27 januari 2008

En tistel på vaden?

Jag såg på Miami Ink på Discovery igår och blev så sugen på att göra en ny tatuering som jag länge velat ha, en tistel. Har ingen aning om varför jag älskar tistlar men så googlade jag lite idag. Tisteln är en typsik symbol i Skottland (och deras nationalblomma) och den är känd för att bota lever och magproblem. Lite kul med tanke på att jag älskar skottska och har alltid velat åka till Skottland. Om jag får gissa vad jag levde som för ett par hundra år sedan skulle jag svara skottsk slottsfru, jag har alltid känt mig dragen till kläderna och de fuktiga slotten av någon anledning. Jag har både mag- och leverproblem så där passar den ju oxå (mindre trevlig överensstämmelse).

På blomspråk betyder titel "Akta dig! Jag kan försvara mig" vilket nog oxå stämmer rätt bra på mig. Fast jag skulle nog mer säga att titeln utstrålar taggarna utåt och det kräver rätt handlag för att bli insläppt nära på.

Vad associerar ni till tistel?

Hmm kollade upp vad de säger om tistel i övrigt:
Austerity, sternness stod det på en tatueringssida vilket betyder spartansk, anspråklös, utan dekorationer, stram, sober och barsk, sträng, bister

Är jag sådan?

Själva tistelns blomknopp på denna var fin men jag vill inte ha den keltiska delen nertill utan en riktig stam och jag vill inte heller ha en sådan här. Däremot gillade jag färgerna i denna.

Det lutar i så fall åt en vägtistel (Cirsium lanceolatum/Cirsium vulgare). Lite kul att vulgare i blommans namn betyder vanlig, ordinär med tanke på att tecknet i ryggen betyder tvärt om. Kikade lite på bilden som är med i Nordens Flora som ni ser längst upp i detta inlägg. Skulle vilja ha den bakre stammen men med blomman från den främre om ni förstår hur jag menar (har försökt att göra en snabb modifiering av bilden som ni ser här till höger). Vet inte om jag vill ha den lilla knoppen, kanske bara behålla bladet där.

Höger vad blir nog stället och ~15-20 cm hög hade jag väl tänkt mig. Dsv en rätt stor jämfört med den jag redan har.

Andra bloggar om: ,

1 kommentar:

sara sa...

kan blir jättesnyggt tror jag!