13 mars 2007

Jag hade inte en aning

Inte förren häromdagen fick jag veta att min ord om än i skrift varit del av vittnesbörd i en rättegång. Undra på vems sida mitt ord stod på och vad som kan tänkas ha använts. Lösryckt, sammanhängande eller bara extremt väl valda delar? Tycker det känns lite läskigt att det man skrivit på ett forum kan användas i en rättegång utan att man får veta det. Jag är inte direkt anonym på aff så det hade varit ganska lätt att hitta igen mig och prata med mig. Läs mer på agraff, dn-artikel 1, dn-artikel 2.

aff pågår nu en upprensning av alla kritiker än värre än den jag skrev om i höstas. Tur att jag nästan är helt aff-avgiftad har sen i oktober bara varit sporadiskt inloggad. Nu på senare tid för att i ett snack diskutera GB-frågan. Igår skrev jag några inlägg som handlar om huruvida aff-redax verkligen får gå in och läsa våra PM på webbplatsen. Jag är osäker i den frågan. De har en väldigt luddig text kring det i sitt medlemsavtal:
7. Allt för Föräldrars rätt att granska
Allt för Föräldrar har rätt att med stöd i gällande lag, förordning, myndighetsanvisning eller -beslut, eller för att kunna förmedla material eller information, granska det material som Medlemmen erhåller, skickar eller lagrar genom Tjänsterna. Vidare äger Allt för Föräldrar rätt att granska det material som Medlemmen erhåller, skickar eller lagrar genom Tjänsterna för att säkerställa att Medlemmen följer sina åtaganden enligt dessa Avtalsvillkor.
För det fall att material eller information som Medlemmen skickar eller lagrar genom Tjänsterna inte uppfyller de villkor som överenskommits med Allt för Föräldrar genom dessa Avtalsvillkor, så har Allt för Föräldrar rätt att omedelbart koppla bort Medlemmen från Tjänsterna och med omedelbar verkan säga upp avtalet. Medlemmen förbinder sig att inte rikta anspråk gentemot Allt för Föräldrar om Allt för Föräldrar kopplar bort medlemmen eller säger upp avtalet.

De åtaganden som nämns i punkt 7 formuleras i punkt 1:
1. Medlemmens åtaganden
I utbyte mot att Allt för Föräldrar tillhandahåller Tjänsterna (de tjänster som Allt för Föräldrar vid var tid tillhandahåller medlemmar), åtar sig Medlemmen följande:
Medlemmen ansvarar för att information som överförs eller hanteras inom Tjänsterna genom Medlemmens försorg (”Information”), samt Medlemmens användning av Tjänsterna, ej:
– utgör intrång i tredje mans rätt,
– kan anses väcka förargelse eller vara stötande,
– skäligen kan antas skada tredje man eller Allt för Föräldrar, eller
– står i strid med gällande lag, förordning, myndighetsanvisning eller – beslut.
Medlemmen intygar att de uppgifter som krävs från Medlemmen för medlemskap, innefattande bland annat adress- och personuppgifter, är korrekta och aktuella. Medlemmen åtar sig vidare att vid behov uppdatera dessa uppgifter.
Medlemmen får ej utnyttja Tjänsterna för kommersiellt ändamål annat än där detta uttryckligen medgives.
Brister Medlemmen i ovanstående ansvar har Allt för Föräldrar rätt att omedelbart stänga av Tjänsterna helt eller delvis för Medlemmen och med omedelbar verkan säga upp Avtalet.
Medlemmen förbinder sig att inte rikta anspråk gentemot Allt för Föräldrar i anledning av sådan avstängning eller hävning.
Medlemmen förbinder sig att regelbundet uppdatera sig på de regler som gäller på Allt för Föräldrar.
Denna punkt 1 skall, i tillämpliga delar, gälla även efter upphörande av dessa avtalsvillkor.


Hur tolkar ni som är bevandrade i it-juridik saken?
Om man äger en webbplats med forum under vilka omständigheter får man gå in och läsa de privata meddelanden som användarna skickar till varandra?
Tycker ni det framgår av citerad text att de kan gå in och läsa privata meddelanden?

Läs hur redax svarar på frågor om saken. Men inte blev jag klokare på vad som gäller utan snarare mer fundersam.

Mina frågor:
  • Vilka kriterier skall uppfyllas för att man skall få sina meddelanden lästa:
  • Vara känd kompis med någon som blivit avstängd
  • Vara känd kompis med någon som blivit varnad många gånger
  • Ha uttalat kritik mot redax/aff
  • Ha skrivit olämpliga saker på webbplatsen som indikerar att man håller på med något som inte är tillåtet (ex. man skriver se din mess som svar på när någon söker nerladdning av filmer/musik vill köpa knark eller vad som helst av olaglighetssakerna som kan förkomma).
  • Man har skrivit något olämpligt i sina mess och hamnar i en träfflista för att ni gör sökningar i messtabellen i databasen
  • * Man har blivit anmäld av en annan medlem för att ha skickat mess som är opassande. Den enda jag ser är en giltig anledning men då skall motparten kontaktas om att dennes meddelanden har genomlästs (innan kan ju vara lite svårt då denne då kan radera, alt att man stänger av dennes raderafunktion ett tag).
  • Har fått varningar själv
  • Har varit avstängd men fått komma tillbaka.
Jag tycker det är tråkigt att en så pass bra webbplats som föräldaNätet/allt för förädrar har varit numer känns som en osäker plats att vara på.

En del går till redaktionens/ledningens försvar och säger att de har sin fulla rätt att göra som de gör och kan absolut inte förstå den kritik som sker mot dem.

Jag tror att många vill känna förtroende för de personer som ligger bakom en webbplats där många känsliga ämnen avverkas och en hel del information om våra privatliv faktiskt finns lagrade i deras databas. Att vi är anonyma utåt är ju inte samma sak som att vi är anonyma i databasen. Jag skulle då vilka kunna känna att informationen om mig förvaras av personer jag litar på. Just nu känner jag inte speciellt mycket förtroende för de som äger/förvaltar aff och de bättrar inte direkt på det genom att massradera/stänga av medlemmar som lyfter olika frågor. Men viss kritik kan jag väl hålla med om att den kan vara lite väl aggressiv och kanske inte helt relevant men det blir väl lätt så när ens frågor blir ignorerade. Aff är ju trots allt ett företag som medlemmarna betalar pengar till och då måste man väl få ifrågasätta hur företaget drivs?

Andra bloggar om: , , , , ,

Uppdatering 070505: Agraff har tvingats flytta nya adressen är http://bloghost.cl/agraff

1 kommentar:

Anonym sa...

Rent etiskt tycker inte jag att de har rätt att läsa. Tänk vad de kan gotta sig i vad folk gör och de vet precis vem man är. Å andra sidan, de måste få in en faslig massa inlägg och mess på en dag. Vilket jobb att gå igenom, hålla isär och gotta sig.

Helt klart skulle jag aldrig lita på en sajt oavsett vad som står i avtalen. Folk överlag tycker jag lämnar ut sig väldigt mycket i både bloggar och i forum, mer än vad jag skulle göra ens till en arbetskamrat.

Jag tar hellre det säkra före det osäkra, att aldrig disskutera så privata saker över ett forum.