23 mars 2013

Äventyrlig dag på Gruvberget #060 #blogg100


Idag har jag varit liftskötare på Gruvberget här i Boden. Vi i Friluftsfrämjandet har en knapplift i vår lilla backe. Liften skulle vara öppen 11-14 så vi startade igång liften, testade nödstopparna och stängde av till det fanns några köpta liftkort. Ingen idé att stå ute och frysa i blåsten.

Vädret växlade mellan strålande sol och plusgrader och isande vindar och snö. Aprilväder i mars.

Kring 13 fick jag gå ut och dra igång liften och då strålade solen igen, så skönt att stå i nedre delen av liften.

Lärde en nybörjare på slalomskidor hur man kommer på,och försökte hjälpa en liten en med snowboard som tyvärr blev ledsen och gav upp innan han fick till det.

Stod där i solen och såg några killar åka upp i liften när jag plötsligt hörde ett brak bakom mig, såg hur linan föll ner. Kastade mig på nödstoppen och skrek till killarna att flytta sig ut i backen.

Ringde en kollega som kom och tittade förundrat på haveriet. Först kunde vi inte förstå vad som hänt men så gick vi upp till övre stationen och fick se att linan låg på stoppen. Dvs linan hade krokat ur från hjulet och fastnat i säkerhetsstoppen. Skönt att se att säkerhetsgrejerna funkar.

Jag gick in medan kollegan väntade på en till som skulle komma upp. Han undersökte lite till då och hittade att det var ena lagret som skurit så hjulet hade elt enkelt vobblat.

Lite läskigt.


Nedre hjulet som hålls uppe av linan bara lade sig ner.


Linan lade sig platt på backen. Skönt att det gick bra för de som åkte liften, det enda de märkte av var att liften stannade.


Linan på topphjulet efter att vi flyttat ner hela liften för att kunna undersöka. Innan låg linan spänd mot säkerhetsstoppet.

Så nu kommer vi behöva reparera vår lift så jag anar att resten av säsongen kommer vi inte ha någon lift, jäkligt tråkigt då nu är vår högsäsong.

Inga kommentarer: