26 januari 2010

Menar du allvar, nä tydligen inte

För ett tag sedan var det smileyfri-vecka utropad av Jardenberg och många tänkte till lite extra hur de formulerade sig. Det var en intressant vecka. Bland annat Sofia Miriamsdotter reflekterade över att smiley kan förta det roliga med ironi.

Ett företag, Sarcasm Inc, har nu gått steget längre, de har tagit fram ett speciellt tecken för ironi/sarkasm, sarcmark. Aftonbladet skriver om det. Äntligen, nu kan vi inte längre ta miste på när någon är ironisk. Skynda dig att köpa och installera så att ingen känner sig påhoppad eller korkad för att de missar att du är ironisk.
Det bästa är att de tom har exempel på sin sida om hur man använder dem (se bild till vänster), så att du inte gör bort dig. Jag menar vem vill lyckas skriva något orioniskt och slänga dit en sarcmark bakom, gud så pinsamt.

Varför behövs just ironi hela tiden behöva förtydligas i text, atingen via smileys ironiparenteser (.ironisk text.) eller taggar <>ironisk text< /ironi >. Även historiskt har man försökt, i Wikipedia kan man läsa om ironitecknet ؟ som föddes 1966, det kom aldrig till någon större användning. I vissa etiopiska språk kan man finna ¡ som tydligen skall markera ironi. undertexter används ibland [!] som markör för ironi enligt Wikipedias artikel om Sarcmark. Behövs dessa eftersom vi i tal använder exempelvis tonfall och kanske även kroppspråk för att indikera ironi? En del människor har svårt att uppfatta sarkasmer och ironi förstår de det bättre om man är övertydligt eller krävs det ett visst sinneslag/mottaglighet för att förstå det på djupet, för att se humorn i det eller den bakomliggande andemeningen?

Om detta behov av tydlighet ploppar upp med jämna mellanrum hur kommer det sig att de förslag som läggs fram inte får något fäste? Vill vi kanske egentligen inte vara övertydliga är det därför vi ibland klämmer till med en ;-), ibland en :-) och ibland inget alls? Vi vill kanske få låta mottagaren fundera lite på om man är helt allvarlig eller inte? Kan det vara så att vi försöker mildra en elakhet genom att sätta dit en smiley medan mer oskyldig sarkasm/ironi inte får något tecken? Jag kan nog själv vara sådan tror jag. Får nog analysera mitt egna ironiska/sarkastiska skrivande. Fast å andra sidan är jag inte så där jätteofta ironisk/sarkastisk.

3 kommentarer:

erica sa...

hej hej. Länge sedan jag lämnade en kommentar nu, men jag är ju en flitig besökare...=) Hoppas allt är bra?

massa kramar/ Erica

http://erica.myshowroom.se

Erica sa...

Béa, jag skulle inte klara mig utan smileysar. De är ett sånt bra komplement helt enkelt! Vill bara meddela dig att du fått en "award" av mig. Kika in till mig så får du se vad det är// kram E

Béatrice Karjalainen sa...

@erica. Huvudet upp, fötterna ner och blodvärden som dalar men annars bra.

@Erica tycker et mycket beror på hur man använder smileys. I kommunikation använder jag dem rätt ofta men som Sofia Miriamsdotter skriver i inlägget jag länkar till, ironi blir så mycket bättre utan en smiley eller annat tecken för att avslöja att man är just ironisk. Men sen får man väl ibland tänka på vem som är mottagare och slänga på en för säkerhets skull för att slippa tjafs etc.