03 augusti 2008

Glömde en sak från kalaset

Vi kom fram till Smedjegatan, där stod en drös poliser vid övergångstället. Flera människor sprang över mot rött. Jag sa "oj folk springer över gatan när det är rätt fast polisen står precis bredvid" varpå G svarade (medan vi gick över mot rött) något i stil med att det ger 500 kr i böter. Jag visste ju att man för några år sedan tog bort böterna för att gå mot röd gubbe men att det fortfarande var olagligt. Peppar aka MrGoogle hävdade att det inte alls var olagligt utan lagligt så länge man inte störde trafiken. Vi argumenterade för vår sak en halv minut och jag tyckte det var lika bra att fråga en som borde veta och sprang över gatan (mot rött igen) och gick fram till en polis och förklarade frågeställningen.

Polisen som var väldigt söt såg förvånad ut av min fråga och sa att han var osäker på huruvida det var olagligt eller inte men det var inget man kunde få böter för i alla fall. Han påpekade att om en olycka händer när man gått mot rött anses det vara röd-gåarens fel. Ja ha svarade jag, så springer jag över igen mot rött då. Gör du de sa sötpolisen och skrattade.

Så vi fick inte veta vem av oss som hade rätt. SÅ jag valde att googla lite och första träffen på Google var ju lovande.

Enligt lagen är det olagligt att gå mot röd gubbe, men det finns numera ingen ordningsbot varför ett eventuellt beivrande måste gå via domstol.
Vilket gör att jag hade rätt så nu söker jag inte mer :-)

De hade denna text som en fotnot till sin slutsats att många inte kände till lagen.

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: