19 april 2012

Lurad på en stund i drömmarnas värld, ett i-landsproblem

Jag gillar att paddla och saknade i somras att få åka på långtur med vänner som 2009 och 2010. Så då och då drömmer jag mig bort, tittar på bilder, tar fram en karta och tänker, ja men där borde man kunna paddla.


STF:s årsbok 2011, sidan 62-63
I vintras började jag läsa Svenska leder: På äventyr i andras spår, STFs årsbok 2011 och blev glad över att hitta ett paddlingsreportage som inte var från Stockholm (som det alltid annars är) utan från Piteå. Det visade sig att Piteå har paddlingsleder. Något de inte kan ha skyltat med speciellt väl för ingen jag känner här uppe har ens hört talas om dem. Med stort intresse läste jag Håkan Wikes reportage och fick en bild av hur det skulle vara att glida fram där i sommar. Jag hittade ledbeskrivningar på webben och skickat till typ alla jag känner som gillar att paddla. Någon skall jag väl få med mig ut.

Utemagasinet 03/2012
Häromdagen var jag på ICA, kön i kassan var lång och jag blev stående vid tidningarna. Ögonen föll på Utemagasinet som hade en glad paddlare på framsidan och en av texterna lockade med "Piteå paddlar och ler". Tidningen åkte snabbt ner i min korg.

Häromdagen kröp jag lite frusen upp i soffan efter en löprunda, tog med en kopp te och min tidning. Nu skulle det frossas i paddlingsturstext.

Jag letade upp sidan 42 och började läsa. Vad typiskt "Sörlänningar" att alltid skriva hur långt hemifrån de är tänkte jag när jag läste meningen Bakom oss har vi lämnat bilen och 87 mil av motorväg." precis samma inledning som i STF-boken.

Jag fortsatte att läsa och Hansi Gelter berättar att paddling inte är så stort här uppe. Jaha även de har träffat Hansi mannen som sammanställt de 18 lederna i ledbeskrivningen det är ju inte så konstigt men att de båda skriver fel och säger Luleå universitet istället för Luleå tekniska universitet (Hansi arbetar där) är ju lite konstigt. Jag fortsätter att läsa och allt kändes allt mer bekant, reagerar på att till och med bilderna var bekanta, känner igen de där paddlarna, hattarna. Kravlade mig upp ur soffan upp till bokhylla, letade fram årsboken och slog upp sidan 63. Jo men visst är det samma författare till båda texterna han har lyckats sälja samma text till två olika ställen. Grattis!

Utemagasinet 03/2012, sidan 42-43
Känner mig lurad, här köpte jag ett magasin för 64,90 kr för att få drömma mig bort en stund, läsa om någon annans upplevelse av paddlingslederna i Piteå för att se om det skulle vara något för mig i sommar. Och så har jag redan läst hela texten även om den var bearbetad på ett annat sätt. Förbannar mig själv för att jag inte lagt författaren i årsboken på minnet då kanske jag hade känt igen det när jag i butiken bara snabbt slog upp artikeln för att se så det inte var typ en halvsida text. Förbannar Utemagasinet som inte skrivit "Texten har tidigare varit publicerad i STF:s årsbok 2011".

Visst det fanns väl lite annat intressant i tidningen oxå men jag blev snuvad på min paddlingslängtansstund och jag har fortfarande bara Håkan Wikes upplevelse av lederna att läsa. Får väl Googla runt lite och se om jag kan hitta någon mer som paddlat där. Vilket i-landsproblem. Kanske köper jag Håkan Wikes bok om skärgårdspaddling, den har i alla fall ett reportage från Luleå, lite nytt att frossa i.

Gillar du kajak eller kanotpaddling och letar leder kan jag rekommendera Kanotguiden som jag hittade via Guide Natura/Piteå Kajakcentral. Kanske skulle man ta och ladda upp våra turer eller i alla fall den från 2010 till guiden. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: