08 juli 2013

Testrunda


Igår tog jag på mig mina nya skor/halvkänga Salomon Synapse Mid och Macabi vandringskjolen för att testa på Hertsöstigen. Är ju bra att ha provat utrustningen innan jag ger mig av på 80 mil Camino Frances till Santiago de Compostela.

Jag drog på mig lite andra grejer så som mitt Sea to Summit pengabälte för att se om det skulle skava under alla kläder och de strumpor jag har tänkt att gå i. I övrigt fick jag ta en gammal t-shirt eftersom min nya i merinoull inte kommit och ryggsäcken har fortfarande inte anlänt (måste nog maila dem i eftermiddag om den inte kommer, de skickade från Tyskland 28 juni, tycker den borde vara här nu). Tog kameran i clik elite-väskan (som bärs på bröstet). Knölade ner en massa grejer (mycket av det som skall medmen lite blandat, vikten viktigare än vad som kom med) i min Fjällräven Funäsrygga 35 l (den som är lite för liten och lite för tung för att få följa med på vandringen) inklusive min nya Platypus Hoser 2.0L som visade sig läcka vid upphängningskroken så den går jag gå tillbaka med i dag. Hängde ryggan på min nyinköpta handhållna våg och det landade på 8 kg ungefär där jag vill att min packning skall hamna som mest med vatten i. Kameran och kameraväskan vägde nästan 2 kg. På huvudet satte jag min Outdoor Research Sunshower Sombreo men med regnskyddet i väskan.
Först hade jag tänkt gå stigen fram och tillbaka 17*2 km men kom iväg så sent att jag ändrade mig till att gå minsta dagsetappen 2,3 mil.

Väl på plats på Hertsöstigen (efter att som vanligt kört förbi infarten eftersom Luleå kommun glömt sätta upp en "Här startar leden"-skylt) var det ca 23 grader ute och gassande sol. Perfekt för test av grejerna. Lyckades undvika att plurra i vattnet ett par hundra meter in på leden, varför har de inte spångat där ännu? Har aldrig varit torrt där (finns ett likadant ställen vid ena änden av träsket oxå, alltid blött).


Jag började knata iväg, kände att kameraväskan skavde lite på vänster sida, gnagde sig in mellan revbenen, kollade och såg att den linda av kardborreband som brukar sitta där var borta. Blir till att fixa något nytt om jag skall ha med väskan. Stannade till lite då och då och fotade hjortron och orkidéer, de står i full blom där ute nu på myrarna, mycket fina men annars traskade jag mest på, har ju gått här förut så nu var fokus mer på att känna efter, skaver det någonstans, känns något tjorvigt. Fick stanna och justera skosnörena några gånger, ovant att ha snörningen lite höger upp på fotleden. Retade mig på att plösen hängde ner lite, det var ganska vid öppning så bôs trillade ner i skon, kanske går det att få fast plösen bättre på sidorna av öppningen men jag tyckte det blev tryck där då, kanske vanesak. Jag hade först bestämt mig för att gå en timme och vila 10 minuter men så fort jag stannade blev jag överfallen av mygg så jag skippade den tanken, tänkte äh vad fan vi ger fötterna vad de tål, får se vad skorna går förr.

Det blev rätt varmt om fötterna i dubbla strumpor med de översta rätt tjocka. När jag gick där och kände efter så tryckte det lite här och var, kändes som blåsor ploppade upp på 3 ställen men så försvann känslan och kom tillbaka lite då och då. Efter 1.4 mil bestämde jag mig för att stanna, det var vid en av rastplatserna vid träsket, det blåste bra där men var ändå soligt och varmt, inte en mygga. Perfekt.

Tog nyfiket av skorna (det var nu jag såg hur mycket bôs som samlats i dem), drog av strumporna och undersökte fötterna. Inte en tillstymmelse till blåsor, det fanns lite rött på mina stortåknölar, de vet jag är mina problemområden men inget "gnag". Lite rött vid sidan av hälen där de knasiga originalsulorna i salomonskor övergår från tyg till plast. De skall bytas ut. Jag passade på att torka strumporna (de var inte så svettiga som jag trodde de skulle vara) i solen och vinden medan jag fikade. Var skönt att kunna krypa upp med benen i kjolen när vinden svepte förbi. Kjolen visade sig vara en riktigt bra grej. Jag gick med den nere när det var mycket ris och hissade upp den när jag gick på öppnare platser, fläktade skönt.

När jag hade ca 5 km kvar började det först dugga, kjolen stötte bort vattnet och jag märkte inte av regnet. Sen började det tokregna, tog mig in under ett träd, letade fram regnöverdraget på hatten, drog på mig en fleecetröja (hade lämnat regnkläderna hemma, vet inte hur jag tänkte) och satte regnskyddet på ryggan. Fortsatte att gå och så länge jag höll mig på bred stig/öppen plats var jag torr, förutom ärmarna på fleecen som tog åt sig vatten efter en stund. När jag sen hamnade på den smala stigen med det höga blåbärsriset som nu var sjöblött av regnet vättes kjolen ner ca 1 cm upp, ullstrumporna sög åt sig vatten och forslade ner det i skorna, den öppna plösen underlättade då vattendroppar lätt föll ner i skorna.

När jag väl kom mig hem var fötterna sjöblöta och 2 blåsor hade nu uppträtt på stortårna. Frågan är om de hade kommit även om jag inte blivit blöt om fötterna eller inte. Kjolen torkade upp helt under den dryga 45 minuter långa bilfärden hem, den är verkligen snabbtorkande.

Summa summarum, kjolen får helt klart godkänt, pengabältet kände jag inte av alls så det är oxå bra, svettades om magen men innehållet var torrt. Solhatten gjorde sitt jobb när det var sol och som regnhatt funkade den oxå mycket bra. Det är skorna som jag bekymrar mig lite för, är de för smala över tårna? Kommer det vara smala stiga/ris på leden får jag besvär med grejer som ramlar ner i skorna/blött. Skall jag behöva ta med ett par damasker eller mina seal skinz men jag är lur på att goretexmembranet är trasigt i en av dem, måste testa i en balja vatten hemma. Vattensystemet funkade bra (tömde ut lite vatten innan jag satte den i ryggan så att inte trycket mot ryggen skulle trycka upp vatten där den läkte).

Nu vill jag att resten av grejerna skall komma så jag verkligen kan få provpacka och gå med precis det som skall vara med. Önskar jag hade några fler dagar att ta ut och kunde ta några dagar på en låglandsled exempelvis Högakustenleden.

Lite fler bilder från turen:

Inga kommentarer: