11 juli 2015

Dag 192 - Ombord och sen en promenad

Vaknade mitt i natten med en nacke som var stelare än ett kylskåp och upptäckte att sambon öppnat fönstret. Det var säkerligen med omtanke egentligen, jag brukar vilja sova med fönstret öppet men det är inte så bra när nacken bråkar. Tog en evighet att kravla mig ur sängen för att stänga och lika stel igen försöka ta mig ner i sängen.

När väckarklockan ringde kvart över nio hade jag så ont så ont. Valde att ligga kvar i sängen tills en bra stund efter 11 för att slappna av. Tillslut släpade jag mig upp och gjorde mig i ordning för att åka till Luleå för ett besök på isbrytarna och sen en promenad. Fick med mig Mattias.

Vid 14-tiden var vi vid kajen och vi valde att gå ombord på Atle. Vi fick följa en "snitslad bana" genom hela skeppet ända upp på bryggan och ner i maskin. Man är riktigt högt upp när man är på kommandobryggan och de blandade modern teknik med väl beprövad äldre. Jag fotade lite på min runda.

De hade låtit en helikopter från Kallax helikopter landa på helikopterplattan och barnen var överlyckliga över att få provsitta.
Kul att få se Luleå från en vinkel man annars inte har tillgång till.
Tittade ner på Ymer.
Svenska flaggan vajar givetvis på skeppet.
En ur besättningen berättade om hur man använder de tre olika styrplatserna, 3 st. Huvudplatsen är inte den på mitten utan den till styrbord (höger).
Dagens foto är ner på Frej. Älskar att de är så färgglada.
Nere i maskin skrattade jag lite åt att de fortfarande kör med traktorpapper.
Telefonen är inte den modernaste den heller.
Jag har varit i många industrier och exempelvis vattenkraftverk och jag undrar vad är det för speciellt med den där gröna och gula färgen? De används överallt.
De här herrarna satt och blåste upp ballonger åt barnen, de skrattade och verkade ha trevligt trots det enformiga jobbet. Kanske testade på gasen lite :-)
Vet inte om det var Sjöfasrtsverket eller Kustbevakningen som visade upp sin hydrokopter, Arctic ant. En underlig farkost.
Efteråt tog vi oss en runda i Svartöstaden, Örnnäset och Hertsön. Tog bara en bild med kameran, på några gula liljor i vattenbrynet.
När vi kom till Örnäset stannade vi till vid ett hus där ägarna uppenbarligen gillar vindsnurror.
Fotade nere vid stranden i Svartöstaden. Lite gråmulet ute.
Hittade en mycket underlig skulptur vid vattnet i Svartöstaden. Någon som vet något om den?
Vi gick till holmen där Luleå Ridklubb ligger och gick runt på ridspåret där. När vi skulle gå tillbaka fick vi syn på en stig som borde ge en genväg till koloniområdet. Det gick bra tills vi stod framför ett fält med brännässlor. Jag hade långbyxor och kofta men Mattias hade kortbyxor och t-shirt. Vi försökte hitta en annan väg men var vi än gick så var det massor med brännässlor. Tillslut plockade Mattia upp 2 pinnar som han satte som en plog framför sig och så gick vi bara. Var bara tvungen att vända mig om och fånga hans plågade min.
Totalt blev det enligt min klocka 23.04, enligt Mattias klocka lite lägre.

Inga kommentarer: