22 augusti 2006

SD köper röster?

Får man verkligen göra så här: http://www.sverigedemokraterna.net/stod_obligation.php

Från sidan:

Vad går det ut på?

  • Vi släpper maximalt 500 numrerade SD-obligationer till ett värde av 5 000 kronor styck.
  • Partiet lånar maximalt 2 500 000 kronor.
  • Långivaren får tillbaka hela beloppet plus minst 4 % avkastning.
  • Dessa 4 % ökas på med partiets andel av rösterna i riksdagsvalet. D.v.s. får Sverigedemokraterna 2 % i riksdagsvalet blir avkastningen 6 % osv.
  • Får partiet dessutom minst 4 % av rösterna och därmed blir representerade i Sveriges riksdag fördubblas den totala avkastningen till minst 16 %.
  • Det låter som man försöker köpa sig röster i valet, kan det verkligen vara ok? I en rejält grå gråzon borde det vara i alla fall. Förvisso kan SD inte få några garantier att de personer som lånar dem pengar även kommer att rösta på dem men de flesta människor gör väl sitt bästa för att se över sina investeringar. Är man en person som väljer att låna ut pengar till SD så gör jag antagandet att man även är en som tänker lägga sin röst på dem.

    Andra bloggar om: , , , ,

    Detta inlägg är kanske intressant?

    4 kommentarer:

    Anonym sa...

    Tror du verkligen att det finns någon som fullt frivilligt väljer att låna ut sina pengar till SD utan att samtidigt vilja se SD i riksdagen?

    Béatrice Karjalainen sa...

    Det är ju precis det jag skriver.

    "Är man en person som väljer att låna ut pengar till SD så gör jag antagandet att man även är en som tänker lägga sin röst på dem."

    Vilket gör att jag har svårt att se detta som något annat än röstköp eller menar du att ingen skulle vara så korkad att de egentligen hade tänkt att rösa på något annat men genom att nappa på detta erbjudandet så läggre de rästen på SD istället? Man kan ju innerligt hoppas att det inte finns så korkade människor.

    Anonym sa...

    Ja du, storm i ett vattenglas om man jämför med detta.

    http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=81749

    Béatrice Karjalainen sa...

    Anonymous: Ja du det var en skandal det oxå. Vi får hoppas att det inte upprepas.