16 september 2018

Dag 4, Alquife - Graena y Cortes, 38,5 km, 9 h 23 min

Väckarklockan ringde 0530 men jag snoozade till 0600 innan jag släpade mig upp. Hade hostat hela natten och kände mig inte jättepigg.

Dukade fram min frukost och fick i mig te, yoghurt och avokado. Det gick inte snabbt. 07:07 stod jag utanför huset och begav mig ner för gatan in mot stan igen. Hittade igen pilen jag hade sett när jag kom in till stan. Skönt att direkt hitta ut. Dagen skulle börja med lite uppför men sen vara rätt mycket nedför till Guadix, halvvägs. Resten ville jag inte riktigt tänka på.

Det var friskt i luften efter nattens regn och lite blött här och där. Dagen började i lite mörker så pannlampan var på. Stenigt och småbesvärligt. Gick längst med ett staket runt gruvorna och såg 2 hjortar stå och titta på mig.  Sen kom en liten nästan uttorkad flod att korsa, rann dock rätt mycket vatten efter allt regn i går så när jag skulle över sjönk vänsterfoten ner i grusig gegga. Så irriterande. Fick stanna och tog av mig de tjocka strumporna och gick i bara tåstrumporna. Den blöta sockan och kompisen fästes på ryggan för torkning. Helt ok stig att gå på ner i en dal och upp igen. Längst ner i dalen kom en bred flod igen och denna gången såg jag inget sätt att ta sig över torrskodd. Pilarna pekade lite konstigt men jag bestämde mig för att dra av mig strumporna och gå över i bara sandaler, kallt men friskt. Gick en liten stund till barfota i sandalerna upp för dalens sluttning. I början på byn Jerez de Marquesado fanns en bänk där jag kunde sätta mig och krångla på tåstrumporna igen. Tå för tå. Såg ingen öppen bar i byn och var fortfarande rätt mätt så jag traskade på. 

Nu var det 7,5 km till nästa by. Bara att trampa på. Väldigt skön mjuk stig att gå på och snart var jag ute ur byn. Gick längst med lite jordbruk och sen svängde det av upp mot en gammal industriruin. Stigen delade sig i 2 delar och mitt i satt en sten med en pil. Det såg ut som den pekade lite mer på den högra än den vänstra. Så jag tog av ditåt, gick några meter, kollade GPS-loggen och jo det såg rätt ut. Jag njöt av den superfina stigen längst utsidan på ett berg. Tänkte att det var lite dåligt med "försäkringspilar" men det fanns ju bara en väg, försökte lista ut hur den andra stigen hade gått, såg ut som den bara löpte längre upp. Var så där lycklig. Jag kom till en korsning efter kanske 2 km där det inte fanns en endaste pil. Mobilen åkte fram. Åh fasiken jag var ju helt galet. Kollade hur det såg ut och insåg att jag kunde gå 2 km tillbaka eller klättra upp för berget ca 600 meter till ett litet kapell och sen ta vägen från det ner till rätt väg. Så fick det bli. Så jag knatade rakt upp i tallskogen. Svor lite över min egen dumhet att ha kollat om jag var på rätt väg medan 2 stigar löpte parallellt med varandra. Nå ja lite anfådd kom jag upp till kapellet och ner några 100 meter på andra sidan och där fanns en pil. Nu ner mot en dam som man måste runda fast det syns att det går att gå alldeles utmärkt tvärs över (nu i efterhand läst att folk fått rekommendationen att göra just det) men jag är lydig och får snällt runt. Tog en bild på träd som reflekterades. En man stod och fiskade och vi hälsade.

Sen var det grusväg över lite odlingar innan jag äntligen kom in i Cogollos de Guadix med sitt stora kyrktorn. Hittade en bar där jag beställde en Aquarius och en glass €3,50! Hittade ett uttag att ladda mobilen i. Perfekt. Så jag satt där rätt länge. Hade mycket kvar att gå idag.

Lämnade staden och var snart ute på landet igen. Först över åkrar och fält som nyligen slagits. Det låg höbalar som väntade på att plockas upp. Fick även passera fler mandelodlingar där jag på dammiga små vägar mötte cyklister som hejade. Blev även omkörd av några. Blev tokkissenödig där mitt i allt och fick hoppa åt sidan i han precis bli klar innan nästa cyklist kom runt hörnet. En rätt trist asfaltsväg där jag såg blommor borta i fjärran, åh lite blomster tänkte jag men precis innan svängde caminon av på en annan väg förbi ett pumpafält där folk gick och studerade tillväxten. Nu blev det en lång väg in till stan Guadix men i ett väldigt typiskt landskap med lustiga runda berg med många grottor. Jag såg en stor fågel ligga och glida runt en av topparna. Mäktigt. Stan var rätt lång, kom in i en "grottarea" där alla bostäder är insprängda i berget. Det gick ett litet turisttåg på vägen hit upp inne från stan. Jag trasslade mig ner längst gatorna och insåg att jag var jättehungrig. Försökte hitta en bar och samtidigt inte avvika gör mycket från leden. Höll på att tappa bort mig när jag missade en pil på en skylt vid en trappa, ibland är skyltarna bakom en. Såg inga barer men hörde ett fasligt väsen och tänkte det kanske är en bar med mycket folk utanför. Och rörde mig mot oljudet. Visade sig vara målgången på ett stort löplopp inne på ett torg. Där fanns flera serveringar och jag slog mig ner. Beställde en bit kyckling med sallad istället för pommes. Men nä pommes vill ju alla ha så jag fick sallad och pommes och fick givetvis betala en massa extra för salladen. Fick peta bort 1 dl burkmajs och lika mycket oliver men sen blev det ätbart. Deras pommes var rätt ok de också så några slank ner. Kycklingen hade en citronsky som var mums. Min upplevelse stördes dock rätt hårt av en liten unge som var på serveringen bredvid med morfar/farfar och en liten trumma som han slog på oavbrutet. Höll på att bli galen.

Ringde upp ett boende i Graena för att försäkra mig om att inte behöva gå längre än så. Jodå Espacio Zen hade plats för mig. Perfekt. Skulle ringa igen när jag var i Graena. Försökte nu hitta igen leden och lyckades inte så bra gick runt runt innan jag hittade rätt väg. Folk på torget kollade lite konstigt på mig. Banade mig fram mellan svettiga löpare och tog mig ut tillslut.

Nu var det helt galet varmt. Passerade katedralen och tittade på dörren som skulle vara så vacker. Vet inte jag, måste nog tittat på fel dörr. Det var en vanlig trädörr med lite snirkliga handtag. När jag väl trasslat mig ut ur staden var jag ganska snabbt på en stig genom de där speciella bergen. Och här och där syntes grottor. Tittade in i en av dem. Tänk att folk bott så. Gick i en gammal kanjon och det svängde hit och dit, upp och ner och galet varmt. Svettades en hel del. Såg en elstolpe hänga i sina ledningar tvärs över leden. Kändes inte helt säkert. Efter många varma 7,5 km stapplade jag in i Purullena och hittade en bar. Satte mig längst in i ett hörn och laddade mobilen och drack 2 drickor. Hade gärna tagit en dusch också. 5,5 km kvar. Peppade mig själv. Hade sagt till Juan Luis att jag skulle komma mellan 16 och 17 och då var det väl bäst att trampa på lite. Vägen till El Marchal var inget speciellt mer än uppför och en liten omväg för att man skall titta på deras grotthus och de där bergen. Så jag gick och jag tittade även med svett i ögonen. Sen var det skittrist väg resten. Matade bara på tänkte nog inget, försökte sjunga något men kom inte på mer än några rader av allt. Men tillslut stod jag framför pilgrimsinfokontoret i Graena. Där satt en annan pilgrim. En fransman, Michel som inte kunde ett ord på annat språk än franska. Ha skulle gå vidare till La Peza, han följde guidens etapper slaviskt. Jag ringde Juan Luis och försökte få en adress men nä det gick inte. Hämtar dig om 10 minuter sa han. Och 10 min senare kom han med bil. Vi åkte iväg och han visade "i morgon är det viktigt att komma ihåg iglon här, sväng höger vid igloon". Sen vände vi och åkte åt andra hållet till tvillingbyn Cortes 2 km bort ungefär.

I morgon skulle jag istället för att gå tillbaka till Graena gå bakvägen ut till caminon. Skulle ge mig ca 2 km extra men fin väg sa han. Inga problem.

Jag visades in i hans grotthus högt uppe på ett berg med suverän utsikt över byn (i vilken det bor 50 personer) och molnen som tornade upp sig i fjärran. Jag fick ett kopp te och ett jättefint rum, tog en lång dusch och tävttsde mina kläder. Lät maskinen köra centrifug så slapp jag vrida ut allt själv. Hängde kläderna i solen och satt med en Tonic water i en solstol medan han lagade middag åt mig. Vilken jäkla lyx. Det började regna så jag fick skynda mig att hänga kläderna i tvättrummet och dra bak stolen lite. Sen fick jag en fantastisk tortilla och tomatsallad. Tyvärr är jag ju sjukt liten i maten just nu. Men gott var det. Tackade nej till efterrätt men ja till en kopp te. Han var jättelätt att prata med,. I blandade spanska och engelska och han rättade mig när jag sa helt fel eller letade ord. Jättebra. Han hade varit militär, bott i Almería men nu var han lärare i mindfulness och bodde här i pyttebyn och driver detta ställe som är för pilgrimer ett donotivo. Han tar emot andra oxå för det hade bott 3 personer där före mig, jag var första pilgrimen. Fick skriva mitt namn på en liten lapp att hänga i ett träd. Han hade minnen från egna vandringar överallt vilket var kul att se. Triggade egna minnen. Han hade gått jättemånga leder och tipsade mig.

Han frågade när jag ville ha frukost, ville inte jaga upp honom för tidigt och sa sju. Han skakade på huvudet och sa nä så sent vill du egentligen inte ha den. Jag skrattade och sa halv sju om det går bra och det gjorde det.

Lade mig tidigt.

Inga kommentarer: