14 september 2018

Dag 2 Santa Cruz de Marchena till Abla 34,62 km, 8 h 50 min

Kom i säng lite senare än tänkt och sen låg jag och hostade. Det halsonda kändes igen så mer ColsZym om den nu fungerar efter att ha förvarats i snarare 40 grader än 25.

Larmet drog igång 0530 men jag snoozade och klev upp strax innan 6. Kokade en kopp te och plockade fram en flapjack och 2 knäckebröd som jag inte åt utan stoppade i fickan. Fick låtsas att den var havregrynsgröt eller nåt :-)

Ute var det jättemörkt så jag väntade tills klockan var 7 innan jag satte av nedför gatorna i denna branta by. Idag så min plan Fiñana men jag hade inte lyckats få tag på personen som lämnar ut nyckel så istället fick det bli härbärget i Abla som jag hade nyckelkoden till. 8 km kortare än plan men plus 3,3 från föregående dag. Det borde ju gå rätt snabbt. Hahaha. I guiden stod det att det var 3,3 km mellan Santa Cruz och Alboloduy men att härbärget låg 2 kom före Alboloduy, det gjorde det inte utan det var 3,3 km in till staden via en enkel promenad ovanför floden Nacimiento, en flod jag snart skulle bli väldigt bekant med.

När jag kom in i stan var inget öppet då det var tur att jag hade tryckt i mig lite frukost.

Kändes lite spännande att gå under en massa kablar som hängde tungt ner över mig.

Igår hade jag gått i uttorkad flod och det gick riktigt bra. Idag var den inte uttorkad utan jag skulle gå i stenskrovlet brevid. Dessutom växlade det sida vilken sida man kunde gå på. Försökte korsa torrskodd och det gick bra de första 5 gångerna. Sen kom en bil körandes (ja i floden) jag tappade koncentrationen helt och plurrade. Lika bra det nu kunde jag skita i om jag blev blöt och kunde lika gärna gå mitt i vattnet. Efter en sisådär 3 km i floden vek leden av, rakt upp för ett berg, de hade gjort i ordning en serpentinväg att långsamt långsamt sega sig upp på. Men innan jag började på den behövde jag få av de blöta strumporna så på en sten efter en klättring med händer och fötter så tog jag en paus och tittade ner i dalen jag just lämnat. Solen låg fortfarande i moln och dessutom nådde den mig inte där jag satt. Skönt. Nålade fast de blöta strumporna på ryggan och segade mig uppför berget där de på vissa ställen typ byggt en stig på bergets utsida. Vyerna var vackra.

Efter vad som kändes som en evighet var jag sedan uppe vid vägen. GPS:en sa nu nästan 2 km mer än min guide hade de dragit ett streck från dalen till toppen?

Gick längst vägen i 1,5 km och leddes snart in på en öde grusväg som snart visade upp ett hinder men med info om att pilgrimer får passera så det gjorde jag. Och nu gick det neråt i en himla fart när jag vågade släppa på bromsen.

Väl nere igen passerade jag 5-milsskylten för leden.

Nu var var jag tillbaka vid floden men denna gång helt utan vatten. Bara lite slirig lera här och där men så sjukt mycket sten även om det precis i början var mer tung sand. Fick en känsla av jungel med den höga luftfuktigheten och vassen som hängde över mig. Solen tittade fram titt som tätt och jag stannade och vilade på ett klippblock en stund. Sen var det bara att traska vidare till Nacimiento och jösses det skulle varit 16,3 men GPS:en passerade 19 innan jag var framme.

Jag letade mig fram till en bar efter att ha vilat på en bänk 2 minuter och fått en stämpel på kommunkontoret. Skulle egentligen bara höra om han kunde hjälpa mig kontakta det privata stället jag inte fått tag på men han förstod mig inte alls. Jag fick vägbeskrivning till en bar, lyckades gå fel ändå och fick hjälp av en man i bil att hitta. Väl på baren försökte jag beställa från menyn men den gällde bara kvällar och i övrigt var det bara tapas. Förklarade att jag inte äter gluten och då hade de inte något till mig. Beställde en dricka och en påse chips. Vilken lunch. Försökte komma ut på nätet och posta gårdagens blogginlägg som inte gick ut från det dåliga nätet kvällen innan men ingen täckning här heller. Måste komma ihåg att Instagram dag 1 och 2 ikväll.

Innan jag lämnade baren köpte jag 1,5 l vatten och fyllde påsen. Upptäckte att min keps var borta. Glömt den på bänken eller inne på stadskontoret. Kutade tillbaka och höll på att fastna mellan en lastbil i och en husvägg när det var för trångt. Hittade kepsen på bänken. Puh!

Nu tolkade jag guiden som att jag skulle gå gå uppe bredvid floden men icke snart pekade pilarna ner i den. Och det blev ca 5 km där. Så drygt. Missade dessutom en pil att svänga upp till Los Gregorios och när jag inte sett pilar på ett tag brukar mobilen och ett GPS-spår få försäkra mig om att jag är rätt. Det var jag inte. Så det blev till att backa tillbaka men jag hittade ett ställe att svänga upp på utan att gå hela vägen tillbaka. Gick där och försökte se när jag åter igen var på rätt väg och missade helt ståltråden som låg över vägen. Plötsligt låg jag raklång på marken. Ena sandalen hade fastnat och gled av mig. Fick lite ont i foten och ett knä men inget allvarligt. Borstade av mig och gick upp i byn. Nu slapp jag faktiskt floden för en stund och gick bland träd. Växte ett fikonträd nästan mitt på vägen så jag ryckte åt mig 3 stycken (trots att de inte har någon allemansrätt). Det blev några behagliga km. Nådde Ocaña en halvtimme senare och vilade några minuter på en bänk. Det hade börjat åska rejält då jag vågade inte stanna för länge. Nu stod det i guiden att jag skulle följa en väg men nä det var åter igen en flodbädd så trött på dem nu. Det blev långa 6 km till Abla, för efter floden kom en grusväg som kanske oxå var en gammal flodbädd, strax innan den vilade jag i skuggan av en mur. Jösses vad trötta fötterna var när jag kom in till Abla, där vägen upp till härbärget var skitlång och brant. En kvinna med en ilsken hund pekade ut en restaurang och visade hur jag skulle gå i morgon bitti.  Väl här slog jag in koden till nyckelskåpet, inget hände. Fick inte upp det. I panik messade jag en av administratörerna hon svarade snabbt och förklarade. Men jag missade något. Försökte filma hur jag gjorde. Då dog mobilen. Panik. Men jag visste att man kunde få en nyckel i stadshuset men när jag började gå dit mötte jag kvinnan igen som sa att det var 2 personer inne i härbärget redan så efter lite bankande på dörren blev jag insläppt och kunde messa administratören att det var lugnt. Fick koden till nästa härbärge om jag vill stanna där. Och som väderprognosen ser ut nu för i morgon, regn och åska hela dagen så går jag nog hellre 20 km än 40 som det annars hade blivit. Betyder att jag skjuter in en av mina 8 extradagar redan nu. Kortare än planerat igår och idag.

De andra som bor här är fransmän och har gått massor med caminos. De har planerat en lång dag i morgon, får se om de trotsar vädret. De kom in till mig 1830 och berättade att alla restauranger vi hade passerat på väg in i byn nu var stängda och om jag förstod dem rätt så var det för dagen. Det supermercado som bara låg en bit ner på gatan stänger 20 sa de. Jag kollade på Google Maps och en till skulle finnas ganska nära en större mataffär så jag tog mig ut och ner för alls backar. Köpte ost, en tomat och en yoghurt till frukost. Gick till restaurangen för att upptäcka att även den var stängd. Jaha. Tillbaka till affären och köpte en burk färdig bolognese att värma i micron. Ville ha lite sallad till men fanns bara jättestora. Så upp längst gatorna igen till supermercado men inte heller de hade sallad så jag köpte en banan.

Väl framme på härbärget tog jag fram nyckeln men lyckades inte låsa upp. Knasiga lås. Bankade på dörren som en tok men de öppnade inte. Tanten från tidigare kom och sa du måste dra lite och när jag gjorde det öppnades den.

Har nu ätit 400 g microvärmd mat med 2 knäckebröd (de som legat i min ficka hela dagen) med ost. I köket finns ingen spis men ändå finns stekpannor. Skumt.

Nu är klockan 20:24 och med lite tur hinner jag Instagramma innan 21. Hoppas regnet bara drar förbi och att jag får dagens väder. Har försökt att förstå guidens beskrivning av morgondagens etapp men får inte ihop det. Skall kolla en blogg som gick i våras vad hon skriver. 

Efter nattfix bankade det på dörren. Visade sig att fransmännen tagit sig en tur ut igen.

Inga kommentarer: