20 augusti 2008

Flickor och pojkar må icke blandas ihop

Jag var på föräldramöte i går för Hermans 6-årsklass och pedagogerna måste tycka att jag är jobbig.

Vi fick ut lite regler och gällande kalasinbjudningar stod det på pappret att sådant fick man sköta hemifrån. Men muntligt sa de att det var ok om man bjöd alla eller om en tjej bjöd alla tjejer eller en kille alla killar. Då surnade jag till och undrade hur det rimmade med deras genuspedagogik/genustänk i skolan. Hur kan det vara ok med särskiljande baserat på kön på det sättet. Det ger ju bara ytterligare en indikation på att tjejer skall bara leka med tjejer och killar med killar.

De tyckte att en tjej/kille kunde känna sig ledsen och utanför om hon/han inte blev bjuden men alla andra tjejer/killar fick gå på kalas. Men kan inte lika gärna en kille/tjej som ofta leker med en tjej/kille bli ledsen om bara alla tjejer/killar blir bjudna på kalas?

Man kan ju tro att de skulle skippa sådana idiotiska regler efter debatten som var kring det förra gången. Då skrev jag detta inlägg så jag behöver inte upprepa mig själv. Ungefär samma exempel drog jag för pedagogerna igår.

Som vanligt satt resten av föräldrarna helt tysta men när ena pedagogen frågade om vi istället skulle förbjuda kalasinbjudningarna helt höll de med om att det nog var bäst.

En stund senare handlade det om förbud att ha med leksaker, kort mm från hemmet. Även här fanns undantag, ibland ville de ha hockeyklubbor odl på vintern och då skulle det komma info från skolan om det var ok att ta med det. Ena pedagogen sa sen "eller om det är några flickl..." jag spände ögonen i henne, "våga inte ens ta ordet flickleksaker i din mun för då blir jag galen" sa nog den blicken för hon avbröt sig mitt i ordet och sa istället "ja några andra saker kan jag inte komma på". Direkt indikering att hockeyklubbor var killgrejer och hon ville hemskt gärna få nämna några tjejgrejer som oxå var ok att ta med.

När skall de sluta att dela upp barnen med kön som främsta skiljedelare? Jag fattar inte hur det kan vara så svårt. Hur djupt rotat är det?

Jag önskade även att de skulle vara lite mer it-användare men där kan jag förstå att det tar mer emot, det tar tid att lära sig tekniken, ha tid att sitta vid datorn osv... Men att se barnen för den individ de är istället för vilket kön det har och sätta upp regler baserat på barn inte kön måste bara gå.

Andra bloggar om:

1 kommentar:

Ann sa...

Ja, herregud! Får man fortfarande vara så mossig, och jobba inom barnomsorgen?
Du vet ju vart jag står...
Här får man inte heller ta med, men att visa upp något e födelsedag, t ex, går bra. Vilket ibland resulterar i trashade grejer, förståss, men då har jag varnat barnen om det innan, och de har fått ta ställning till det. Som idag, när E tog med sitt nyfådda pokémonalbum, och det kom i tassarna på en treåring - som arrangerade om korten!!! ;)