30 maj 2006

Varför blir man häcklad med hjälm?

Det är tragiskt att det ens skall behövas diskuteras lagar om tvång till cykelhjälm, det borde väl vara en självklarhet för alla som behagar sätta archlet på en cykel. Tom min 3-åring som cyklar på 3-hjuling än så länge vet att när man skall cykla har man hjälm.

Förvisso drabbar inte mitt samvete mig när jag är död men tänk vad hemskt om jag skulle cykla utan hjälmen, köra på en kant eller nåt och dratta i gatan och dö och sambon sen måste berätta för barnen som blir kvar att mamma var så jävla korkad att hon gav sig ut på cykel utan att skydda sig så gott det går.

Efter att ha läst 5 p neuropsykologi på universitetet så inser jag vilken känslig sak vi bär omkring på där uppe i huvudet och hur lätt den kan skadas med fruktansvärda effekter. Lite taskig frisyr kan jag leva med, det får jag av vintermössan oxå.

När jag cyklade till Smedsbyn häromdagen så cyklade jag förbi ett gäng snorungar (12-14 årsålder skulle jag gissa på) som satt på en sådan där stor studsmatta (som folk verkar köpa utan att sätta dit någon form av skydd, pappa har en sådan till mina halvsyskon och de har trappa upp skydsstänger och nät, ingen risk att man far av där av misstag) och de började skrika saker till mig och häcklade mig för att jag hade hjälm, några kom sedan cyklandes när jag vände hemåt igen och givetvis bar ingen av dem hjälm, inte heller killen på minimotorcykeln för det vet ju alla på landet händer absolut inga olyckor.

Någon dag senare cyklade jag till Sävast samma sak igen, jag cyklade förbi ett gäng killar som stod på cykelvägen och snackade vid sina cyklar, inte en hjälm i syne men jag fick minsann höra hur otroligt töntigt det var med hjälm osv när jag blåste förbi i 25 km/h.

Ok om de skulle reta mig för ful frisyr sen men att häckla mig för att jag tänker framförallt på mina barn och försöker skydda mig så gott det går när jag susar fram på stålhingsten det gör mig fruktansvärt arg.

En intressant artikel om hjärnan i sammanhanget cykelhjälm

2 kommentarer:

Brazilian Linda sa...

Hej min alldeles egna te leverantör:) Hur står det till? Hoppas du har det bra förutom hjälmfria snorungar som retar dig :) Här tänker man inte på sånt, har aldrig sett någon med cykelhjälm faktiskt.
Fast det är ju bra tänkt att alla ska bära det. Här är kallt och jag är förkld men annars har vi det bra.
lägger till dig i blog listan :) ok?
ha det så bra, hörs snart igen! kram!

Anonym sa...

Du skall inte bli förvånad över att sådant kan ske i Smedsbyn. Där kan man förövrigt bli ihjälkörd då bilar som passerar denna by inte tar hänsyn till cyklister eller fotgängare. Men - det verkar de inte fatta själva de som bor i denna by!
JA - helt vansinngit med studsmattor utan skydd omkring! Dessa föräldrar i denna by är nog inte så medvetna om risker.