20 mars 2013

Är jag också "mullig"? #057 #blogg100

Jag läser att diskussionen om, de inte anorektiskt smala skyltdockorna, som Åhléns använder och som becka.nu bloggade om för några år sedan har blommat upp igen efter att Facebook-gruppen “Women’s Rights News” uppmärksammat dem.

Som kommentar till dem kan man läsa lite blandat, att det är skönt med normala dockor andra benämner dem mulliga skyltdockor och en del har till och med gått förbi dem och tänkt oj, en tjock skyltdocka. Många texter benämner dem som "mulliga" som om de blir smalare av "" eller menar man då att man egentligen inte tycker de är mulliga i sig men ser mulliga ut i jämförelse med andra vanliga skyltdockor?

När jag såg bilden igen så tänkte jag, wow hon ser ut som jag. Så jag bad min son Herman ta en bild på mig på morgonen, jag försökte efterlikna bilden på dockan så mycket som möjligt utan att ägna en massa tid åt förberedelser. Tyvärr kunde vi inte ta bilden i precis rätt vinkel men på ett ungefär stämmer det nog. Men något som jag är förundrad över är att Åhléns skriver i ett mail till Becka att det är plusmodeller som drar 44/46 i storlek, i så fall måste Beckas bild ha försmalat dockan rejält för jag är då inte en 44/46:a utan en vanligt 38:a ibland 40 beroende på modell.

Bilden på Åhlénsdockan tagen av Becka. Bilden på mig tagen av Herman Bylund.


Båda bilderna lagda på varandra.


Hur snedvridet är det inte egentligen att vi tänker på en skyltdocka med normala proportioner som "tjock" elller "mullig". Det visar väl på hur jäkla snedvridet kroppsuppfattningarna är idag. Gå gärna in på Julia Skotts site om kroppsbild. Där kan man se alla möjliga former och läsa hur de ser på sig själva.

Eller så kanske jag är mullig?

För att ta reda på saken lade jag upp en bild på mig själv (inte samma bild som jag använde för måttet ovan dock, ser att på den här ser mina ben smalare ut) och frågade på Twitter och på G+ om man ansåg att personen på bilden var 1. smal, 2. normal, 3. mullig, 4. fet.

Svaren var ganska överensstämmande. Normal men på gränsen till smal, byst/höfter gjorde att man "lurades" tro att det var mer fett än vad det är. En svarade mullig och några smal. En annan reflektion är att några svarade smal för att vara 40 och 2-barnsmor, annars hade det varit normal. Så uppfattningen om kroppsform ändras också beroende på ålder?

Så en människokropp med de proportionerna är smal/normal medan en docka med samma proportioner anses vara "mullig". Hur kommer det sig, vågade nästan ingen säga till mig att jag är mullig (skulle gjort ett Googledocsformulär istället) eller är det så att min kropp är så normal att man varken tänker det ena eller det andra om den medan en skyltdocka har man en inpräntad bild om hur den skall vara och därför lägger man på den fler kilo än vad den egentligen har?

Jag hoppas innerligt att fler butiker vågar ha skyltdockor som de slipper nåla in kläderna på och som får oss att känna oss normala och inte "för stora". Jag hoppas det kommer dockor i ännu fler storlekar som återspeglar alla storlekar butikerna säljer.

Jag är själv rätt nöjd med min kropp, lagom stor om än lite väl mycket att ta i bak på höfterna men lite reserver måste man ju ha när man skall hålla på med uthållighetssport (även om det är en stor fördel att vara fjäderlätt när man skall springa 10 mil).

På tal om inlägget på G+ så skrev +Tobster Nördmark "Jag ser ett mönster, män säger smal, kvinnor säger nästan aldrig smal." det måste jag grotta mer i, stämmer det och i så fall varför är det så? Har män och kvinnor olika kroppsuppfattning?

Uppdatering: Roade mig att sammanställa alla svaren och Tobsters reflektion var fel i alla fall om man ser på svaren från både Twitter och G+.

Kunde inte låta bli att ta med +Lisa Svensson:s kommentar om välgödd också men för rättvisas skull finns hela hennes svar nedanför tabellen.


Hela Lisas svar:
Inte smal. Utan ganska välgödd ... men med turen att ha allt på exakt rätt ställe enligt timglasidealet... Varför ville d bli tomglasidealet? :-) Om man kallar fotomodeller smala blir ju konsekvenserna just så sjuka att den här kroppen snarare är välgödd än smal. Ett konstigt system vi lever i :)
Men det får mig ju att undra varför vi väljer att förhålla oss till fotomodeller och skyltdockor och låter deras mått vara "smala" eller "normala". Dock får man inte glömma bort att den storleken är det normala för vissa, vi får inte stigmatisera de som är slanka av naturen. Det viktiga är väl att visa på att det finns olika storlekar som alla är helt ok att ha.


14 kommentarer:

olu sa...

För att vara skyltdocka är hon väl mullig. Men de brukar ju se ut som en spik med sillicon på rätt ställen.

Svårt att se på en bild. Men så mycket som du tränar så kanske du äter kolhydrater så det räcker... LCHF rular... (Får jag trolla o_0 )
eller hur somhelst så gick jag ned en hel del när jag tog bort det mesta kolhydraterna och började träna mindre kondition och mer vikt, liten historia här:

http://forum.kostdoktorn.se/topic/343-ett-%C3%A5r-dec-2011-till-dec-2012/#entry3213

Nu tänkte jag trolla lite med din sambo, men nu minns jag inte vad jag tänkte säga ( o_0 )

Jan Videren sa...

Världen har ju blivit helt galen om du och den där skyltdockan kallas mulliga. Helt galen.

Unknown sa...

Jag säger att jag är tjock. Och det verkar vara mer ok att som man vara tjock. Ibland. Jag gjorde en gång en liten undersökning "skulle du kunna vara tillsammans med/bli kär i någon som är ganska överviktig". Intressanta resultat.

Béatrice Karjalainen sa...

Jag äter en blandad kost. LCHF är inte min grej eftersom min mage inte klarar av fett. Äter mer åt GI-hållet kan man nog säga men det har jag alltid gjort. Försöker äta med förstånd och har lärt mig att inte äta mig för smal. Mina blodvärden håller sig bättre också när jag inte är underviktig. Men det tog många år att lära mig acceptera att kroppen omformades efter barnen. Innan var jag ju smal som en twiggydocka plus byst och höfter.

Tycker inte man kan säga att dockan är mullig inte utan att i så fall förtydliga att det är i jämförelse. Kallar man dem för "mulliga" bidrar man till att snedvrida uppfattningen om kroppsformer tycker jag.

Unknown sa...

grundligt bildarbete, mullig? nä.

Kristina Svensson sa...

Vilken ambitiös jämförelse du gjort. Och jag skulle verkligen säga normal-smal.

olu sa...

Ja såklart, man skall alltid äta det man känner för och det som verkar bäst. Själv så skulle jag väl säga vältränad. Sen så är väl det enkaste för dem att ta bort dockorna överhuvud taget..

En frågan är: Vet du om du inte klarar av fett? skulle det kunna vara kolhydrater? Svår fråga jag vet.

Anemi/sideropenia/hypoferremia och LCHF vet jag jag inte säker på att det går bra ihop. Jag hade dock bra värden vid senaste blodlämmningen, och bra blodfetter (hur man får gratis blodfettkoller varje månad :) ) mot lite O+ (i mitt fall) LCHF är väl relativt också, inget väldefinerat.

Det är väl mest undvik kolhydrater och Omega 6 (becel, margarin, rapsolja och annat som är från frön), lägg till D vitamin, var inte rädd för fett speciellt med högt omega-3 (nötter, smör) och ät mycket grönsaker och färglada bär.

olu sa...

Det är inte ok att vara tjock, eftersom det kostar samhället pengar, på samma sätt som det inte är ok att vara ett fyllo. I USA kostar det ju extra att sjukförsäkra sig om man har hög BMI (?konstigt mått) och om man är rökare (och erkänner detta). Kommer inte att hända i sverige.

Siffrorna är dock liknande USAs, men vi ligger väl 5-10 år efter dem.
http://www.forbes.com/sites/bethhoffman/2012/08/16/what-the-obesity-epidemic-costs-us-infographic/

Béatrice Karjalainen sa...

Jag har svårt att bryta ner fett, haft ända sen jag blev svårt sjuk som liten, är utredd och ja jag har i vuxen ålder provat att äta mer fett under en längre tid (första gången jag plockade bort gluten ur maten gick jag över på en LCHF-kost tillsammans med min överviktiga sambo, jag stod ut i 2-3 månader men sen gav jag upp eftersom jag typ bodde på toa). Kan inte bryta ner fett ordentligt tyvärr. Lax och avokado är det jag kan äta som är fett i lite större mängder. Nötter går till en viss gräns. Min anemi är ju oförklarig (mest troligtvis en kombination av lite för mycket mens men inom normalintervallet, lite för hög förbrukning av järn men inom normalintervallet och lite för dåligt upptag och kan inte äta ex järntabletter pga magen).

Jag har inte ätit godis sen 1986, äter inte pasta, väldigt lite bröd eftersom jag får ont i magen av glutenfritt bröd, äter inte margarin odl även om det oftast är det som erbjud en som skippar laktos. Min största konlhydratsynd är nog att jag älskar potatis, inte så att jag frossar i det direkt och jag äter laktosfri glass då och då. Smör är svårt för fett för min mage plus att det är svårt att få laktosfritt på alla ställen.

Min mage skulle nog må bäst på protein + grönsaker men tror inte njurarna skulle hålla med om att det är en bra grej.

Béatrice Karjalainen sa...

Min sambo (sen 1998) är överviktig ligger väl på en 120 kg till sina 180 cm. Han vägde väl kring 95-100 när vi träffades. Så ja det går att bli kär i överviktiga oxå :-)

olu sa...

Jag såg honom på Jfokus tror jag, tappade bort honom innan jag hann fram.

Jag hade ju samma problem 2012, men nu är jag bara 3/4 av mitt forna jag. D

et är alltså moraliskt att hacka på överviktiga precis som man kan hacka på rökare... eller nåt :) Nåja kanske inte.

olu sa...

D vitamin, provat med det? Vet inte hur det fungerar med järn saker. Har provat äta lite järn grejor och det blev inte bra för mig

Rolf sa...

Dockan har ju ett oproportonerligt litet anorektikerhuvud på en absurt lång hals (om det är samma typ som är längst till höger på andra länken i ditt inlägg). Det gör ju att den upplevs som "mullig" eftersom förhållandet huvud till kropp blir mindre.

Béatrice Karjalainen sa...

Menar du den som har de lila kläderna på sig, hon som jag kapat skallen på? Inte tycker jag hon har ett litet huvud. Sett värre varianter där de verkligen satt små huvuden på dockor.