På ett möte på eftermiddagen tappade jag totalt humöret idag. Blev bara så less och arg på tjat. Fick känslor som påminde mig hur det var i skolan. Jobbig känsla. Det var säkert inte deras mening och de tyckte nog mest de var lite roliga. Men med min bakgrund så brast det. Så väl hemma i Boden igen så kände jag att jag helt enkelt behövde kyla ner mig. Så jag tog mig till en frostig plats och tog lite foton. Gillar ljuset på denna plats och försökte jobba med det. Tyckte det var svår denna gång då snön på marken under lamporna var väldigt ljus. Efter fotot hämtade jag familjen hemma och vi åkte på DaVinci och åt födelsedagsmiddag för Henrik.
Sony a7rII, Tamron 28-75, 50 mm, ISO 100, f/9, 13 s |
Tarta de Santiago
Ca 1 h, Ugn 175 grader
6 stora ägg
230 g mandelmjöl
3 dl socker
Smaksättning
4-5 droppar bittermandelextrakt
Finrivet skal från 1 apelsin och 1 citron (gärna ekologisk)
eller
1 kuvert saffran (mortlat och sen upplöst i ex lite rom men inte ett måste)
Separera äggen
Mixa ihop äggulorna och sockret tills det är ljust.
Häll i din smaksättning och rör om lite så det blandas ut.
Häll i mandelmjölet och mixa ordentligt (blir rätt hårt som mandelmassa).
Rengör visparna
Vispa äggvitorna till hårt skum i annan skål.
Vänd ner äggvitan i geggan med en slickepott (eller annat valfritt verktyg) är svårt först men efter ett tag så får man en jämn spet utan att vitorna smälts för mycket. Gör inget om det är lite klumpar kvar.
Häll i en rund form.
In nedre delen av ugnen 40-45 min kan behöva lite folie över de sista 5 minuterna, ha lite koll.
Serveringstips
Om man vill kan man pudra över florsocker men jag tycker det blir för sött.
Hemma brukar jag servera med grädde och mandariner eller klär den i grädde och lägger halverad vindruvor eller persikor ovanpå.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar