension, The Texas Chain Saw Massacre och Session 9 som jag oxå gärna vill se i höst. Haute Tension (Swtichblade Romance) har min filmtvillingsjäl Anders sagt att jag bara måste se.



Andra bloggar om: , , , ,

3 kommentarer:

Det Mörka Hotet sa...

Va'falls: ingen "Animal House" (Deltagänget)?!

En av världens bästa B-filmer!

"Don't get mad - get even!" Funkar jämt!

Samuel

Béatrice Karjalainen sa...

Fel genre. Det mesta i listan är skräck/rysare/splatter annat kan man ju se nästan när som helst. Denna genre kräver tittande med andra som gillar samma genre, massor med popcorn och någon som inte dör av att man tar dem i handen/greppar ett knä när det är lite kusligt.

Anonym sa...

Hej Bea,

Fin sida och kul att du verkar vara inne på splatter-film :-)

Om du vill kan du titta in på www.cineastfantasterna.se om du vill ha tips, recensioner eller läsa senaste nytt i filmvärlden. Sidan uppdateras dagligen!

Hoppas du får en fin dag

Il Duce, Cineastfantast