19 juli 2013

Luleå - en stad vid havet, inte en sjöstad

Jag är uppvuxen nära västkusten, har tillbringat många sommartimmar på Smögen, i Grebbestad, i Lysekil och andra mysiga orter nära vatten. Orter som tar tillvara på att de är sjästäder. Nästan hela Luleå centrum ligger på en halvö. Men man har så gott som ingen verksamhet vid vattnet trots att så gott som alla tycker det är mysigt och rogivande att vara vid vatten.


View Larger Map

I Luleå har man byggt genomfartslederna så de skär av vattnet från stan i övrigt, det finns inget naturligt stråk att ta sig från stan ut till vattnet och tar man sig dit finns inget. I Södra hamn håller man just nu på att bygga om så det skall bli någon form av hamnplan med öppna ytor mot vattnet men ingen verksamhet nära vattnet, inga fik, inga restauranger. Det finns en restaurang, Södra Hamn som faktiskt ligger med vattenutsikt (över hamnen) men det brukar inte vara någon kulinarisk höjdare (fast det var längesedan jaqg var där, kanske de har blivit bättre). De har även café på sommarn men jag vet inte hur det är på kvällstid om man bara vill ta sig en te och en kaka. Hittade inga öppettider på deras webb.

Hoppar vi över till andra sidan har vi Norra hamn och där finns ett uteställe på en båt+pråm Bistro Bar Brygga även kallat BBB, Färjan, Båten. Har öppet 18-22 för mat, förutom söndagar då det är stängt. Är på ons-lördag en nattklubb så då är det inte heller något ställe man kanske går till för att ta sig en fika däremot passar det nog de som går ut för att ta sig en öl bra. I norra hamn ligger även en restaurang i teaterhuset, Bistro Norrland, de har ett fåtal uteplatser utenför i alla fll nära vattnet men inte heller det är ett fikaställe. Snart öppnar Hemmagastronomi en restaurang med "all day concept" men det är först när sommaren är över och de kommer knappast heller ha en uteservering.

Under Luleå Hamnfestival som nyss var hade man dragit dit fler pråmar, det låg båtar med servering och en liten förtöjningsbrygga för båtar i Norra hamn. Plötsligt fick man en känsla av hur det skulle kunna vara. Längst med hela kajens översida låg det öltält, tänk om de istället var små sjöbodar.

Liv och rörelse nere vid vattnet. Tänk några småbodar med fik och lite försäljning av annat, lite fler sittplatser för restaurangerna utanför eller varför inte ute på vattnet som Bistro Norrland vill ha men nekas (pga att en turbåt behöver ligga där på natten när den inte används, hallå!)

Tänk ett fik där du kan sitta och titta ut över folket och båtarna och njuta av kvällssolen.

Men nä Luleå ligger vid vatten men det är inte en sjöstad och man verkar inte ha några som helst ambitioner att bli det heller. I Luleå skall allt inklusive uteserveringarna ligga på gågatan som är dödens trist efter kl 18.

Googlar man Luleå Sjöstad så hamnar man bland annat i en artikel som beskriver hur  man skall bygga  bostäder vid Ettans båthamn. 2 av de 5 förslagen har med någon form av restaurang vid vattnet men inget av dem har något direkt liv nere vid vattnet utan området riktar sig främst till de boende i det tänkta området. Det vinnande förslaget hade i alla fall med en glasskiosk :-/

Här är en man som tycker att sjöstad betyder att få in båtarna i stan och han tycker man skall titta på hur de gör i Skellefteå.

Nä nu slutar jag drömma och åker hem till min sjöstad Boden, en stad med flera centrumnära sjöar och som heller inte nyttjar dem till något vetttigt, en restaurang vid vattnet och ett gångstråk runt Bodträsket det är allt. Det ligger i och för sig en restaurang vid ån oxå. Men tro inte att du kan sitta vid vatten och ta en fika där heller om du inte tar med dig picknickkorgen och sätter dig på gräset.

Varför säger man egentligen sjöstad när det ligger vid havet?
(Aha kollade wiktionary och sjö är tydligen ålderdomligt för hav. Dagens etymologilektion avklarad)

Inga kommentarer: