18 juli 2013

Det är inte knapsu att använda cykelhjälm


– Använd cykelhjälm, det är inte knapsu

hälsar Niska från sjuksängen efter cykelolycka i NSD idag.

Och så rätt han har. Jag cyklar aldrig utan hjälm och är aningen sur på att jobbets cyklar saknar en mindre hjälm (den är borta) så jag kan inte ta en av våra tjänstecyklar på ärenden på stan.

Fick höra från barnen (11 och 12 år) att fler av deras klasskamrater slutat att använda hjälm eller har bandet oknäppt/så löst hängande att hjälmen inte skulle göra någon nytta vid en krasch. Bryr sig inte föräldrarna eller har de ingen koll.

Mina egna barn vet att får jag veta att de cyklat utan hjälm, ja då ryker cykeln. Herman vet dessutom hur bra det kan vara att ha hjälm, han kraschade ju för några år sedan och utan hjälm hade det kunnat gå illa, nu skrapade han "bara" upp ansiktet och fick ett ärr på överläppen. Det går att leva med. En ganne till mig hade inte samma tur, han spräckte skallen.

Varför blir det plötsligt i ca 12-årsåldern så ocoolt att bära hjälm, att skydda det viktigaste man har? Varför fick vi inte lag om cykelhjälm för alla i Sverige, vem bestämde att från 15 år och uppåt är det ok att cykla utan att skydda skallen?

I förra veckan kunde man läsa om att cykelolyckor är 10 gånger vanligare än man trott. En intervjuad person (Therese Thomasdotter) säger Jag vet att jag borde ha en hjälm, men det blir så mycket att släpa på. Jag upplever inte hjälmen som något i vägen, antingen knäpper jag fast den i väskan och om jag inte har väska så låter jag den sitta kvar på cykeln, är jag rädd att den skall bli stulen drar jag remmen genom låset.

Drygt 8 av 10 cykelolyckor är singelolyckor så man kan inte ens skydda sig med att man cyklar där det inte är så mycket trafik eller andra som kan sabba för en. Flest drabbade är i åldern 14-20 en ålder då få verkar bära hjälm. Många börjar sedan med hjälm när de blir föräldrar. Men jag ser ofta en mamma eller pappa utan hjälm med ett väl skyddat barn bak. Vem tar hand om barnet om föräldern ligger avsvimmad för att hen inte bar hjälm vid en krasch? Det skadas mer personer i cykelolyckor än i bilolyckor men ändå är den allmänna uppfattningen att cykling är ofarligt.

Det är inte knapsu att använda cykelhjälm!

Inga kommentarer: