08 juli 2013

Hjälp mig hitta ett lättviktigt och enkelt sätt att bära kameran på

Uppdatering: s Torger
Idag har jag en "adopterad" clik elite chest pack som ägs av Anders (väntar på att han skall tala om hur många pengar han skall ha för den). Den är helt perfekt när jag skall ut på kortare turer och ha med alla objektiv mm. Har jag mycket kläder på mig sitter den som en smäck (som i vintras på bilden där jag dock har dragit ner den en bit för att lättare kunna reglera värmen med jacköppningen).

Men igår när jag bara hade en t-shirt på mig kändes den lite lös i midjebältet (och skavde men det går att ordna). Tar jag ut zoomobjektiven så ekar det dessutom rätt tomt i väskan och den är ganska tung i sig.

Nu letar jag något alternativ till 80 mils vandring.

Clik Elite har en mindre för den storleken på kamera som jag har, men den ser ut att ha en sämre sele, krokar som kan börja skava och inga bra fack för batterier, SD-kort, EVF. De har även en mellanvariant som ser mer passande ut men med samma knasiga system med D-ringar och krokar. Och beställa hem en för US för 335 + frakt känns sisådär när jag inte riktigt tror på konstruktionen och bara vinner 150 g.

Egentligen behöver jag inte något jättevaderat fodral, jag vill kunna bära kamernan utan att ha den om halsen eller vikt på bara ena axeln, är det dåligt väder kommer jag ändå inte fota så då kan jag lägga den i en vattentät påse i ryggsäcken, jag får helt enkelt vara försiktig om kameran inte ligger inbäddad i 1 cm vadd.

Har kikat på lite olika alternativ, surfat en del forum  men inte riktigt kommit över en bra lösning så jag hoppas någon av er kanske sitter på något bra.

Såg lovande ut: David Carbinier visar sin lösning med en karbinhake bak i ryggan som han fäster nackremmen i, all extra utrustning (andra objektivet, SD-kort, batterier, EVF mm)  får man stoppa i en sidoficka i så fall. Provat och det funkar inte med min rygga, för lång ögla plus att kameran studsar.

Bryan Barnes visar sin moddade väska och beskriver att han även satte ett snöre längre ner för att slippa att den studsade hänger ut när man går uppför. Den här varianten skulle jag kanske kunna få till med min gamla väska till min Canon 350D, den rymmer kameran med 2 objektiv och har ett fack i locket för smågrejer. Kanske skulle väga den och prova. Kan ju köra med sådana där lättviktskarbinhakar som ser ut som ett S de är inte så stora eller tunga. Men jag tror min väska är lite för stor ändå, den är så pösig.

En annan variant är att se om jag kan köpa/sy något som liknar Z-packs chest pack och sätta fast den i min Gossamer Gear Mariposa. En fördel med sådan är ju att cubenmterialet är regntätt men inte så där jätteslitstarkt. Man kanske skulle kunna sy i neopren då får man lite vaddering oxå? Men jag tror inte något som sitter i brösthöjd funkar på mig så länge jag inte opererar bort hälften typ. Z-packs har även påsar man sätter på axelremmarna, funderar på om något sådant skulle funka, ha kameran på ena sidan och resten av grejerna på andra. Men jag tror det skulle bli lite bulkigt även om 19 mm och 30 mm objektiven inte är så stora (hade varit trevligt med pancakeobjektiv). Men är lite orolig över att ha grejer där, känns som om jag lätt skulle kunna hiva av mig ryggan och slå i kameran.

Som svar på min fråga på Google+ svarade en att jag skulle kika på Peak Designs Camera Clip System men det ser ut att väga en del och jag är inte helt bekväm med att bära kameran i platta med skruv i  kameran med tanke på hur många gånger jag varit på väg att skruva loss kameror från plattor i stativ. Skulle dessutom kännas som kameran var rätt oskyddad sittandes på axeln, om man vänder sig om, om man faller osv, hänger den mitt fram har man lite mer kontroll känns det som. Har man en sådan där behöver man också någonstans att lägga alla grejer och komma på något sätt att balansera upp snedbelastningen. Så allt med skruv går bort.

Min ryggsäck jag har beställt har fickor på bältet, kommer inte rymma kameran men skulle kunna rymma extragrejer, men då kan jag ex inte ha snacks tillgängligt.

Uppdatering: Jag vill inte ha en mag-/midjeväska. Dels kommer jag ha pengabältet i midjan innanför kläderna och utanpå höftbältet på ryggan att då försöka knöla dit en midjeväska oxå kommer inte vara bekvämt. Dessutom tenderar mag-/midjeväskor att vila på höftkammen vilket ökar på trycket på min trasiga höft (har en liten spricka i den, eg ett hål som inte läkt efter benmärgsprover och slår jag i den spricker det upp mer och gör jäkligt ont ett tag).

Summmering:

  • Inget som ger snedbelastning
  • Inget som gör att kameran studsar på bröstet/höften
  • Inget som måste hängas runt midjan
  • Inget som gör att jag måste stanna och ta av ryggan för att få fram kameran
  • Inget som skaver

Inga kommentarer: