17 juli 2006

Vad är det värt att bli störd på semestern?

Efter flera år på ett företag där jag inte hade någon sommarsemester alls (hade jag tur fick jag en vecka i oktober eller nåt) och sen en vända på universitetet där jag skulle börja undervisa dagen efter semestern vilket ledde till att semestern gick åt till att läsa in kursen och skriva kursmaterial så jobbar jag numer på ett företag där man i alla fall på pappret försöker se till att folk får semester. Förra året jobbade jag 2 dagar av min semester och det var ok för det spöregnade de dagarna men i år hade jag sagt till att jag vill i alla fall ha 2,5 veckas SEMESTER och sen kan jag stå standby för möten mm de andra 2 veckorna. Satte automatsvarpå e-posten om att jag har semester och att det går att nå mig på mobilen och hade inga som helst planer på att läsa min jobb e-post under de första 2,5 veckorna. Häromkvällen fick jag veta i ett ICQ-meddelande att en kompis e-postat ett recept till mig och hon gjorde det på jobbadressen så jag loggade in. Vilket misstag!

Hade fått ett brev där det stod att jag förväntas vara med på ett möte tisdag kl 20:00 (vad är det för jävla tid för ett jobbmöte?) och eventuellt på ett planeringsmöte på måndagen. Jag blev så så irriterad dels för att de anser att det är helt naturligt att man ställer upp på sin semester och att de tar det som självklart att man läser sin jobbpost på semestern. Jag bestämde mig för att helt enkelt skita i det mailet, låtsas om som jag inte alls sett det men det där jäkla brevet förstörde flera semesterdagar för mig för det gnagde i huvudet, jag ick omedvetet och försökte klura på det som skall diskuteras.

Nu ringde min (gamla) chef och sa att jag förväntas vara standby på tisdags kväll (då jag skulle åka ut i obyggden till en bekant som jag inte sett på evigheter), så nu kommer jag ju inte undan med att jag inte läst brevet och kan inte "råka glömma mobilen hemma", hmm kanske skulle fara tillbaka till svärmor i Timrå där hade jag ingen täckning på telefonen ;-)

Så min fundering vad är det värt att få flera semesterdagar förstörda? Skall man inte kunna få koppla bort jobbet helt några dagar om man vill? Fast samtidigt är jag ju inte ett dugg bättre själv, har diskuterat jobbfrågor med nogge när han var på semester, men samtidigt var det delvis han som tog upp ämnet då.

Ett litet tillägg: Jag trivs jättebra på mitt jobb och med människorna jag jobbar med. Företaget har växt från ett litet företag till ett medelstort på bara några år och det har man kunnat göra tack vare hängivna medarbetare som gåttt med på att offra mycket för jobbet. Mentaliteten att jobbet går före mycket annat finns i väggarna och accepteras av de flesta. Men efter att ha varit en sådan människa själv och jobbat 15-16 timmar om dygnet i ett par år utan semester på en annan arbetsplats så vet jag hur det känns att stå med näsan i väggen, den gången gick det bra, jag drog till Dominikanska Republiken i 2 veckor och bara slappade och funderade på vad jag ville. Kom tillbaka som något mindre arbetsnarkoman och insåg att huvudet måste få vila från jobb ibland för att överhuvudtaget orka leva vid sidan av jobbet oxå. Extra tydligt är det nu när jag har 2 två barn att ta hänsyn till.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vidrigt! Ett sådant förhållningssätt från arbetsgivaren är ju rent hälsovådligt. Det finns skäl till varför vi bör ta ut några vekcors sammanhängande ledighet. Stresshormoner ligger kvar på höga halter upp till 6 veckor efter stressperioden och behöver tid för att plana ut. Stresshormoner tär på kroppens övriga resurser och ger långsiktiga negativa effekter.
Den arbetsgivaren har dålig framförhållning och visar upp ett dåligt ledarskap. Såvida inte ni jobbar med internationell konfliktlösning (där arbetsuppgifterna uppstår extremt plötsligt)kan jag inte förstå varför man inte kan planera arbetet med hänsyn tagen till personalens lagstadgade semesterrätt. Så det så.