03 mars 2007

Bojkotta GB?

Har funderat lite mer på glassen Girlie som jag skrev om här nedan. Den gör mig arg.

Har ingen bild på omslaget till glassen men ni hittar en bild hos Alice i Underlandet.

Jag blir uppriktigt sagt ledsen när jag ser GBs tilltag. Jag har en son som älskar rosa, glitter och liknande. Detta skulle definitivt vara en Hermanglass så varför i hela friden väljer de att rikta glassen bara mot flickor med sitt namn Girlie?

Glassen hade precis lika gärna kunna heta exempelvis "Pink dream", "Hallondröm" eller något annat som inte tydligt markerar vilket kön den riktar sig till. Nu är min 4-åring inte så kunnig i engelska och inte heller så där jättebrydd om att det står "för tjejer" på något men han börjar förstå att vissa färger och saker är mer för tjejer än killar och tvärt om fast än så länge har han tillräckligt skinn på näsan för att stå på sig. Men så är inte för alla killar som råkar gilla rosa, glitter eller bara tycka om hallonglass. Börjar man dessutom förstå kopplingen tjej på förpackningen = till tjejer eller Girlie = för tjejer så kommer det nog ta emot att köpa glassen även om man skulle vilja.

Har inte GB alls följt med i den debatt som rasat om barnkläder och leksaker mm? Varför väljer man att sätta en könsstämpel på en produkt på detta sätt?

Dags att skicka ett mail till GB och fråga vad de sysslar med och ta sig en funderare om det är GB-glass man vill köpa i sommar.

Och tittar man på betydelsen av order Girlie så kan man ju börja undra varför de väljer den termen även om de tycker att det var dags för en glass enkom för små flickor.
Girlie=
adjective
Definition:

1. showing nude women: showing or involving naked or scantily dressed women ( often considered offensive )

2.
Same as girly
noun (plural girl·ies)
Definition:

1. offensive term: an offensive term of address sometimes used by a man to a woman

2. little girl: a young girl ( dated informal )

Från: http://encarta.msn.com/dictionary_/girlie.html

Tycker ni som jag, maila GB eller skriv en rad i kommentarerna här så vidarebefordrar jag dem till GB.

Kanske relevant:
Även ERK reagerar ju på att man vänder sig till ett visst kön med stereotypa attribut: http://www.stockholmsfria.nu/artikel/8263

Andra bloggar om: , , , ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Könet sitter ju i hjärnan, så vem som helst kan ju äta glassen oavsett biologiskt kön?

Själv lackade jag min moppe i chockrosa när jag var 14-15, och jag hade inte direkt några problem med min sexuella identitet eller "manlighet" (om man kan tala om det i den åldern). Rosa bilar är inte ovanligt bland de där nostalgiska raggarna som kör 50- och 60-talsbilar. Det finns inget kvinnligt monopol på rosa, och har aldrig funnits.

Att det finns vissa könsmässiga stereotyper är inte samma sak som att man enbart riktar sig åt flickor i marknadsföringen. Jag skulle som sagt inte ha några problem alls att äta en sådan glass.

Béatrice Karjalainen sa...

Blogge: Det låter som att du var ungefär som mina grabbar och vågade trots att det ansågs tjejigt.

Men idag börjar allt mer reklam vända sig till ett specifikt kön, man talar tydligt om på varor att det rosa ÄR för flickor och det blå ÄR för pojkar. Det är det jag vänder mig emot inte att man gör er rosa fluffig glittrig glass med hårglitter i pinnen.

Många pojkar idag vågar inte stå på sig, jag har turan att min 4-åring fortfarande gör det men 6-åringen har börjat lyssna lite väl på dagiskompisarna och börjat förstå bdskapen i rekalmen riktad till barn vilket är dockor bara för flickor och actionleksaker bara för pojkar.

Det är själva insnävningen och begränsandet jag vänder mig emot. Man försöker skapa ett monopol på vissa saker genom att tydligt säga till vem det tillhör. Varför hade inte glassen kunnat få heta något annat?

Även ERK reagerar ju på att man vänder sig till ett visst kön med stereotypa attribut: http://www.stockholmsfria.nu/artikel/8263

Anonym sa...

Jag har tidigare reagerat på att folk hetsat upp sig över glassar som påstås anspela på än det ena - än det andra. Ibland tycks vi göra så stora saker av ingenting. Jag är definitivt inte rasist men jag kallar en negerboll för negerboll. För ibland kan faktiskt ivern att skydda våra vänner som är födda i andra länder gå till överdrift. MEN i det här fallet håller jag faktiskt med dig och förstår inte hur man tänkt. Har man helt missat allt? Så jag tycker faktiskt du ska skriva till GB.

Béatrice Karjalainen sa...

Ett mail är skickat igår kväll. Skall bli spännande att se vad de svarar.

Anonym sa...

"Nu är min 4-åring inte så kunnig i engelska och inte heller så där jättebrydd om att det står "för tjejer" på något men han börjar förstå att vissa färger och saker är mer för tjejer än killar och tvärt om fast än så länge"

Så egentligen det är du som som har problem?

Anonym sa...

Håller med om att GB borde tänkt sig för både en och tre gånger innan de lanserade den här glassen. Men jag fick en tankeställare i morse när jag satt på tåget och hörde fyra unga kvinnor diskutera de senaste inköpen till en av deras nyfödda bebisar. (Flera av dem verkade nyss ha fått barn.) Det pratades om rosa, och fluff-fluff, princess, qute, spets och glitter. Åhhh, vad gulligt, sött och så vidare... Ingen av dem hade minsta tanke på hur de spär på könsrollerna. Och jag slår vad om att hade jag frågat dem vad de tyckte om GBs ny Girlie glass så hade de reagerat och sagt att de inte gillar könsstereotyper. Min poäng är att även om männsikor reagerar på GBs tramp i klaveret så bör de först kolla igenom sin egen byk. Stereotyperna fortsätter ju att finnas, inte pga av storföretagens produkter, utan att vi faktiskt köper dem.

Béatrice Karjalainen sa...

Jag försöker varken pracka på eller säga nej till mina barn när de vill ha något oavsett om det är könsstereotypt flickigt eller pojkigt. De har en rätt skön blandning både kläder och leksaker. Tyvärr tror många att min yngsta som är en flicka ibland för han gillar rött och rosa och har långt hår. Nästa dag kan det vara svarta kläder med döskallar och eldsflammor på och då tror ingen att han är flicka, konstigt va? Leksaksmässigt har de både spis, servis, pärlplattor och en hel drös med bilar, mekano, gunghäst men helst leker de med geomag eller lego just nu och bygger de mest fantastiska skapelserna borgar, slott, stall, bilar, blommor mm om de nu inte sitter och ritar då blir det mestadels blomsterängar eller piratbåtar.

Jag känner mig rätt säker på att jag sett över egen byk innan jag uttalar mig. Hade jag bejakat de könsstereotypa idealen hade jag nog inte låtit Herman gå på maskerad som prinsessa eller låtit honom ha rosa tröjor. De hade heller inte fått flera av de leksaker de nu har. Jag hade heller inte låtit dem vara med i köket och laga mat och jag hade väl då som en god mor plockat upp efter dem hela tiden istället för att lära dem att man städar sitt rum själva (har haft mer än en pojkvän i mina dagar som varit mammas lilla pojke och inte behövt göra mycket själva).

Jag försöker se till individen jag möter när jag träffar andra och gör mitt bästa att inte ha förutfattade meningar baserat på kön men vissa saker är ju inlärda. Jag kan fortfarande bli förvånad när en tjej visar sig vara ex. insatt i motorer fastän jag inte borde bli det och jag kan dra på smilbanden när jag ser en pappa ömt ta hand om sitt barn fastän det borde vara lika naturligt som att de en mamma göra det. När det kommer till presentinköp till barnens kompisar så blir det inte legoactionfigurer till killarna bara för att de är killar och my little pony till flickorna utan det kan lika gärna bli tvärt om ifall jag vet att barnet skulle uppskatta det. Gissa om vi fick blickar av några andra mammor när en 4-årig kille fick tiara, slängkappa med boafluff på kanten när han fyllde år. Men han blev överlycklig.

Men de som känner mig får väl säga om de tycker att jag tillämpar könsstereotyper på mina killar/deras barn osv...

Det gäller bar att vara medveten om hur man själv reagerar och fundera på varför man reagerar som man gör.

Vad gäller mammorna på tåget så kanske de hade var sitt barn som bara passade såååå bra i rosa och verkligen var gullisnuttsöta, det finns ju faktiskt människor som passar in på ytterlighetsskalan oxå och deras liv skall inte heller begränsas.

Anonym sa...

GB vill tjäna pengar. Precis som du och alla andra.

Så.

Var inte en svensk feminist, var en feminist istället.

Béatrice Karjalainen sa...

Oj en kommentar på ett urgammalt inlägg. Jag kallar inte mig själv feminist i någon form.