23 maj 2007

Rimlig fråga?

Aftonbladet skriver:
Riksdagsmännens nya lön: 51 200 kr
Så mycket höjs politikerlönerna Riksdagsledamöter får 2 000 mer i månaden.
Sen frågar de:
Är riksdagsledamöternas löner rimliga?
Ja Nej
Vad kan Aftonbladet dra för slutsatser av resultatet, att X % av deras röstande läsare tycker att riksdagsledamöternas löner är antingen för höga/låga och att Y % av deras röstande läsare tycker att riksdagsledamöternas löner är lagom. Vad säger det? Mer intressant vore väl att få veta om de röstande läsarna tycker att lönerna är för höga eller för låga eller lagom.

Men känner jag Aftonbladet rätt kommer de skriva X % av befolkningen tycker att riksdagsledamöternas lön är för höga. Men den slutsatsen kan de rimligtvis inte dra utifrån sin fråga i alla fall.

Varför envisas de med att ha undersökningar med så bristfälliga svarsalternativ? Och varför har de ingen info om en riksdagsledamots arbetssituation i anslutning till omröstningen. Själv har jag rätt dålig koll på hur mycket de arbetar och hur mycket ansvar deras uppdrag innebär så jag kan inte uttala mig om nivån på arvodet. Men visst rent instinktivt så känns ett arvode på 51200 kr som hiskeligt mycket pengar, det är 20200 kr mer än vad jag tjänar i månaden och det är nog ännu mer än vad ex en lärare eller sjuksköterska tjänar och de har ett stort ansvar och tung arbetsbelastning.



Andra bloggar om: ,

4 kommentarer:

H e l e n sa...

Det handlar inte ens om vad tidningens läsare tycker angående frågan, utan det handlar om vilka som svarar på frågan de ställer! De allra flesta orkar bara svara på en fråga /enkät om det verkligen är en fråga som upprör eller som de av andra orsaker är engagerade i....

deeped sa...

Åh andra sidan kan lärare och sjuksköterskor bo hemma i veckorna vilket inte riksdagsmän kan. Dubbel bosättning etc.

Béatrice Karjalainen sa...

Helen: Jag skrev "deras röstande läsare"

Deep: Jag känner sjuksköterkor som veckopendlar och med nya regeln om att man måste söka utanför närområdet från dag 1 kommer väl andelen pendlande folk att öka. Kommer de då få en näst intill dubblerad lön för "besväret" nä knappast. Rimligen borde det vara något annat som genererar den lön de har. De har dessutom traktamente för ökad merkostnad när de befinner sig utanför bostadsorten som räknas som tjänsteställe.

Man kan ju börja undra över höjningen när de skriver "Höjningen sker retroaktivt från 2 oktober 2006, vilket innebär att ledamöterna får 16 000 kronor i extra lön på ett bräde inför sommaren." och "Bakgrunden till höjningen av arvodena är att den särskilda kostnadsersättningen på 3 771 kronor försvann då den nya riksdagen den 2 oktober 2006 sammanträdde. Ersättningen hade täckt riksdagsledamöternas kostnader för exempelvis mobiltelefonkostnader och språkutbildning. Nu skulle istället riksdagen stå för telefonkostnaderna och allt som hade med språkutbildning att göra." De hade alltså ett extra tillägg för att täcka in kostnader, dessa kostnader ligger inte längre på varje ledamot och då kan man ju tycka att de inte behöver den extra ersättningen längre. Förstår inte logiken i det hela.

Men sen säger jag som tidigare utan att veta något om vilket ansvar mm en riksdagsledamot har så kan jag inte uttala mig om lönenivån. De har tjänst 365 dagar om året men vad jag kan läsa mig till så har de ändå rätt lätt att ha semester en månad eller så (vet inte om den är lagstadgad och vad som gäller röda dagar för dem). De har i alla fall inget jobb på plats i riksdagen från midsommar till mitten av september.

Anonym sa...

Ja jisses men jag tycker att det är ett ganska generellt problem idag. Det slängs ut omröstningar till höger och vänster med svarsalternativ som får mig att vilja skrika rakt ut ibland. Det är liksom inte genomtänkt...