22 september 2018

Dag 10, Baena till Santa Cruz, 44 km, 9 h 1 min


Dagen skulle bli en dubbeletapp igen enligt guiden. I vanliga fall stannar man I Castro del Rio 19,87 km bort mest nedför och sen platt. Det skulle inte ta lång tid så min plan var Santa Cruz och om det blev för varmt Espejo 12 km innan. Espejo ligger uppe på en höjd och är det varmt kanske man inte orkar mer sen. Var dock lite orolig eftersom det var lördag och i Espejo skall man ringa innan och det kunde vara till stadshuset där ingen lär svara en lördag. Så min plan var gå till Castro Rio, äta något och ringa Espejo för att kolla. Sen beroende på temperatur och svar därifrån lägga upp resten av dagen. Rådgjorde även caminoforumet. Förberedde även en skriven text att läsa upp om jag behövde ringa. Kunde ju bli att jag kom in i Espejo sent. Jag hade ju dagen innan stannat tidigare än planerat och ville helst slippa det idag också för då skulle 2 planerade dagar bli 4. Bäst vore att bara använda en extradag.

05:29 gav jag mig av. Hade inget att äta till frukost direkt mer än en banan som jag tryckte i mig direkt och en som fick åka i fickan. Visste att det var 7 km grusväg/jordväg och sen 14 km asfalt. Det lät ju inte jättekul det där sista så lika bra att få gjort så mycket som möjligt i mörker. Navigerade lätt ut ur stan och skrattade lite åt ett vineris namn, Jesus från Nasaret. Gör de vin av vatten?

Vägen visade sig vara rejält stenig och lite svårt att gå på i mörkret så jag fick ta det lugnt. Tog ett kort på Ariel när hon går i pannlampan sken.

07:39 efter 2 timmars gående och nu på asfaltsträckan så började morgonen komma och himlen rodna. Var riktigt vackert. Huvudet var ganska tomt. Det är skönt att gå i mörker för man har inga synintryck mer är skuggor och stjärnorna och man ser inte eventuella uppförsbackar förrän man står i dem. Ingen "åh nej en uppförsbacke"-ångest långt innan. Missade inte så mycket heller, olivträd kantade min väg. Lite lätt panik när magen bestämde sig för att den inte ville vara med längre. Fick navigera ut i ett dike med högt gräs och sätta mig där. Undra om det var maten igår eller att jag druckit kranvatten. Fick täcka över med en massa gräs. Ingen annan skall väl ner i ett sidodike hoppas jag. Förhoppningsvis torkar det snabbt i värmen. Ogillar verkligen att behöva lämna presenter i diket sådär. 

Olivträd olivträd och mer olivträd var mitt sällskap. De skapar dock intressanta mönster och uppifrån ser det fantastiskt ut.  Se ex Manmade land av Hans Strand på ex Instagram @hansstrandofficial. Kom att tänka på att jag läste någonstans att i Sverige har vi snart inte kvar några skogar om man med det menar att träden fått sprida sig naturligt. Det innebär att träd är planterade och "Manmade" undrar om även det kan synas från ovan. Kan man se skillnaden om man fotar uppifrån.

Trampade på där på asfalten. Inte så mycket att se. Fortfarande ett ganska tomt huvud. Skönt det oxå ibland. När solen gick upp åt jag min andra banan. Vid sidan av vägen dök plötsligt en stor betongpelare upp. Såg ungefär ut som man börjat bygga en bro men ångrat sig.

Plötsligt började jag höra vatten och snart såg jag det. Visade sig att jag gick bredvid Río Guadajoz som hade vatten i sig. Så härligt att se och så otroligt grönt det var runt om. Lyfte upp sinnet lite. Jag bor ju vid vatten och saknar det faktiskt.

Klockan 09:10 var jag i  Castro del Río och såg ett café direkt. Blev sugen på te så det köpte jag, något tropiskt te var det jag fick. Earl Grey finns typ inte här.  at 09:10 and decided I wanted tea. Hon sa att en av kakorna var glutenfri. Men jag är lite lur på att den var äggfri men hade vetemjöl. Det lär jag ju märka.  Tur jag inte typ dör av gluten utan bara får ont.

Iväg igen och vägen till Espejo gick dels via en trafikerad väg och där fanns en mack. 9 km kvar till Espejo då köpte jag en Aquarius på macken och drack den sjukt snabbt. Tydligen törstig.

Nu fanns två val en väg stod det "med vatten" på och en "utan vatten" menade de då om jag hade vatten med mig eller inte eller att det fanns vatten på den ena vägen? Jag hade vatten så jag valde "utan vatten". Det var brant upp till Espejo på vita grusvägar. Blev omkörd av en kille på 4-hjuling 2 gånger och ingen av gångerna saktade han ner så det vita dammet sprutade. Fick hostattack. Nu började det bli ganska varmt så jag tog fram solparaplyet och åh så skönt. Det blåste dock lite så jag fick justera fästningen.

Man ser Espejo i flera kilometer, och vet att man skall klättra upp. Lite jobbigt för man vet också att man skall ner direkt igen.

11:25 var jag i alla fall inne i stan och fick syn på en liten liten affär utan skylt. Gick in och köpte En till Aquarius (varm) som jag drack på stående fot och en halvliter vatten (varmt). Kämpade mig upp för backen. Kom på att jag ju inte ringt till härbärget i Castro Río. Jaja bara mata på då. I en nedförsbacke innan jag lämnade stan satts jag mig ner på en mur och kollade så det fanns en ledig plats i Santa Cruz, jodå på ett av deras hostel fanns plats. Öppnade vattenflaska eftersom min vattenpåse var typ tom. Tog en klunk, fy fan det var kolsyrat och smaksatt med frukt och sötningsmedel. Uäck men jag måste ju dricka även de sista 12 km i värmen. Så varje gång min gps-klocka pep tog jag några klunkar.

När den var slut öppnade jag min flaska med vätskeersättning och gjorde likadant. Peep - drick... Bestämde mig att efter 5 km skulle jag sätta mig i skuggan och vila samt dricka en juice. Dock verkar jag inte kunna räkna så när jag slog ner rumpan på en gårds infart hade jag bara gått 4 km från Espejo men det upptäckte jag ju först nästa pip efter vilan. Klantigt. Nu blev ju resten jättelångt. Jag såg Santa Cruz från långt håll och trodde hela tiden att snart är jag framme. Distansen i guiden måste vara fel. Och fel var den med 1 km men åt andra hållet. Det var längre. Och sjukt jobbigt att man måste gå runt nästan hela staden först 2,5 km f
 att komma till en bro över en flod. Höll på att bli galen. Drack upp det sista av vätskeersättningen. Nu hade jag en nödburk Aquarius kvar i väskan sen helt torrt. Jösses vad törstig man blir när man vet att man har lite vätska. Kändes helt galet varmt ute.

Det var ca 35 grader ute när jag kom in i stan. Första som möter mig är en bar. Kastar mig in och sliter av ryggsäcken och beställde en Aquarius och en apelsinjuice (glömde till och med att fota). Baren hette nästan samma som stället jag skulle sova på så jag frågade om han visste var det låg, jodå huset bredvid, hans pappas ställe. Barsnubben trodde inte på mig när jag sa var jag startat. Fick visa distansen på GPS-klockan. "I denna värmen är du galen?" Hade svårt att säga emot. Hävde i mig drickorna och skyndade iväg, duscha! Åh så skönt att det låg så nära. Gick dit och fick mig ett rum. Duschade, tvättade och vilade 2,5 h. Nu hungrig som en varg. Men som vanligt ingen mat före klockan 20. Köpte en cola och en påse chips. Satt och skrev dagbok så länge batterier höll. Samtalade lite med ägaren till stället när han städade på uteserveringen. Tydligen hade temperaturen stigit till 37 grader. Inte undra på att mina kläder jag hängde på tork i solen i fönstret torkade på några minuter. Jag insåg att stan inte hade något att se på och ingen affär så ingen promenad idag.

Sen lite mer vila innan jag kl 20 gick ner igen för middag. Beställde en cola och bad om en meny, tittade på solnedgången.

Glutenfriheten bekymrade dem men en rysk sallad och fisk med kokt potatis kunde han ordna. Salladen var god men nästa gång skall jag ta med några skivor hårdbröd. Fisken kom in men istället för kokt potatis fick jag en kall paprikasallad, förvisso god men min mage reagerar väldigt på paprika, får fruktansvärd halsbränna och ont i magen. Så fisk då. Till efterrätt en kopp te och en skiva melon. Sen var det läggdax. Dagen var kanske inte så lång idag men så sjukt varmt.

Inga kommentarer: