16 juli 2006

Konsten att hitta igen en spalje

När vi köpte vårt hus så var det delat i en lägenhet uppe och en nere och för att skilja dem åt hade man valt att sätta upp en vägg kring spaljen i köket som gränsade mot trappen. Vi fick veta av säljaren av huset att spaljen bara var förtäckt och orörd där bakom väggarna vilket jag tolkade som att de inte spikat i spaljen.

Vi har länge pratat om att riva väggen för att få lite mer liv mellan våningarna och bli av med dörren ner till källaren och idag skred sambon till verket. Det var inte helt lätt, han fick såga, slita och dra.


Men när vi började riva idag så visade det sig att de visst spikat i den fastän de hade satt träbitar mellan flera stolpar och spikat i dem.

Spaljen är i ganska mörk färg och har kopparrör på tvären. Funderar på om jag skall ta och måla den vit istället, visst borde det fungera? Hur jag skall göra med kopparrören vet jag inte riktigt, måla eller putsa upp dem? Eller försöka få bort dem på något sätt och plugga igen hålen med en trästav?




Vårt kök går just nu i ganska mörkt trä och det kommer nog dröja minst ett år innan vi har råd att byta kök så spaljen skall ju passa in med resten. Taket är vitlaserat på något underligt sätt så det ser lite gråaktigt ut, inte så speciellt snyggt tycker jag men vet inte vad jag kan göra åt det och golvet är ekparkett. Väggen i trappen är just nu vit men jag funderar på att måla den i någon annan färg.


Vad skulle ni gjort? Rivit och byggt nytt kanske? Sambon vill ha ett staket istället för spalje.

Vad tror ni om något av dessa köksborden till, båda är serien Åminne från Mio? Träet på skivan är i samma färg som luckorna i köket.




http://www.ludd.ltu.se/~bea/old_web/Huset/Huset.html finns några fler bilder från vårt kök som det såg ut i objektbeskrivningen när vi köpte huset inte så mycket har ändrats sen dess.

Inga kommentarer: