23 januari 2008

Miljöröra

Idag rapporterar både Kuriren och NSD om det miljödilemma nybyggare i Luleå står inför.

Boverket införde vid årsskiftet nya regler för energiförbrukning på nybyggda småhus, de får inte förbruka mer än 130 kilowattimmar per kvadratmeter och år för varmvatten och värme (i norra zonen, i södra är det 110). Om byggnadens golvarea överstiger 60 kvadratmeter skall byggnaden förses med värmeåtervinning av ventilationsluften. Man rekommenderar i reglerna:
Byggnaden bör förses med lämpligt dimensionerad, med hänsyn tagen till
distributionsförluster och förekommande drivenergi, ventilationsvärmeväxlare
som överför värme från frånluften till tilluften med lägst 70 %
temperaturverkningsgrad eller frånluftsvärmepump som ger motsvarande
besparing.
I Luleå är fjärrvärmen till stor del (98%) spillvärme från SSAB, dvs det går inte åt någon "extra" energi att producera värmen och färmed måste fjärrvärmen ses som en klimatvänlig energiform.

Men en installation av fjärrvärme är rätt dyr och man har räknat ut att för att det skall löna sig med fjärrvärme skall ett hus förbruka ungefär 160 kilowattimmar per kvadratmeter och år men de nybyggda husen som uppfyller Boverketrs krav ligger mellan 100-130.

Detta gör att nybyggda villor i Luleå inte kommer kunna få fjärrvärme eftersom det ses som en dålig investering och de måste då skaffa "smutsig" energi istället. Dessutom drar en värmepump en del energi. Hur kan det anses vara att göra något för miljön (som jag antar att de nya reglerna är till för).

Vilket dilemma, skall man ge dispens på Boverkets regler dvs att husen får vara mer energikrävande så att de kan få fjärrvärme och därmed förbruka aningen mer i kwh men ren energi eller skall fjärrvärmebolaget ta sig en funderare på sina lönsamhetsberäkningar och ge efter för att ge sitt bidrag till bättre miljö. Eller skall nybyggda villor i fjärrvärmestora kommuner tvingas till annan uppvärmning?

Andra bloggar om: , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Om det är Mykoplasma (lunginflammation) du har så ska du sköta dig och vila. Inget att leka med! Medicin ska du ha då också!

Husfrun

Knapsu sa...

Nja.. de måste ju inte skaffa "smutsig" energi. En pelletspanna i kombination med ackumulatortank och solpaneler är ju helt koldioxidneutral.(biobränsle)
Solpanelerna bidrar redan i mars och drar hela lasset under maj till augusti.
Sedan är det ju, som du säger, galet att myndigheternas regelverk skall sätta hinder i vägen för arbetet för mindre miljöpåverkan.