04 augusti 2006

Vill alla flickor bli pin-uppor eller vad?

Idag i Computer Sweden kan man läsa:
Utvik lockar fler tjejer att välja it-jobb
Kvinnliga it-chefer i Australien posear lättklädda i en kalender. Syftet är att locka fler tjejer att välja it-jobb. Kalendern som heter The IT Screen Godesses Calendar har kommit till på initativ av ett gäng kvinnliga it-chefer som själva poserar på bilderna, skriver Svenska Dagbladet. Bilderna är inspirerade av scener från kända filmer så som American Beauty.

Hittade originalartikeln i SvD och där kan man läsa:
Ett gäng kvinnliga datanördar i Australien har vikt ut sig för att bli av med branschens töntstämpel och få fler kvinnor att välja it-sektorn.

Allt färre kvinnor i Australien väljer it-branschen, ett faktum som fått ett gäng kvinnliga datachefer att ta saken i egna händer.

Vidare:
- Vi har försökt med det mesta men ibland måste man ta till något dramatiskt för att nå ut till en bredare publik och få igång en bra debatt, ...
kalenders webbplats kan man läsa:

We’re doing this to:

  • Smash through the perception of the geeky technologist
  • Generate media sensation to put a spotlight in the industry and increase national interest and awareness
  • Raise awareness of the diversity of Women in IT
  • Raise money for non profit groups that run initiatives to encourage females to take up technology studies and to enter technology careers
  • Promote organisations and companies involved in and supporting IT, through sponsorship/promotional opportunities on each page of the calendar.
Det är dock för mig en gåta hur detta skall locka fler tjejer till it-branchen. De säger att de vill sudda bort nördstämpeln men varför vill de ge oss en bimbostämpel istället? Det är nog svårt att vara tjej i en mansdominerad branch att då kvinnor i toppskiktet väljer att ta till utvik för att det skall bli fler tjejer. Vilken sorts tjejer är det som de vill ha in i branchen? Mediauppmärksamhet lär de ju få och ex. jag bloggar om det men är det den sorts uppmärksamhet vi som är kvinnor i branchen vill ha? Att de vill få in pengar är ju bra och jag hoppas de används på ett bra sätt men det känns ändå helt fel sätt att uppmärksamma att det är för få kvinnor i it-branchen. Och är det för få kvinnor i branchen? Måste det vara 50/50 överallt? Är det inte viktigare vilka individer som är på en arbetsplats?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har varit tveksam till dessa olika kalendrar ända från jag såg filmen "Kalenderflickorna". Just den idén att samla in pengar till vårdkostnader (eller vad det var) verkar ju sympatiskt och dessutom djärvt att visa medelålders kvinnor som pin-upgirls. Men om vi annars ogillar exploaterande av kvinnokroppen - varför blir det helt plötsligt OK att ta till samma upplägg själva? Dubbelt blir det på något vis.

Béatrice Karjalainen sa...

Jag har egentligen inget emot pinuppkalendrar och särskilt inte de som görs i ett välgörenhetsändamål, men denna är ju bara så fel. Förstår absolut inte på vilket sätt en kalender med kvinnliga it-chefer skall locka fler tjejer till it-branchen. Förstår egentligen inte heller varför så få tjejer väljer att jobba i denna branch. Jag trivs tokbra och tycker att det är en branch där man får visa framfötterna och använda hjärnan på ett bra sätt. Men jag skiter i vilket kön mina medarbetare har, huvudsaken är att de är vettiga och kan sina saker.