07 maj 2006

11 barn är minst 9 för många ibland


Sådär ja då var sonens sjörövarkalas över, 9 kompisar var här och röjde tillsammans med mina två vildar. Hela dagen igår och hela förmiddagen idag gick till att förbereda kalaset men det var det värt födelsedagsbarnet blev glad. Men vägen dit var aningen lång och krånglig, bland annat så valde min symaskin att lägga av igår natt när jag skulle sy silverfärgade godispåsar, saxen var för slö för att klippa i den hårda pappen med och flaggorna blev alldeles sneda. Men i sista minuten idag lånade jag grannens och han precis sy klart dem och gömma skatten. Sambon var inte direkt samarbetsvillig när det gällde att planera skattjakten och klockan tickade på allt för fort på morgonen. Sambon blev dock sammarbetsvillig när jag behövde 2 småflaskor för att stoppa ledtrådar i, 2 provsmakningsflaskor med whiskey slank snabbt ner, en 21-årig och en 25-årig drack han upp :-)

Inbjudningskorten var formade som en skattkarta och visade vägen till var vårt hus ligger.

Innan gästerna skulle komma fick Vincent en för-födelsedagspresent med ett piratkit, kikare, krok, ögonlapp, kompass, t-shirt mm. Han blev jätteglad. Herman fick en pirattshirt och jag och Henrik var sin piratmössa. Nu var vi färdiga för att ta emot gästerna.

Så här kommer lite tips på vad man kan hitta på, när gästerna kom möttes de av en lapp på dörren:


Och sen låg det en planka som fortsatte runt husknuten, på gräsmattan var det bomber som visade att det inte var så bra att gå där.



När de kom runt huset möttes de av mig iklädd mina magdanskläder och en skitful piratmössa (inte med på bild här), de fick säga lösenordet och fick en piratmössa av papper, ögonlapp samt ett glas med sjörövardricka (pepsi eller apelsindricka med etiketterna övertejpade med döskalleflaggor) och coola döskallesugrör.

Medan Kapten Henrik satte igång grillen fick de leta "Hitta skatten på kartan" som "sätta svansen på grisen" men nu skulle man sätta ut en piratflagga (tejpade fast en magnet på baksidan) så nära krysset på kartan man bara kunde. Han som kom närmast fick välja mellan två påsar, en var det ett hopprep i och en var det en påse spelkulor, han valde den med hopprepet i.

Sen fick de korv med bröd med små piratflaggor i samt var sin festis.


Efter korven var det guldklimpsletning, jag hade sprejat 43 stenar med guldfärg och gömt överallt i trädgården. Ungarna hade redan spanat in dem tidigare och börjat flytta omkring på stenarna, inte helt enligt mina planer om man säger så. De fick restriktioner om att bara ta en guldklimp och komma och lämna den innan de satte fart efter nästa. Tyvärr verkar 4-6 åringar ganska kreativa, en stoppade på sig stenar i fickan och sprang bara bort en bit, plockade upp en ny ur fickan och återkom. Jag lät honom tro att hans lilla trick fungerade men räknade inte alla hans stenar. Alla barn hittade minst en sten vilket var bra. Vinnaren fick kulpåsen. Dock fick jag en ledsen Vincent som tyckte det var supertråkigt att han inte vann något och han gillade inte att andra fuskade.

Innan tårtan dukades fram öppnades paketen, det var mycket lego, ett datorspel, ett kortspel, en jättefin träbåt och lite annat. Tårtan och glass dukades fram, tyvärr kunde födelsedagsbarnet inte blåsa ut ljusen för det gjorde vinden, men men det spelar ju ingen roll det kan han ju göra i morgon på sin födelsedag istället.

Efter fikat var det skattjakt, jag tog fram en rulle brunt papper som var både rivet och bränt i kanterna och förslutet med rött stearin och läste
Jag kapten Träben strandade här efter att ha blivit beskjuten av den elaka Kapten gråskäggs skepp, jag gömde min skatt så att han inte skulle få tag på
den.

Och i rullen låg även en kartbit där det stod att om barnen var smarta skulle de bli belönade. Barnen delades in i tre lag som tillsamman hjälptes åt att i turorning leta ledtrådar och saker. En skottkärra, en spade och ett par nycklar samt 4 kartbitar hittade de och när de väl kom fram till var skatten var fick de gräva upp den ur mitt potatisland, frakta den till bordet och låsa upp hänglåsen. I lådan låg 11 silverpåsar med godis. Tyvärr var de nog aningen för många för skattjakt och några av de äldre barnen vägrade att inse att det handlade om turordning.

Sen var klockan 15 och barnen började droppa av hemåt. Nu har jag två trötta sjörövare kvar här hemma. Vädret var underbart, rena sommarvärmen det kanske kan anas på bilden nedan. Nästa år skippar jag nog det där med temakalas.
Tyvärr var jag för stressad för att hinna fota något under skattjakten så ni får tänka er 11 vildar rusa fram och leta flaskor med ledtrådar.

1 kommentar:

Anonym sa...

Åh vilken spännande dag för Er :))
Jag ska tacka för de spännande recepten, ska absolut testa dessa. TACK!!! Alltid kul att få nytt speciellt för mig som är recepthamster i 190 :)

Ha en skön helg, själv ska jag köra 200 mil genom Finland :) men det ska bli kul ändå!

mvh