10 juli 2013

Rygga och tåstrumpor, snart har jag allt

Igår kom mina Injinji tåstrumpor (liners) från Northsport  och min Gossamer Gear Mariposa Plus från Sack und Pack så nu har alla grejer förutom insektssprayen kommit.

Provar strumporna idag för att se om de skaver någonstans. Förhoppningsvis kan ett par tåstrumpor hjälpa mig med mitt problem att jag går på min lilltå. Den undre delen av tån viker in sig under tån bredvid. Ger alltid blåsa efter långa vandringar. Tåstrumpan tvingar isär tårna lite och håller undan "den köttiga delen" lite grann. Enda stället jag märker av att jag har på tåstrumpor på mig är mellan stortån och nästa tå, där skär det in lite. Undra om det kan orsaka skav.

Provpackade ryggsäcken igår med nästan alla grejer. Det var lite underkläder, myggspray, solskydd och elektronik (mobil, gpsklockan och solcellsladdaren) samt kameran som inte var med. Hade dessutom 1,6 liter vatten i vattenblåsan (som jag testade att lägga bakom ryggskumplattan istället för i väskan, enklare att ta fram och fylla på därifrån). Med de grejerna i så vägde ryggsäcken 6790 gram. 

I helgen får de komma med ut på provtur en 2,5 mil borde vara lagom. Kanske skall ta en Muddustur men det är nog mest troligt galet med mygg där men då kan jag ju passa på att prova myggmedelet jag bestält från England (om nu 98 % DEET kommer genom tullen).  Vincent vill åka och tälta i Abisko men det går nog inte nu i helgen även om det vore bäst för honom i och med träningsuppehållet. Kan gå om vi är borta lördag-måndag men då måste jag jobba in lite tid. Men jag måste hyra/köpa ett tvåmanstält först (har anmält mig som en Gossamer Gear Ambassador, blir jag antagen kanske de kan skicak mig ett tarptent som jag därgglat över så länge nu :-). Är själv sugen på att åka till Saltoluokta, dit kan man ju dessutom köra på fredag kväll i så fall, sova i bilen och ta båten över på morgonen eller åka tidigt som attan från Boden. Nackdelen med att ta ryggan med mig med barn i släptåget är dels fel grejer i ryggan och sen kan jag inte alls gå i den hastighet jag vill. Så helst en tur ensam eller med någon vuxen som kan pinna på rätt bra.

Åter till ryggsäcken. Den känns lite stor. Hade jag vetat att Gossamer Gear Gorilla är samma säck som min Mariposa men en storlek mindre (och lite färre sidofickor men mer plats för kompression) hade jag nog tagit en sådan. Är oxå lite kluven till mitt val av bälte. Jag skrev till dem vilket höftmått jag har och bad dem anpassa bältet efter det. De valde då ett S, men stoppningen på bältet täcker med nöd och näppe hela höftkammen nu, några cm till hade inte skadat men då hade å andra sidan säkert remmarna mötts helt framtill.

Jag skall sätta fast den medföljande remmen (fast sugen på att köpa en orange istället för en medföljande svarta) i sidorna för att testa att komprimera lite, det kommer dra ihop fickorna på utsidan oxå vilket är lite synd, bäst hade ju varit om man på något sätt kunnat välja att komprimera bakom dem.

Jag gillar den stora nätfickan baktill, där kommer blöta grejer få vara och mest troligtvis mina sandaler om jag inte stoppar dem i den långa sidofickan (fast där skulle stativet som just nu inte är med i packlistan passa perfekt). I ena sidofickan har jag stoppat min guidebok och i andra kommer jag nog ha en extra vattenflaska och/eller dagens medhavda lunch de dagar jag bär med mig mat. Fickorna på bältet passar perfekt för nötter och lite andra snacks och annat man vill komma åt direkt exempelvis den lilla förstaförbandspåsen eller stoppa undan pannlampan i efter att ha gått i gryningen tidiga mornar.

Axelremmarna hade kunnat få vara liiiiite mer stoppade men jag har ju med min sidensjal den går alltid att rulla ihop och stoppa emellan om det behövs. Axelremmarna är ganska breda oxå så en testtur får avgöra om de kommer skava mot halsen eller inte, går ju också att lösa med den tunna sjalen. Döremot satt de välsigt bra runt bysten, där brukar jag annars ha problem med mina ryggsäckar. Jag gillade att man kunde dra åt axelremmarna och sen fästa ihop de remmarna med varandra framtill. Kan inte glida ur och ändra sig då. Enda nackdelen är väl att jag får ett band till över magen så jag nästan liknar en michelingubbe ;-)

Insåg när jag provpackade att min sovsäck blir yttepytteliten när den komprimerats ihop, den syntes inte ens i ryggan. I vanliga fall tycker jag sovsäcken brukar ta upp halva ryggsäcken. Vill jag få lite mer volym kan jag alltså utan problem ta en större packpåse till sovsäcken och därmed också slippa att komprimera ihop dunet allt för mycket.

Ryggsäckens tyg skall vara vattentätt men sömmarna är ju inte alltid det så man rekommenderas använda en linerpåse så nu står jag i valet och kvalet att införskaffa en sådan eller se till att allt som inte får bli blött hamnar i egna vattentäta påsar. Ett annat alternativ är ju ett regnskydd utanpå, får prova om något av de jag har passar. Jag har nu sovsäcken och extrakläderna i vattentäta påsar men måste köpa en till första förbandpåsen inte kul med blöta plåster. Nog bra att ha en vattentät påse till kameran och övrig elektronik oxå så det blir till att handla.

Får skriva en recension av säcken när jag varit ute på provtur med den. Håll tummarna för att allt känns bra på provturen, annars får jag lite panik, det är bara en månad kvar och måste jag börja om att leta rygga alternativt välja en av de jag redan har får jag tänka om helt gällande vissa saker. Ryggorna hemma ligger ju på ca 1,5 kg dvs ungefär det dubbla vad denna väger.

Inga kommentarer: